hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pünkösd 2000 éve: a kereszténység titkos erőforrása
A 20. századi pünkösdi mozgalom előzményei és gyökerei
Pünkösd 2000 éve: a kereszténység titkos erőforrása

Jeruzsálem, ahol a tanítványok „megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken, amint a Szellem adta nekik szólniuk". Az eredeti pünkösdi karizmák nem tűntek el.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 06. 02.
A huszadik századi pünkösdi mozgalom kezdetének általában azokat az amerikai ébredési összejöveteleket tekintik, amelyeken a Szent Szellem látványosan kiáradt, és a hívek egy része elkezdett nyelveken imádkozni. A karizmák működése azonban sohasem szűnt meg az egyházban, bár a pünkösdi megtapasztalás gyakran hosszabb időre búvópatakká vált, főként a nyugati egyházban.

A Pünkösdi és karizmatikus mozgalmak nemzetközi enciklopédiája szerint a századfordulón világszerte közel egymillió olyan hívő élt, akiket „előpünkösdi” kereszténynek lehet tekinteni. Ők nem közösségi formában, a Kansas állambeli Topekában zajló vagy a Los Angeles-i Azusa utcai istentiszteleteken kaptak érintést a Szentlélektől, hanem leginkább egyéni módon. „A főáramú, nem pünkösdi felekezetekben régóta ismertek elszórtan élő, kvázi-pünkösdieket – írja a 2001-ben megjelent enciklopédia. – Mindig jelentős számban voltak olyan hívők, akik életükben, illetve szolgálatuk során megtapasztalták vagy gyakorolták a pünkösdi jelenséget, bár nem tekintették magukat pünkösdieknek és mások sem így beszéltek róluk. Egy részük később csatlakozott valamely pünkösdi felekezethez, de a legtöbben nem kerültek kapcsolatba a pünkösdi mozgalommal.”

Az utóbbi években több könyv, illetve tanulmány vizsgálta azt, milyen gyökerei vannak a huszadik század kétségkívül legnagyobb hatású egyházi reformjának, a pünkösdi-karizmatikus mozgalomnak. Az említett enciklopédia szerint a közel egymillió „előpünkösdi” hívőből 100 év alatt több mint ötszázszoros növekedéssel a kereszténység második legnagyobb létszámú irányzata lett. A becslések szerint 523 millió pünkösdi-karizmatikus több, mint a protestáns felekezetek együttes tagsága, és felülhaladja az ortodox hívők számát is.

A félmilliárdot meghaladó globális létszám a legtöbb vallásstatisztikában mégsem jelenik meg, mert maguk a hívők nagyon sok felekezet között oszlanak meg. Egyrészt mint­egy 200 millióan megmaradtak a hagyományos, főáramú (római katolikus, ortodox és protestáns) felekezetekben, míg a többiek a világszerte működő több száz neoprotestáns, újkarizmatikus megagyülekezet vagy a több tízezer kisebb pünkösdi-karizmatikus közösség tagjai, továbbá vannak felekezeten kívüli, magányos vagy vándorló Szentlélekkel betöltött hívők is. Az ezredfordulóra a pünkösdi-karizmatikus mozgalom létszámbeli súlypontja Afrika és Latin-Amerika lett, de teológiai és társadalmi-politikai befolyását továbbra is az észak-amerikai, evangéliuminak is nevezett (a pünkösdi-karizmatikusokon kívül főként konzervatív, hagyományos egyházakhoz tartozó hívőket is magába foglaló) tábor határozza meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!