Egyetlen sms-ébe került Szijjártó Péternek, hogy az oroszok kimenekítsék a Kazahsztánban rekedt magyarokat
Egyetlen sms-ébe került Szijjártó Péternek, hogy az oroszok kimenekítsék a Kazahsztánban rekedt magyarokat

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 26.
Ha az ukránok nem lépnek vissza kisebbségellenes politikájuktól, az nagyon erőteljesen korlátozni fogja a magyar kormány lehetőségét arra nézve, hogy Ukrajnának bármiféle támogatást biztosítsunk, akár ebben a konfliktusban is – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Szijjártó Péter az orosz–ukrán válsággal kapcsolatban.

A külgazdasági és külügyminiszter az interjú elején arról beszélt, hogy a Kelet-Nyugat közötti konfliktusoknak általában mindig a közép-európaiak a vesztesei, hozzátéve, hogy Magyarországnak az a nemzetbiztonsági érdeke, hogy az Egyesült Államok és Oroszország szót értsenek és konzultáljanak egymással.

„A nyilvánosság előtt valóban háborús hangulatot szítanak, ami nem jó, hiszen a mi térségünk bőrére megy a játék. A kommunikációs színtéren túl azonban úgy tűnik, valamivel mérsékeltebb a helyzet: amikor közvetlenül beszélünk amerikai vagy orosz tisztségviselőkkel, akkor úgy tűnik, hogy a legfelső szintű tárgyalások alapvetően korrekt, normális, néha még szívélyes hangvételűek is. Bizakodásra ad okot, hogy a színfalak mögött mégiscsak létezik valamiféle normalitás”

– fogalmaz Szijjártó Péter. 

A miniszter arról is beszélt: senki sem kérheti arra a magyar kormányt, hogy lazítson a kapcsolatán Moszkvával. Szerinte már csak azért sem, mert azok, akik háborús retorikát alkalmaznak az oroszokkal szemben, a felszín alatt hatalmas üzleteket kötnek Oroszországban és Oroszországgal.

Szijjártó azt is elárulta, hogy amikor az év elején kirobbantak a kazahsztáni tüntetések, a nyugati szövetségeseink nem tudták kimenekíteni az Almatiban rekedt magyarokat. „Egyetlen sms-t váltottam az orosz külügyminiszterrel, és másnap az oroszok segítették evakuálni a magyar állampolgárokat” – tette hozzá.

A magyar-ukrán kapcsolatokról úgy fogalmazott: „bármilyen gesztust tettünk eddig, pozitív visszaigazolást gyakorlatilag nem kaptunk cserébe”, majd több példát is felsorolt. A miniszter szerint a kárpátaljai magyarságnak csak a jogfosztás, a provokáció és sok esetben a fizikai megfélemlítés jutott.

„A kelet-európai biztonsági helyzet kontextusában is őszintén elmondtam az európai uniós és a NATO-s kollégáknak: ha az ukránok nem lépnek vissza ettől a politikától, az nagyon erőteljesen korlátozni fogja a magyar kormány lehetőségét arra nézve, hogy Ukrajnának bármiféle támogatást biztosítsunk, akár ebben a konfliktusban is”

– szögezte le a miniszter. 

(Hetek / Magyar Nemzet)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!