2025-re nemdohányzó országgá válhat Új-Zéland?
A most 14 éves fiatalok már sohasem vásárolhatnak legálisan dohányárut a Smokefree 2025 akcióterv alapján
2025-re nemdohányzó országgá válhat Új-Zéland?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 09.
Új-Zéland bejelentette, hogy betiltja a dohányzást a következő generáció számára: a most 14. életévüket be nem töltött fiatalok már soha nem vehetnek legálisan dohányárut az ország területén. A jövőbeli jogszabály értelmében a dohányzás törvényes korhatára évről évre emelkedni fog, így az új-zélandiak első, teljesen nem dohányzó generációja fog megjelenni.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

„Történelmi nap ez társadalmunk egészsége szempontjából” – mondta Dr. Ayesha Verrall egészségügyi miniszter csütörtökön. A szigetország kormánya az életkor emelését egyéb más intézkedések mellett hirdette meg, melyek végső soron a dohányzás teljes fölszámolását célozzák.

További intézkedések közé tartozik például a dohánytermékekben található nikotin törvényes mennyiségének egészen alacsony szintre mérséklése, a cigarettát árusító boltok számának csökkentése, valamint a függőség kezelésével kapcsolatos szolgáltatások fokozott finanszírozása.

Az új rendelkezések ugyanakkor nem korlátozzák majd az e-cigaretta értékesítését.

„Gondoskodni akarunk arról, hogy a fiatalok soha ne kezdjenek el dohányozni. (…) A 14 évesek, mikor a törvény hatályba lép, egyáltalán nem vásárolhatnak majd legálisan dohányárut”

– mondta Verrall.

Javuló tendencia

Új-Zélandon egyébként a napi dohányzások száma az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. 2018-ban 11,6%-ra esett vissza össztársadalmi szinten az egy évtizeddel korábbi 18%-os adatról. Ugyanakkor például a maorik körében a dohányzók aránya sokkal magasabb volt, csaknem 30%.

„Ha minden marad a régiben, akkor évtizedek telnek el, mire a maorik körében a dohányzási arány 5% alá csökken”

– mondta Verrall. Szerinte a dohányzás fölszámolása a következő négy évben igenis elérhető.

„Úgy hiszem, hogy igen. Valóban jó úton haladunk az új-zélandi európai lakosság tekintetében. A probléma azonban az, hogy ha nem változtatunk azon, amit jelenleg csinálunk, akkor nem fogunk sikert elérni a maorik köreiben – és a tervezet valójában éppen erre összpontosít.”

Az új intézkedéseket üdvözölték a közegészségügyi szakértők.

„Új-Zéland ismét a világon élvonalában, (…) ez valóban változást hoz majd” – mondta Dr. Natalie Walker, az Aucklandi Egyetem Addiktológiai Kutatóközpontjának igazgatója. Chris Bullen közegészségügyi szakértő pedig elmondta, hogy a cigaretták nikotintartalmának csökkentése világelső intézkedésnek számít. Egészségügyi szempontból „minden kívánságom valóra vált” – fogalmazott Bullen.

Újabb probléma az e-cigaretta

A dohányzást ugyanakkor a tizenéves új-zélandiak körében már nagy mértékben felváltotta az e-cigaretta, és sok olyan fiatalt is bevonz, akik amúgy soha nem kezdtek volna el dohányozni.

Egy 19 000 középiskolás diák körében idén elvégzett felmérés alapján a fiatalok mintegy 20%-a naponta vagy napi többször is „vapingol”. Többségük igencsak magas nikotinmennyiséget visz így be a szervezetébe. 2018-ban egyébként a 15-17 évesek korcsoportjában a napi dohányzók aránya 3% volt, egy évtizeddel korábban pedig 13%.

Így a javuló dohányzási tendenciával párhuzamosan tapasztalható az e-cigaretta jelentette probléma növekedése is.

Bírálat érte ugyanakkor a tervezetet némely párt részéről. Az egyik új-zélandi párt például azzal érvelt, hogy a dohánytermékek nikotintartalmának csökkentése az alacsonyabb jövedelműeket sújtja leginkább, akiknek több cigarettát kell ezután vásárolniuk és többet kell dohányozniuk ahhoz, hogy ugyanazt a nikotin mennyiséget kézhez kapják. Verrall ugyanakkor elmondta, hogy a törvényben megkövetelt alacsony dózisok kapcsán kutatásokat folytattak le, melyek azt bizonyították, hogy azok igenis segítik az embereket a leszokásban.

Bővülő feketepiac

Aggodalmak merültek fel azonban a dohány kiszélesedő feketepiaca miatt is. A kormány elismerte ezt a kockázatot. „A bizonyítékok arra mutatnak, hogy

az Új-Zélandra csempészett dohánytermékek mennyisége jelentősen megnőtt az elmúlt években, és szervezett bűnözői csoportok vesznek részt a nagyszabású csempészetben”

– áll a kormányzati közleményben.

Az új-zélandiak új, nem dohányzó nemzedékéről szóló tervezezet egy nyilvános konzultációt követően véglegesítették. A tervezetnek viszont még át kell mennie a jogalkotási folyamaton, de a szükséges pártpolitikai támogatás miatt ez semmilyen akadályt nem jelent majd.

Verrall elmondta, hogy a jogszabályt 2022-ben viszik keresztül a törvényhozáson, a korhatárokat érintő rendelkezések pedig 2023-ban lépnek majd hatályba.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!