hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közteherviselés otthon: a házaséletnek is jót tesz
A magyar nők a láthatatlan munka bajnokai
Közteherviselés otthon: a házaséletnek is jót tesz

Az otthon hangulatát döntő mértékben a nők hangulata határozza meg, így a tehermentesítésük a férfiak érdekét is szolgálja.(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 04. 08.
Mi az? Nincs, akit ne érintene, becsült értéke a GDP egyharmadát teszi ki, legtöbbször mégis csak a hiánya vehető észre. Számos családban tabunak számít, ám az ebből közvetetten származó konfliktus mégis mindennapos. Április első keddje a láthatatlan munka napja, ennek kapcsán kérdeztük Dr. Mihalec Gábor családterapeutát.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz és Stresszkezelés Kutatócsoportja 2013. május 1-jén online felmérést készített, amely többek között a munkahelyi stressz forrását, annak ágazatonkénti mértékét vizsgálta, de kitért annak nemek közötti megoszlására is: meglepő módon „összességében a magyar nők nagyobb stresszről számolnak be, mint a férfiak, a kiégés, az alvászavarok, a munka és a család közötti konfliktus is nagyobb arányban fordul elő a nők körében, és a munkahelyükkel is elégedetlenebbek, mint a férfiak” – olvasható a felmérés kiértékelésében. Néhány évvel később, 2017 júniusában a Coca Cola és a Kód Kft. készített reprezentatív felmérést, amelyből már egy fokkal árnyaltabb képet kapunk: a magyar nők stresszforrása nem a hátrányos megkülönböztetés, azt ugyanis nem érzékelik valós veszélynek, azonban közel minden második megkérdezett nő látja kihívásnak kisgyermekes anyaként a munkahelykeresést, illetve fél állása elvesztésétől és a karrierje megszakadásától is.

A húszas éveikben járó hölgyek pedig a heti munkaidő elnyúlásával, a „hétvégézéssel” küzdenek, mely nagymértékben hozzájárul túlterheltségükhöz – és ez összefügghet munkahelyükkel szembeni elégedetlenségükkel is. 

A gyermeket nevelő nők számára az okoz nagy problémát, hogy a férfiak ritkán segítenek be az otthoni feladatokba: a házaspárok közötti egyenetlen tehereloszlás közvetetten a leggyakoribb váló­okok közé tartozik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!