hetilap

Hetek hetilap vásárlás
8000 felett minden más: Pajor István Suhajda Szilárd tragédiájáról
Mélység és magasság
8000 felett minden más: Pajor István Suhajda Szilárd tragédiájáról

Magyarok a 8201 méteres csúcson: (balról jobbra) Tóth Csaba, Vörös László, Csikos József, Pajor István. Háttérben a Mount Everest 28 km távolságra, 650 méterrel magasabban.(Fotó: Pajor István)

2023. 06. 07.
A legidősebb magyar 8000-es hegymászót, a sportújságíróként is máig aktív Pajor Istvánt kérdeztük Suhajda Szilárd tragédiája nyomán arról, mit jelent ilyen magasságba eljutni és ott egyedül dönteni.

   Te magad is jártál 8000 méter fölött. Mikor és hol volt ez?

A hegymászás előtt már sífutóként versenyeztem, aztán az egyik munkahelyemen kapcsolatba kerültem egy hegymászó klubbal 1984-ben. Akkor én már 46 éves voltam, ez nem feltétlen ideális kezdő időpont a hegymászáshoz, de viszonylag rövid idő alatt mégis teljesítettem nyolc ötezrest, négy hatezrest, egy hétezrest és 1990-ben, 52 évesen oxigénpalack nélkül egy nyolcezrest, a Cso-Ojut, ami a Föld hatodik legmagasabb hegycsúcsa a Himalájában.

   Személyes tapasztalatból, sportemberként is meg tudod erősíteni, hogy ha valaki rákap a hegymászásra, akkor ez erősebben beszippantja, mint mondjuk a tenisz, amit szintén gyakoroltál, vagy az atlétikának és a csapatsportoknak más ágai?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!