hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e üzemanyag?
A hatósági ár miatt nő a hiány
Lesz-e üzemanyag?

A probléma része, hogy tavaly óta meglódult az üzemanyag­fogyasztás Magyarországon. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 21.
„Az a nagy kérdés, hogy július-augusztusban, a legnagyobb fogyasztás idején összeomlik-e a hazai ellátás vagy sem. Ez könnyen megeshet, ha az árstop fenntartásához az ország stratégiai üzemanyag-tartalékát kell beáldozni” – vélekednek szakmabeliek a benzinárstop meghosszabbítása kapcsán. 

Magyarországon mostanság gyakori tapasztalat, hogy egy-egy benzinkútnál épp kifogyott aznap valamelyik üzemanyag. Az akadozó ellátást kormányzati részről elsősorban az orosz–ukrán háború gazdasági következményeivel, míg szakmai oldalról az árstoppal magyarázzák.

A kutaknál észlelhető ellátási zavarok mellett mennyiségi korlátozások is érvénybe léptek: hatósági áron 5-10, illetve nagyobb cégeknél maximum 50 litert tankolhat magyar rendszámú autóba magánszemély, valamint maguk a kiskereskedők is limitált üzemanyag-mennyiséget kapnak a MOL-tól. Mindezek fényében minduntalan felmerül a kérdés: vajon még meddig és mennyiért tankolhatunk?

Mint ismert, tavaly november közepe óta a 95-ös benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát a kormány 480 forinton befagyasztotta, majd a hazai nagykereskedelmi árát is ezen a szinten maximalizálta. Az árstop többszöri hosszabbítással október 1-ig lesz érvényben, de Bánki Erik fideszes szakpolitikus úgy nyilatkozott: ha az inflációs nyomás nem enyhül, az árstopot akár év végéig is meghosszabbítják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!