hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Villámgyorsan elavultak pár éve vett telefonjaink: az ipari forradalmak története
A céhtől az okosgyárig
Villámgyorsan elavultak pár éve vett telefonjaink: az ipari forradalmak története

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 13.
Napjainkban az emberi történelemben páratlan technológiai fejlődésnek lehetünk tanúi. De mit jelent az, hogy a technológiai újítások forradalmi módon hatnak ránk? Cikkünkben az ipari forradalmakat és azok hatásait tekintjük át röviden.

A fejlődés elképesztő mértékű sebességének szemléltetéséhez elég a mobiltelefonjainkra gondolnunk. A néhány éve vett készülékek már elavultnak számítanak a legújabb csúcsmodellekhez képest. A tudósok és szakemberek hónapról hónapra egyre bámulatosabb technológiai vívmányokat mutatnak be a világ számára, melyek évtizedekkel ezelőtt csupán emberi ábrándozások voltak.

Az emberiség történetében a változások az elmúlt három évszázadot leszámítva rendszerint lassan zajlottak le. Sokszor több generáció ugyanazzal az eljárással művelte meg a földjét, valamint azonos eszközökkel és módszerekkel készítette el az ipari termékeit. A 18. században azonban nagy változás következett be ezen a területen, melynek okai több összetevőre vezethetők vissza.

Többet kevesebből

A gazdasági fejlődés legfőbb hajtóereje a nagyobb profitra való törekvés. Azonban az ipari forradalmak megszületéséhez több tényező együttes jelenlétére volt szükség. Az egyik fontos körülmény, mely nagymértékben hozzájárult a technológiai előrelépéshez, Amerika felfedezése volt. Az új földek megismerésével és a gyarmatosítás megindulásával párhuzamosan bontakozott ki a világkereskedelem, mely során Amerikából Európába nemesfémeket és különböző gyarmatárukat szállítottak, Európából pedig iparcikkekkel látták el a kolóniákat. Az európai ipar piaca ezzel óriásira növekedett; ellátásához rendszerszintű változtatásra volt szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!