Ferenc pápa: a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz
A katolikus egyházfő szögegyenest megy szembe a Bibliával és a katolikus tanokkal új dokumentumfilmjében
Ferenc pápa: a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 22.
Hatalmas port kavartak Ferenc pápa szavai a meleg párokkal kapcsolatban az egész világon, azonban igazából a homoszexuális párokkal és a családi egységgel kapcsolatos áthallásos kijelentései voltak igazán megdöbbentőek, tekintve, hogy a keresztény vezető felülírta a bibliai és katolikus tanokat egyaránt. Francesco című dokumentumfilmjében az LMBTQ témák mellett a klímaváltozás és Donald Trump is szerepet kapott, 10 nappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Ferenc pápa korábban is kiállt a homoszexuális bejegyzett élettársi kapcsolatok mellett, amikor Buenos Aires érseke volt, most azonban először tette ezt meg a jelenlegi pozíciójában, a Római Katolikus Egyház fejeként a szerdai napon.

“Meg kell teremtenünk az élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényt. Így jogilag biztosítva lesz. E mellett álltam ki.”

- nyilatkozta a pápa a ’Francesco’ című dokumentumfilmben. 

Amikor az LMBTQ emberek helyéről kérdezték az egyházban, Ferenc pápa kijelentette, szívesen látják őket a katolikus „családban”. 

 „A homoszexuálisoknak joguk van a család része lenni. Ők Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit nem kellene kidobni, vagy szenvedésnek kitenni emiatt.”

A világ egyik legprominensebb és tiszteltebb méltóságának szájából jövő elismerés komoly globális elmozdulást jelez a melegjogokkal kapcsolatos közvéleményre vonatkozóan. Többek szerint a pápa kijelentései arra sarkallhatják majd az eddig LMBTQ-jogokat nem kiterjedten biztosító országokat, hogy újragondolják álláspontjukat. 

A pápa kijelentéseit örömmel fogadták az LMBTQ-párti katolikus csoportok, mint hatalmas lépést ügyük célja felé. 

“Történelmi pillanat ez, amikor a Római Katolikus Egyház feje, akit hosszú időn keresztül az LMBTQ emberek ügyészeként tartottak számon ilyen támogató irányba tesz lépést a leszbikus/meleg párok és családjaik ügyében”

- jelentette ki Francis DeBernardo, a marylandi New Ways Ministry vezetője nyilatkozatában. 
Szerinte a pápa kijelentése nagyban hozzájárul ahhoz, hogyan látják az egyháztagok a „szivárványos” közösséget, és „életeket ment”. 

A pÁPA KORÁBBAN IS KIállt az LMBTQ-közösség mellett

A 83 éves egyházfő már korábban is tett támogató kijelentéseket az LMBTQ katolikusokkal kapcsolatban, amiért „reformerként” tartják számon a Vatikánban.

2013-ban például egy a meleg papokkal kapcsolatos kérdésre így válaszolt: „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

A múlt hónapban pedig a meleg gyerekeket nevelő szülőknek üzente meg, hogy „Isten úgy szereti őket, ahogy vannak, mert ők Isten gyermekei”. 

A dokumentumfilmben megjelenik Juan Carlos Cruz is, akit papok zaklattak szexuálisan Chilében, majd Ferenc pápa barátjává vált. Cruz elmesél egy történetet is, amikor a pápa a szexualitásról beszélgetett vele, és kijelentette:

„Isten teremtett melegnek, úgy szeret ahogy vagy és neked is szeretned kell önmagad”.

Konzervatív felháborodás

Az egyház konzervatív része azonban rendkívül felháborodott megnyilvánulásain. Magyar katolikus oldalon, a vasárnap.hu-n is nyílt levélben hívták fel Ferenc pápa figyelmét a Hittani Kongregáció azonos neműekről szóló dokumentumára, mely kimondja:

„az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális magatartás jóváhagyásához, vagy a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez”.

A szerző hozzáteszi: "Szentatya, az Ön nyilatkozata homlokegyenest ellentétes egyházunk tanításával. A hétköznapokban pedig jelentősen megnehezíti azoknak a kormányoknak, keresztény szervezeteknek és hitükhöz hű keresztényeknek végvári küzdelmeit, akik még kiállunk az Isten szerinti családért, küzdünk a katolikus társadalmi tanítás érvényre juttatásáért. "

A Bibliában Jézus is világossá teszi, hogy a házasság egy férfi és egy nő egysége, apostolai pedig mind a homoszexuális, mind a leszbikus életmódot a bűn kategóriába sorolják.

Politikai kiállás röviddel a választások előtt

Elég furcsa a Francesco című dokumentumfilm időzítése, főleg, hogy 10 nappal vagyunk az amerikai elnökválasztás előtt, és a filmben határozott negatív véleményt fogalmaz meg a katolikus egyházfő a republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal kapcsolatban. 

A legmagasabb szintű kegyetlenséggel vádolja meg az elnököt az amerikai-mexikói határfal építése és az illegális bevándorló családok szétszakítása miatt.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!