Uniós bíróság: a tagországok megtilthatják a vallási jelképek viselését a közhivatalokban dolgozóknak
De csak akkor, ha a tilalom az összes ilyen jelképre kiterjed
Uniós bíróság: a tagországok megtilthatják a vallási jelképek viselését a közhivatalokban dolgozóknak

Forrás: Shutterstock/godongphoto

2023. 11. 29.
Az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy a tagállamoknak jogukban áll megtiltani a közhivatalaikban az alkalmazottak számára, hogy vallási szimbólumokat viseljenek.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

A határozat alapján ez nemcsak azokra vonatkozik, akik például ügyintéző polgárokkal érintkeznek a munkaidejük során, hanem azokra is, akik a "háttérben" dolgoznak, például egy irodában.

Az egyetlen kikötése a bíróságnak a tilalom bevezetése kapcsán, hogy az minden vallási jelképre ki kell terjedjen, amennyiben azt az adott tagország bevezeti - a muszlim fejkendőtől a zsidó kipán át a keresztény keresztig bezárólag - írja a CNE.

Vagyis nem lehet csak egy adott vallás szimbólumait kitiltani az állami hivatalokból, mert az diszkriminatív intézkedés lenne.

A határozat ugyanakkor nem mondja ki, hogy az EU összes (helyi, regionális és nemzeti) kormányának be kell tiltania ezeket a jelképeket, csupán azt, hogy joguk van hozzá, hogy ilyen lépéseket tegyenek, de csak akkor ha ezt egyformán teszik minden meggyőződésű ember esetében. A mérlegelés továbbra is a kormányzatok kezében marad.

(CNE / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!