hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kövér László: Európa halálos veszedelemben van
Interjú az Országgyűlés elnökével
Kövér László: Európa halálos veszedelemben van

Fotók: Ladjánszki Máté

2022. 10. 06.
Még mindig több az előnye, mint a hátránya Magyarország számára az uniós tagságnak, de az arányok jelentősen romlottak az elmúlt években – mondta Kövér László a Heteknek adott interjújában. Az Országgyűlés elnöke szerint Európa „halálos veszedelemben van”, és alárendelt szerepbe került a Kína vezette keleti és az Egyesült Államok vezette nyugati világrendszer vetélkedésében. A beszélgetésben szóba került a tanárok béremelése és a keleti és nyugati birodalomépítéssel kapcsolatos kérdések is.

Öt évvel ezelőtt, 2017 júniusában beszélgettünk utoljára, akkor az interjú a következő mondatokkal zárult. „Ma Magyarország számára még több előnye van az uniós tagságnak, mint hátránya, de ez nem biztos, hogy így lesz öt vagy tíz év múlva.” Nos, eltelt az ön által említett öt év. Most hogy látja, még mindig több az előnye Magyarország számára az uniós tagságnak, mint a hátránya?

– Még mindig több előnye van Magyarország számára az uniós tagságnak, mint hátránya, de az arányok jelentősen romlottak. Az előnyök közé tartozik, hogy Magyarország az elmúlt öt évben folytatta a felzárkózást az Európai Unió teljesítményének az átlagához, ami miatt elképzelhető, hogy a most zajló hétéves uniós költségvetési ciklust követő hét évben – ha akkor egyáltalán lesz még Európai Unió, és lesznek fejlesztési források – Magyarország is a nettó befizető országok közé kerülhet, bár természetesen a jelenlegi háborús helyzet felboríthatja a józan kalkulációkat is. De a mostani prognózis szerint Csehország szinte biztosan átlépi ezt a küszöböt, Magyarország és Lengyelország pedig lehetséges, hogy szintén, de még egy hétéves ciklus után egészen biztos, hogy – az átmeneti időszakot követően – mi sem leszünk ennek a rendszernek nettó haszonélvezői. Közben a politikai helyzet viszont jelentősen romlott.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!