hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit kell tudni a Black Lives Matter mozgalomról?
Új polgárjogi mozgalom vagy irányított anarchia?
Mit kell tudni a Black Lives Matter mozgalomról?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 11.
Az elmúlt napok rasszizmusellenes tüntetés- és zavargássorozata nyomán ismét előtérbe került az ellentmondásos fekete emberi jogi mozgalom, mely hét éve egy Twitter-hashtagből született, mára azonban megkerülhetetlen, óriási társadalmi, politikai befolyású nemzetközi szervezetté vált.

A BLM csak nyomokban képviseli a fekete polgárjogi törekvéseket.

Három fiatal afroamerikai aktivista  – Alicia Garza, Patrice Cullors és Opal Tomati –, akik korábban a „Black Organizing for Leadership & Dignity” közösségszervezői képzésen találkoztak, 2013-ban összefogtak és közösségimédia-kampányt indítottak, miután egy 2012-es afroamerikai tinédzsert érintő gyilkossági ügyben az elkövetőt felmentették a bíróságon. Garza a történtek után Facebook-posztot írt, melyben kijelentette: „Számít az életünk, számítanak a fekete életek.” Cullor #BlackLivesMatter címkével továbbosztotta, Tomati is csatlakozott, és hamar hódító útjára indult a Black Lives Matter (BLM).

HASHTAG, SZLOGEN, MOZGALOM?

 De kik is ők pontosan? Nos, honlapjuk tanúsága szerint olyan nemzetközi emberi jogi mozgalomról van szó, mely a feketéket érintő „rendszerszintű” erőszak, rendőri brutalitás, rasszizmus és büntetőjogi hátrányos megkülönböztetés ellen üzent hadat. Itt azonban nem áll meg küldetésük, a modernitás és befogadás jegyében fontosnak tartják, hogy kiálljanak az LMBTQ közösség, különösen a queer és transzneműek jogai mellett (nem meglepő, tekintve, hogy az alapítók közül ketten queernek vallják magukat). Hashtagként indult, de rövid időn belül online kampánnyá, majd utcai mozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezésük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!