hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindannyian vizsgázunk
Viták övezik az idei érettségit
Mindannyian vizsgázunk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 29.
Idén csak írásbeli érettségik lesznek, melyek a szokott módon május 4-én kezdődnek. Az érettségik lebonyolítását óriási bizonytalanság övezte mindenhol, Európa-szerte eltérő döntések születtek ez ügyben, a magyar döntést sokan vitatják.

„Ha muszáj a diákok jelenléte az érettségihez, akkor nem érdemes elhalasztani a vizsgákat, mert ha májusban tényleg újraindítják a gazdaságot, akkor nem tudni, hova fajul majd a járvány. Később lehet, hogy rosszabb lesz a helyzet, bár így is rizikós a májusi vizsgáztatás. Talán a szlovákoknak van igazuk, meg azoknak az országoknak, amelyek nem tartanak idén érettségi vizsgákat” – mondta el lapunknak egy budapesti szülő, akinek érettségiző gyereke van. Más szülők is hasonló véleményen voltak, többen kiemelték, hogy az érintett fiataloknak és családjuknak nagyon stresszes volt az elmúlt másfél hónap, és gyakorlatilag minden családban akad veszélyeztetett személy.

Fotó: MTI
Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint addig kell megtartani az érettségit, amíg a járvány kontroll alatt van.
(Fotó: MTI)

Sokáig bizonytalan volt az idei érettségik lebonyolításának mikéntje és időpontja. Az operatív törzs oktatási csoportjának javaslatára a kormány április 15-én döntött úgy: május 4. és 21. között csak írásbeli vizsgákat tartanak, kivéve néhány tárgyat, melyekhez szóbeli érettségi van előírva. A felvételi pontszámítás szabályai nem változnak. A vizsgákon ajánlott a maszkviselés és kötelező a fertőtlenítés, illetve egy teremben legfeljebb 10 diák tartózkodhat. A hírek szerint Újpesten például minden diáknak és tanárnak FFP2-es maszkot és gumikesztyűt osztogatnak majd – kérdés persze, hogy mennyire lesz könnyű ilyen felszerelésben órákon át tesztet írni.

„Egy tudományos konferencián az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak kérdésemre, hogy az érettségit meg lehet és minél előbb meg is kell tartani. Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik. Jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk, ezért az eredetileg kijelölt május 4-i időpontot fenntartjuk és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit” – mondta Facebook-oldalán közzétett videójában Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!