hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lélekmentés a Covid idején sem állt le
Körkép az európai evangéliumi keresztény közösségekről
A lélekmentés a Covid idején sem állt le

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 27.
Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk lapunkban arról, hogyan élték meg a hívők és lelkészek a Covid-járványt azokban a térségekben, ahol a keresz­ténység a leggyorsabban növekszik, köztük Afrikában és DélKelet-Ázsiá­ban. Most hozzánk közelebb eső európai gyülekezeteket kérdeztünk meg arról, milyen kihívásokkal szembesülnek a két éve tartó koronavírus-hullámokban?

Munkatársaink Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Angliából gyűjtötték össze a tapasztalatokat, amelyekből kiderül: a járvány nemcsak megpróbáltatást jelentett a keresztény közösségek számára, hanem sokakat késztettek az új inspirációk a hit­életük megújítására.

Bécs, Ausztria

„Ausztriában a Covid-járvány kapcsán szigorúbb karanténszabályokat vezettek be, mint Magyarországon, és a tesztelésre, kontaktkutatásra is nagyobb hangsúlyt tettek, ugyanakkor a vallási rendezvények egy rövid időszakot leszámítva folyamatosan látogathatók voltak, ezt alapvető emberi jognak tekintik az osztrákok” – mondta el a Heteknek Bohács Zoltán, a bécsi Hit Gyülekezete vezetője. Ennek ellenére ők a hívők egészségének védelme érdekében jórészt online tartották az összejöveteleiket, és csak tavaly május óta tértek vissza a jelenléti alkalmakra. A lelkész elmondta, hogy voltak olyan evangéliumi gyülekezetek Ausztriában, amelyek folyamatosan nyitva tartottak: sajnálatos módon a pandémia kezdetén több esetben járványgócok alakultak ki ilyen közösségekben, ami miatt bírálatok is érték őket a sajtóban.

„Bár nem volt könnyű az elmúlt lassan két esztendő, gyülekezetünk tagjait egzisztenciálisan, egészségügyileg és lelkileg sem viselte meg túlságosan a járvány, és a nyitás után a látogatottság is visszaállt a korábbi szintre. Abban, hogy a közösségi élet ilyen gyorsan helyreállt, szerintem két tényezőnek volt jelentős szerepe. Az egyik, hogy a jelenleg 50-60 fős közösségünk kétharmada kint élő magyar, akik a kisebbségi létben mentálisan megedződtek, ezért jobban kezelik a krízishelyzeteket. A másik pedig, hogy az ő életükben a gyülekezet kulturális és szociális szerepe is nagyon hangsúlyos” – fogalmazott Bohács Zoltán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!