hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kereszténység küzdelme Fekete-Afrika megmentéséért
Vízilóbőr korbács helyett evangélium - (első rész)
A kereszténység küzdelme Fekete-Afrika megmentéséért

Hajnali köd a kongói Sangha folyó felett. Az utolsó fehér foltok egyike volt Közép-Afrika.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 08. 11.
A protestáns missziós mozgalmak egyik különleges fejezete Fekete-Afrika meglátogatása volt, azaz Afrika Szaharától délre eső területeinek evangelizálása. Az Egyenlítő környéki Kongóban az evangélium hirdetését egy a maga nemében egyedülálló gyarmati rendszer akadályozta leginkább, amelynek II. Lipót belga király regnálása idején a helyi lakosság fele, mintegy tízmillió kongói esett áldozatul. A kongói misszionáriusok közül sokan az itt folyó terror leleplezését is kötelességük­nek érezték.

A Kongó folyó torkolatvidékén élő népekhez a 15. század végén portugálok érkeztek először Európából. A helyi virágzó királyság uralkodója nyitottan fogadta őket, a fia pedig I. Afonso néven már keresztény királyként kormányzott tovább.

A következő évtizedekben létrehozott cukornádültetvények művelése azonban intenzív munkát igényelt, és a portugálok tevékenysége a kereskedelemről és a térség katolizálásáról a rabszolgakereskedelemre váltott. Afonso panaszlevele a portugál királynál nem talált meghallgatásra, a következő három évszázadban ez a csapás tovább sújtotta a partvidéket. A hatalmas belső területeket az európai beavatkozás jobbára érintetlenül hagyta, amíg az ipari forradalom kiapadhatatlan nyersanyagigénye nem jelentkezett.

A leghíresebb korai felfedező, David Livingstone nemzeti hős lett Angliában, amikor az Egyenlítő magasságában óceántól óceánig átszelte a kontinenst, majd a korai 40-es évektől 30 éven át járta Afrikát. Miután úgy tűnt, nyoma veszett a vadonban, a New York Herald laptulajdonosa egy Henry M. Stanley nevű újságírót bízott meg a felfedező felkutatásával. Stanley nyolc hónap alatt akadt rá, és amikor 1872 tavaszán a távírdák szétkürtölték a hírt, arra a 30 éves belga uralkodó, II. Lipót is felfigyelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!