Az EU-nak nincs hatásköre az abortuszjogokat illetően - ismerte el az uniós biztos
"ITT AZ IDEJE, HOGY AZ EP ELFOGADJA AZT, HOGY NEM MINDEN GONDOLATA VÁLIK AUTOMATIKUSAN EMBERI JOGGÁ" - reagált Hídvéghi
Az EU-nak nincs hatásköre az abortuszjogokat illetően - ismerte el az uniós biztos

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 21.
Az Európai Uniónak nincs hatásköre az abortuszjogokat illetően, ez a jogalkotási terület az uniós tagállamok kezében van - szögezte le Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.

Az EP-ben abból az alkalomból tartottak vitát, hogy Lengyelországban egy évvel ezelőtt alkotmányellenesnek találta az alkotmánybíróság a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését.

Helena Dalli ugyanakkor hozzátette: hatásköreikkel élve a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapjogokat, a nemzeti alkotmányaikban foglaltakat és a nemzetközi jogi kötelmeiket.

Felidézte, az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy találta, hogy a lengyel abortusztörvény korlátozza a szabadságot és a magánélethez való jogokat is.

Véleménye szerint az EU-ban mindenhol egyenlő hozzáférést kell biztosítani a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz, amely magában foglalja a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat is. Úgy vélekedett, hogy az illegális és kockázatos terhességmegszakítások miatt sok nő kerül riasztó helyzetbe Lengyelországban, és szerte a világon.

"A nők jogai alapjogok, ennek elismerése a nemek közti egyenlőség alapja.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri az esélyegyenlőség megvalósulását, illetve az annak korlátozásával kapcsolatos fejleményeket a tagállamokban"

- tette hozzá.

"itt az ideje, hogy az EP elfogadja azt, hogy nem minden gondolata válik automatikusan emberi joggá"

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint a szerdai vita jó példa arra, hogyan járnak el az uniós parlament balliberális erői, mivel kedden is több órán át tartó vitában kérdőjelezték meg a lengyel alkotmánybíróság uniós joggal kapcsolatos döntését.

"Az EP ismételten túllép hatáskörén, eljárásokat indít, szankciókat követel demokratikusan megválasztott tagállami kormányok ellen, ha valamivel nem ért egyet"

- hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette: itt az ideje, hogy az EP elfogadja azt, hogy nem minden gondolata válik automatikusan emberi joggá, továbbá azt is, hogy vannak olyan hatáskörök, amelyekben a tagállamok kezében vannak.

"Az EP balos többsége jelenti igazán a veszélyt az európai együttműködésre, mivel nem bírja elviselni a véleménykülönbséget" - mondta Hidvéghi Balázs.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!