hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dzsihád a hitetlenek ellen: akik ellenálltak az iszlám hódításnak
Iszlám offenzívák Európa ellen, 3. rész: leigázás és ellenállás a török vész idején
Dzsihád a hitetlenek ellen: akik ellenálltak az iszlám hódításnak

Forrás: Wikipedia

2024. 02. 22.
Nyugat-Európa hispániai területein még javában tartott a muszlim megszállás, amikor 1354-ben kontinensünk délkeleti határánál megindult az iszlám második nagy offenzívája Európa meghódításáért. A Balkán gyors leigázása után Magyarország, majd a Szent Liga, illetve a protestáns hit ellenállásába ütköztek.

Eredetüket tekintve az oszmánok a türk népek oguz ágához tartoztak. A 13. század közepén a mongolok terjeszkedése miatt kellett elhagyniuk Közép-Ázsiát, Turkesztán sztyeppéit, és Kis-Ázsiába vándoroltak, ahol a Bizánci és a Szeldzsuk Birodalom határvidékén telepedtek le. Ekkor még mindössze négyszáz családból állt a közösség. A 14. század elején Oszmán nevű vezérük szervezte meg kicsiny fejedelemségüket, azaz emírségüket. Őróla nevezték el a kialakuló népet oszmán-törököknek.

Új birodalom születőben

Oszmán pici államocskája egyike volt a Kis-Ázsiában található több mint tucatnyi türk emírségnek. Kezdetben ez volt az egyik legkevésbé jelentős. Akkor még talán senki sem sejtette, hogy az oszmánok alig másfél évszázad alatt egy három kontinensre kiterjedő világbirodalmat fognak kiépíteni. Kezdetben Kis-Ázsiában a két hanyatló állam, a Bizánci és a Szel­dzsuk Birodalom rovására növelték területüket. Az 1340-es években Bizánc megbízásából jelentek meg a Balkánon mint a birodalom fegyveres szövetségesei, hogy harcoljanak a bizánci területeket megszerző Szerbia ellen.

1354-ben azonban egy hatalmas földrengés döntötte romba a Dardanellák európai oldalát vigyázó Gallipoli városát és erődjét. Ezt kihasználva keltek át a tengerszoroson az oszmán-török csapatok, és megkezdték diadalmas előretörésüket a Balkán-félszigetről Közép-Európa irányába. Megszállták Gallipolit, és ezzel megvetették lábukat Európában. Balkáni előrenyomulásukat nagyban megkönnyítette, hogy az itteni országokat súlyos belviszályok gyengítették. A középkori Szerbia például éppen az előző évtizedekben élte fénykorát Dusán István uralkodása alatt, ám ő 1355-ben meghalt, és erős állama hat egymással is ellenségeskedő részfejedelemségre esett szét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!