hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Párizsi úti beszámoló: A legek városa
Párizsi úti beszámoló: A legek városa

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 05. 31.
Szokták mondani, hogy Párizs a világ egyik legszebb és legromantikusabb városa, amely különleges hangulatával hamar rabul ejti az ember szívét. Itt található a legdrágább sugárút, a világ egyik legnagyobb múzeuma is, és a kihagyhatatlan Disneyland, ami egyedülálló Európában.

Az Eiffel-torony ikonikus szimbóluma Párizsnak és egyben a világ leglátogatottabb fizetős látványossága is. Ezt a fényűző szerkezetet Gustave Eiffel tervezte a 19. század végén, és azóta is a város egyik leglátványosabb építészeti csodája. Habár eleinte nem nyerte el a franciák tetszését, végül hatalmas sikert aratott. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik Párizsra, naplemente idején az Eiffel-torony megvilágítása pedig felbecsülhetetlen látványt nyújt, ha felvillannak a fények, amelyek minden óra első 5 percében csillognak is. Ha pedig úgy szeretnénk felülről megcsodálni a várost, hogy az Eiffel-tornyot is lássuk, akkor a Montparnasse-tornyot érdemes célba vennünk. Naplementekor láthatjuk nappali és esti fényekben is a várost. A Mars-mezőről (Champ de Mars) vagy a Trocadero térről javasolt megközelítenünk a helyet, amennyiben jó képeket szeretnénk készíteni a toronyról – mindkét park nagyon hangulatos, kellemes itt is elidőzni vagy piknikezni egyet. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Louvre

A Louvre Múzeum Párizs legnagyobb művészeti gyűjteményének otthona. Ez a világ legnagyobb és legismertebb múzeuma, amely számtalan műalkotást tár elénk a világ minden tájáról. Maga az épület is már önmagában egy műalkotás, amely 1190-ben épült, volt erőd és palota is, majd 1793-ban nyílt meg múzeumként, 1796–1801 között zárva tartott, majd Napóleon újíttatta fel, és bővítette ki. A Mona Lisa, Leonardo da Vinci híres festménye csak egyike a sok kincsnek. Megtekinthető itt többek között Hammurapi törvényoszlopa, egyiptomi szarkofágok és szfinxek, a Szamothrakéi Niké és más világhírű görög alkotások is, de találunk még szoborfejet a Húsvét-szigetekről és Napóleon impozáns szobáiba is betekintést kaphatunk. A múzeumnak három szárnya van és valóban óriási, a 72 735 m2-es területén, kb. 380 ezer műtárgyat őriznek az őskortól napjainkig. Érdemes előre online megvenni a jegyet és a Galerie du Carrousel bevásárlóközpont alsó szintjétől megközelíteni, mert így elkerülhetjük a sorban állást. Továbbá azt is ajánlott előre eltervezni, hogy mely látványosságokat szeretnénk biztosan megnézni, mert az összes kiállítási tárgy megtekintésére akkor se lenne időnk egy nap alatt, ha nyitástól zárásig ott tartózkodnánk. Ha pedig ez nem lenne elég, a közelben található D’Orsay Múzeumban is olyan világhírű műalkotásokat csodálhatunk meg, mint Van Gogh önarcképe vagy a Csillagos éj című festménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!