Elképesztő teljesítmény: saját hátán cipelt le egy serpa egy hegymászót az Everest halálzónájából - videó
Elképesztő teljesítmény: saját hátán cipelt le egy serpa egy hegymászót az Everest halálzónájából - videó

Youtube/David Snow

2023. 06. 01.
Gelje Sherpa - aki Suhajda Szilárdot is kereste az Everesten - megmentette egy maláj hegymászó életét azzal, hogy még májusban 18-án lecipelte a 8800 méteres halálzónából.

A 30 éves serpa éppen egy kínai ügyfelét kísérte május 18-án az Everesten, amikor meglátott egy maláj hegymászót 8800 méteren, amint egy kötélbe kapaszkodott és reszketett.

Sherpa meggyőzte a kínai hegymászót arról, hogy adja fel a csúcstámadási kísérletét, és ehelyett megmentsék a maláj férfi életét.

A hegyi kísérő ezután egy hálózsákba csavarta az extrém hideg miatt reszkető hegymászót, és egy másik serpával felváltva húzták kötélen, illetve a hátukon cipelték a halálzónából.

Sherpa több száz méteren át vitte a maláj férfit a Balcony pihenőhelytől, ahol a napokban elhunyt Suhajda Szilárdot utoljára élve látták.

A maláj férfit ezután helikopterrel vitték le 7100 méter magasból, és épségben hazatérhetett napokkal később.

“Szinte lehetetlen hegymászókat menteni ilyen magasságban. Ez egy nagyon ritka művelet volt”

- nyilatkozta a nepáli turisztikai minisztérium munkatársa.

Sherpa azt mondta, hogy azért döntött a hegymászó megmentése mellett, mert “egy élet megmentése sokkal fontosabb, mint a monostorban imádkozni”.

Nepál rekord mennyiségű, összesen 478 engedélyt adott ki az Everest 2023 márciusa és májusa közötti megmászására, és nyolc éve nem halt meg annyi hegymászó, mint idén. Tizenketten meghaltak a hegy megmászása közben, öt hegymászót pedig még mindig nem találtak meg.

(CNN / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!