hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sorozatos hangulatkeltés: a szolgálólány hazug meséi
Mit adott a kereszténység a nőknek?
Sorozatos hangulatkeltés: a szolgálólány hazug meséi

Jelenet a Szolgálólány meséje című sorozatból. (Forrás: HBO)

2022. 09. 29.
Ma már tízmilliók rettegnek attól, hogy ha egyszer a „keresztény fundamentalisták” hatalomra kerülnek, akkor az a nők brutális elnyomásának kezdetét jelenti majd, lásd az abortuszt korlátozó „embertelen” rendeletek. A hazug módon gerjesztett félelem és gyűlölet a Szolgálólány meséje című regényhez és az ötödik évadához érkező televíziós sorozathoz köthető. 

„Áldassék a gyümölcs” – olvasható a Hetek egyik magzatgyermekekről szóló cikke alatti kommentben. Az idézet A szolgálólány meséje című regényből/sorozatból származik, ami az elmúlt években az abortuszjogok mellett kardoskodók ikonikus történetévé nőtte ki magát. Szinte nincs olyan abortusztüntetés a világon, ahol fel ne tűnne a sorozatból ismert vörös köpeny és fehér kalap kosztümje, mint az elnyomott nők jelképe. A keresztényellenes kultúrhullám hazánkat is elérte a streamingszolgáltatók jóvoltából, holott a regényről aligha hallott bárki is az elmúlt 30 évben szerény kis hazánkban.

„Keresztény” fundamentalisták rémuralma

Margaret Atwood 1985-ben megjelent disztópikus regényének lényege, hogy az Egyesült Államokban vallási fanatikusok magukhoz ragadják a hatalmat és megalakítják Gileádot, a „keresztény” diktatúrát, ahol vasszigorral (értsd. kivégzések, akasztások, csonkítások) tartatják be a különféle erkölcsi törvényeket. Egy környezeti katasztrófa nyomán az emberek jelentős része meddővé válik, így azokat a nőket, akik termékenyek maradtak, rabszolgasorba taszítják, és bibliai ószövetségi példára hivatkozva szolgálólányként kiutalják őket a vallási vezetőkhöz, hogy azok teherbe ejtsék őket meddő feleségük lábainál (Jákob esetében a szolgáló, Bilha, a feleség, Ráhel térdén szült). Az így kialakult társadalomban a nőknek szinte semmi joguk nincsen, ki vannak szolgáltatva fogvatartóik erőszakos természetének, elrabolják a gyerekeiket, hogy újabb „keresztény” polgárokat neveljenek belőlük. 

A kanadai írónő hangsúlyozta, hogy műve nem sci-fi a szónak abban az értelmében, hogy valamiféle tudományos újításra, fejlődésre építene, hanem sokkal inkább spekulatív fikció, azaz arra számít, hogy valamikor a jövőben ez a forgatókönyv akár be is következhet. Sokat persze nem kellett magyaráznia művét az olvasóknak, akik maguktól is elkezdték azonosítani a regény sorait napjaink konzervatív döntéshozóival, bíráival, politikusaival és természetesen egyházi vezetőivel, mezei hívőkkel. A könyv népszerűségének bő 30 évvel később az adott újabb löketet, hogy azt 2017-ben televíziós sorozat formájában is feldolgozták. Az Egyesült Államokban ebben az évben Atwood könyve lett a legolvasottabb regény. Az HBO-n futó A szolgálólány meséjét azóta is milliók követik, a napokban jelent meg a sorozat ötödik évada.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!