hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 11. 21. (II/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A demokrácia keserű pirulája

Tovább tartanak Indonéziában a véres utcai összecsapások a politikai reformokat követelő diákok tömegei és a biztonsági erők között. A zavargásoknak 16 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje volt. A szomszédos Malajziában szintén utcai demonstrációkra került sor, s miközben tízezrek vonultak az utcára, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak vezetői kétnapos csúcsértekezletre érkeztek a fővárosba, hogy az égető ázsiai válság okozta sebeket orvosolják. Bár az APEC fórumát kilenc évvel ezelőtt a globalizáció elősegítése végett hozták létre, az idei konferencia inkább csak fokozta az ázsiai térség Nyugattal szembeni frusztráltságát. A váratlan fordulatokban bővölködő találkozó számos meglepetést tartogatott a résztvevők, nem utolsósorban a házigazda szerepét betöltő Mahathir Mohamed maláj miniszterelnök számára.

Indul a Mir-utód

November 20-án új fejezet kezdődik az űrhajózás történetében. Legalábbis a szakértők ezt várják attól, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről egy Proton hordozórakétával útjára indítják a Nemzetközi Űrállomás első részét, a Zarja (Hajnalpír) nev? orosz modult. Ezt követően megkezdődik a nagy kozmikus lego-építkezés, hogy 2004-re kiépüljön az újabb, állandóan lakható űrbázis, amely elődeivel ellentétben már nem egy nemzet büszkesége, hanem számos ország összefogásának az eredménye lesz. A futballpálya nagyságúra tervezett állomás moduljaiban hatfős nemzetközi brigádok dolgozhatnak majd folyamatosan egymást váltva. Az űrállomások ötletét már az ötvenes években is több tudós felvetette, de az első ilyen szerkezetet 1971-ben bocsátották Föld körüli pályára. A Szaljut-1 űrállomás az akkori Szovjetunió büszkesége volt. Utódját, a veterán Mirt az elmúlt években leginkább a sorozatos balesetek és meghibásodások kapcsán emlegették. Az amerikaiak is belefogtak programjukba. Az Apolló holdexpedíciók mellett Skylab-programban építettek fel az űrben egy állomást. Az új Nemzetközi Űrállomás gondolata 1984-ben fogalmazódott meg, amikor is Ronald Reagan amerikai elnök meghirdette a Freedom (Szabadság) űrbázis megépítésének a tervét.

Schröder a jövő emberét keresi

Gerhard Schröder német kancellár bemutatkozó moszkvai látogatása során Jelcin – aki köztudott, hogy tegező viszonyban volt Helmut Kohl volt kancellárral – a kapcsolatok folyamatosságáról beszélt. A két ország között azonban aligha várható a "nyakkendő nélküli" találkozók folytatása, mivel a németek szeretnék "a konkrét politikusoktól függetlenül alakítani a kapcsolatokat".

Erős kézben a magyar külpolitika

Martonyi János külügyminiszter a Külügyi Bizottság szerdai ülésén egy kérdésre válaszolva visszautasította azt a feltételezést, hogy a tárca valódi irányítója a fideszes politikai államtitkár, Németh Zsolt lenne. Beszámolójában Martonyi felhívta a figyelmet a magyar diplomácia sikereire, elsősorban arra, hogy a kelet-európai országok uniós csatlakozásában ma Magyarország jár az élen. Ahhoz, hogy ne kövessük el mások hibáit, a külügyminiszter fontosnak tartotta a svéd és az osztrák csatlakozások tanulmányozását. A külügyminiszter új, korszer? kommunikációs programot ígért, és kijelentette, hogy szükségszerű a médiatörvény módosítása.

Elnapolták a háborút

Szaddám Huszein iraki diktátor ismét a végletekig elment a Nyugat kihívásában, és tizenöt perccel a legvégsőnek tekintett ultimátum lejárta előtt visszakozott. Huszein az ENSZ-hez eljuttatott nyilatkozatában elfogadta a feltétel nélküli együttműködést a fegyverzet-ellenőrzést végző szakemberekkel, akiknek első csoportja két hét kényszerszünet után visszaérkezett az iraki fővárosba. Bagdadnak nem sok választása maradt, hiszen Oroszország, Franciaország, Kína és több arab ország, Irak eddigi legkitartóbb patrónusai is elfordultak Szaddám Huszeintől.

NAGYÍTÓ

Az Irak ellen felsorakozott szövetség ugyan tudomásul vette az amerikai elnök döntését, aki az utolsó pillanatokban törölte a légicsapást, több magas rangú amerikai és brit vezető azonban nem értett egyet a meghátrálással. Az egyik legharciasabb hangot Tony Blair brit miniszterelnök ütötte meg, de helyesebbnek látta volna a támadást az amerikai védelmi és külügyminiszter is. Brit stratégiai elemzők szerint az Egyesült Államok megítélésekor Irak támadásával kapcsolatban a következő szempontokat kell figyelembe venni a katonai akció ellen, illetve mellett: 1. A bombázás igen erős ellenérzéseket vált ki az arab közvéleményből. Ez nyilvánvaló, viszont az arab világot nem a közvélemény irányítja, hanem túlnyomórészt olyan autokratikus kormányok, amelyeknek az elsődleges céljuk a hatalmuk megtartása. 2. A Perzsa-öböl Nyugat-barát államaiban az iszlám ellenzék helyzetét javítja, ha a jelenlegi kormányok segítséget nyújtanak az amerikai akcióhoz. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az amerikai csapatok szaúdi jelenléte miatt Szaúd-Arábia az Osama bin Laden-féle terrorszervezetnek egyik fő toborzó országa lett. Azonban egy arab államot sem fenyeget ilyen közvetlen belső veszély, és ezen országok saját tapasztalai is azt mutatják, hogy egy Szaddám Huszein által vezetett Irak, amelyet nem kötnek az ENSZ béklyói, jóval nagyobb fenyegetést jelent rájuk nézve (lásd 1991-es Öböl-válság). 3. Valószínű, hogy a népszerűtlen amerikai lépéseket kihasználva Franciaország és Oroszország újult erővel tesz majd kísérletet az USA közel-keleti befolyásának visszaszorítására. Az elemzők szerint azonban egyik ország sem lesz képes annál sokkal több vizet zavarni a térségben, mint amennyire azt eddig tette. 4. Logikus ellenvetés lehet, hogy a légicsapás után az iszlámista szervezetek koncentrált erővel és nagyobb erőforrásokat használva fognak amerikai célpontokat támadni. Bármennyire is valós ez az érv, az USA már csak elvi kérdések miatt sem fog meghajolni ezzel a fenyegetéssel szemben, hiszen így valójában néhány tucat fanatikus terrorista kezébe adná a nemzetközi politika fölötti vétójogot. 5. Az Irak elleni támadás nemhogy gyengítené Szaddám Huszein hatalmát, azt inkább csak megszilárdítja. Ez minden valószínűség szerint így lesz, ez azonban elsősorban a Perzsa-öböl államainak a problémája. Az ő szemszögükből nézve valóban csak akkor érdemes támogatni az amerikai lépést, ha az elvezet Szaddám rendszerének bukásához.(Sz. M.)

Európa a Közel-Keleten

Októberi ígéretéhez híven közel-keleti körutat tett Wolfgang Schüssel osztrák külügyminiszter az EU jelenlegi elnökségét adó Ausztria képviseletében. A négynapos látogatásra Schüsselt elkísérte a spanyol Miguel Angel Moratinos, az EU közel-keleti különmegbízottja. Az utazás bevallott célja elsősorban a térségben éledező békefolyamat elősegítése volt.

Drága árat fizet Clinton

Négy éven keresztül kitartóan üldözte Bill Clintont, közben – talán akaratlanul is – történelmet formált. Kezdetben szinte senki nem hitt neki, de nélküle nem derült volna fény a Monica-sztorira, és nem indult volna kongresszusi vizsgálat az elnök ellen. Paula Jones idén szeptemberig ragaszkodott ahhoz, hogy Clinton kérjen tőle bocsánatot, amiért 1991-ben egy szállodaszobában ajánlatot tett neki. A bíróság idén tavasszal elutasította a keresetet. Az akkor afrikai körúton lévő Clinton a bírósági döntés hallatán táncra perdült – mint kiderült túl korán. Miután az elnök kénytelen volt vallomást tenni a Monica-affér kapcsán, a kétgyermekes Jones asszony úgy érezte, hogy az erkölcsi elégtételt már elnyerte, így nem maradt más hátra, mint a maximális kártérítést kivasalni Clintonból. A kezdetben 700 ezer dolláros kártérítési igényt ügyvédei 2 millióra emelték. Több hetes pókerjátszma következett, amelyben végül mindkét fél engedett. Bill Clintonnak nem kell bocsánatot kérnie, de a peren kívüli egyezség szerint 850 ezer dollárt (mintegy 200 millió forintot) fizet Paula Jonesnak. Az elnök eddig is milliókra rúgó ügyvédi számlái ezáltal tovább gyarapodtak, igaz, hogy Jones is tetemes költségeket halmozott fel a négyéves pereskedés során. "Örülök, hogy vége van" – sóhajtott fel az asszony az egyezség hírére. Clinton – aki ellen a héten indult a kongreszszusi vizsgálat – ugyanezt még távolról sem mondhatja el.

Bűnözők kezében a volt KGB

"Oroszország belső titkosszolgálata olyan, mint egy bűnszövetkezet" – állította néhány titkosszolgálati tiszt Moszkvában egy sajtótájékoztatón. A tisztek a londoni Daily Telegraph beszámolója szerint azután fordultak a nyilvánossághoz, hogy az orosz KGB utódjának számító Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetői állítólag parancsot adtak nekik Oroszország leggazdagabb és legvitatottabb üzletemberének meggyilkolására.

Belföld

Osztályozott egyházak

Új fogalmakkal és kategóriákkal ismerkednek a hazai egyházpolitika szereplői és a vallásos emberek: történelmi egyházak, történelmi kisegyházak, vallásfelekezetek, egyéb egyházak. Mindezeket Semjén Zsolt egyházügyi államtitkár "dobta be" a közelmúltban a köztudatba. A változtatáshoz kétharmados parlamenti többségre volna szükség, az ellenzék – az MSZP és az SZDSZ – azonban erőteljesen elutasítja a javaslatot, ezért kétséges, hogy a kormánykoalíció keresztül tudja-e vinni tervét a törvényhozáson.

Megoldásra vár az abortuszkérdés

Az Alkotmánybíróság ítéletet hirdetett az abortusztörvény alkotmányosságának kérdésében. Mint ismeretes, a tizenegy tagú testület azokat az indítványokat tárgyalta az ügyben, amelyek az 1992-ben elfogadott magzatvédelmi törvény alkotmányosságát kérdőjelezték meg. A határozat szerint nem alkotmányellenes, ha a törvény az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Viszont a súlyos válsághelyzet fogalmát a törvényhozásnak 2000. június 30-ig tisztáznia és pontosítania kell, mivel az erről szóló törvényi rendelkezés alkotmányellenesnek bizonyult.

Isten, haza és a Torgyán-család

Az ellenzék továbbra is bírálja a kormány kinevezési gyakorlatát. Erre most az ad okot, hogy Torgyán József agrárminiszter két közeli hozzátartozóját is kinevezték felelős beosztásokban egyes állami cégeknél. Kissé cinikusan jegyezték meg némelyek, hogy a "kisgazdaháromság": Isten, haza, Torgyán-család. Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése után a Rádió Krónikának elmondta: lesz következménye a történteknek.

Borossból is lehet elnök

Amennyiben a kellő támogatottságot megkapom, nem utasítom vissza, hogy jelöljenek az MDF elnöki posztjára – nyilatkozta Boross Péter. Mivel életkoránál fogva nem tartja ideálisnak személyét, kedvezőbb megoldást is el tud képzelni, ebben az esetben viszont az eddiginél is nagyobb energiával venne részt az MDF működésének erősítésében. (MTI–Hetek)

Tragédia nélküli katasztrófahelyzet Zalában

1998. november 14-ről 15-re virradó éjszaka Zala megyében a nagylengyeli kőolajmező 282/A jelzés? kútja az egyik karbantartási munkafázis közben meghibásodott. Az iszonyatos erővel felszínre törő széndioxid folyamatosan töltötte be a talajközeli légteret és a nyílás környékén mindent csontkeménységűre fagyasztott. Először a kitörésgátló csapat menekült el a helyszínről, majd riasztásukra a környék három falujából a lakosságot is kitelepítették.

Pécsi újítás: iskolarendőr

Rendőrök társadalmi munkában segítik a diákokat Pécs hat általános iskolájában. A helyi rendőrkapitányság által kísérleti jelleggel elindított Pécsikék elnevezés? program a bűnmegelőzéshez és a balesetmentes közlekedéshez nyújt támogatást.

Vörös Győző tovább kutat

"Nem törődöm a velem kapcsolatban felmerült megjegyzésekkel, folytatom a kutatásokat, mintha mi sem történt volna" – jelentette ki Vörös Győző egyiptológus Békéscsabán, ahol "Templom Théba koronája fölött" címmel megjelent könyvét dedikálta az olvasóknak.

Etikát választhatnak hitoktatás helyett

Az Oktatási Minisztérium elképzelése szerint az etika önálló tantárgyként való oktatása nem kötelező, hanem fakultatív tárgyként választhatják azok az iskolák, ahol ehhez a feltételek rendelkezésre állnak – szól a tárca napokban lapunkhoz is eljuttatott közleménye. A szakmai feltételek megteremtése érdekében a minisztérium megbízást adott tantervek, tankönyvek és taneszközök kidolgozására, melynek munkálatai várhatóan egy-két évet vesznek igénybe. Ebben a filozófia, a pedagógia, a teológia és a szakterület jeles képviselői vesznek részt. A pedagógusok az így születő választható tanterveket az intézményeknek megküldendő mintapéldányokból ismerhetik meg, s ennek alapján mérlegelhetik azok felhasználását. Emellett természetesen alkalmazhatják az iskolai oktatásba már bevezetett egyéb tanterveket, tankönyveket és taneszközöket is. Az etika kérdéseit más tantárgyak (például irodalom, történelem, biológia stb.) keretében is fontos megjeleníteni. Óraszervezési szempontból az etika oktatása nem lehet a hittan alternatívája. (Hetek)

Sefteltek és lebuktak

Több mint 1 milliárd forintos adócsalás és jogtalan gazdasági előnyszerzés bűntette ügyében fejezte be nyomozását a rendőrség, és a dokumentumokat vádemelési javaslattal átadta a győri ügyészségnek. A négy győri bejegyzés? kft. ügyvezetőjét azzal gyanúsítják, hogy 1993 és 96 között jogosulatlanul exporttámogatást vettek fel, és nagyérték? társasági adót titkoltak el. A hazai gyártású élelmiszeripari termékeket valóban exportálták, és a vevőknek reális áron adták el, az adóhivataltól megigényelt exporttámogatáshoz azonban a tényleges értékesítési árnál jóval magasabb árat tüntettek fel a számlákon. (MTI)

Hit és értékek

Fiatalok sötét erők igézetében

Az elmúlt héten újabb bűntény hívta fel az európai közvélemény figyelmét egy olyan problémára, amelyről sokaknak talán a középkor jut eszébe, ám elborzasztó esetek sokasága bizonyítja, hogy nagyon is élő jelenségről van szó: a sátánizmusról. A rituális ördögimádással szemben azonban a "hétköznapi sátánizmus" számos formája az ezredvégi kultúrának is elfogadott részévé vált.

Mi is történt Jonestownban

November 18-án múlt húsz éve, hogy több mint 900 ember együttes öngyilkosságot követett el Guayanában. A Jim Jones vezette Népek Temploma csoport tagjai ciánnal mérgezett narancslét ittak, az ellenállókat pedig Jones parancsára lelőtték. A halottak között több mint 270 gyermek volt. Az évforduló kapcsán újra a figyelem középpontjába kerültek azok a vélemények, amelyek a CIA szerepét firtatják a tragédia mögött.

HÁTTÉR

Irak, a konok terminátor

A szinte periodikusan ismétlődő iraki konfliktus kulcsszavai: fegyver és gazdaság. Szaddam Huszein iraki elnöknek így két fegyvere van, egyrészt a töretlenül gyarapodó nukleáris arzenál, másrészt az éhező iraki tömegek. S az elnök az Irak–ENSZ húzd meg-ereszd meg csatában céljainak megfelelően hol az egyiket, hol a másikat veti be. A múlt heti iraki válságban éppen az utóbbi volt a soron: Taha Jaszin Ramadan, az iraki köztársaság alelnöke a több mint másfél milllió ember haláláért a gazdasági szankció elrendelőit és fenntartóit tette felelőssé.

Orosz ügyek

Oroszországban 1990 óta 64 százalékára csökkent a mezőgazdasági termelés, és a termőföld túlnyomó részét borító volt kolhozterületeken 55 százalékos a visszaesés. "Ilyet még a második világháborúban sem tapasztaltunk"– kommentálta az adatokat Alekszej Zincsenko, a moszkvai Tyimirzajev Mezőgazdasági Akadémia statisztikaprofesszora. "A föld meghal, nincs program a termőképesség fenntartására vagy fejlesztésére. A termőföldnek csak 5 százalékát öntözik, nincs tartalék rosszabb évekre." Az orosz miniszterelnök a héten magas rangú diplomatákkal tárgyalt.

Bróker-segédlet

Péntektől megváltozott a tőzsdén a kereskedés mikéntje. Az újszerűséget egy számítógépes rendszer bevezetése hozta. Pacsi Zoltán, a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója elmondta: Egy olyan számítógépes zártrendszert hoztak létre, amely elsősorban a brókerek munkáját és a kereskedés gyorsaságát hivatott segíteni. Lehetővé teszi, hogy a brókerek akár otthonról végezzék a munkájukat, illetve szélesebb réteg is hozzáférjen a kereskedésben való részvételhez. A közelmúltban próbaüzemben letesztelték a rendszer működését, amely azt mutatta, hogy számottevően nagyobb forgalmat tudnak levezényelni vele, így napi tízszer több üzletkötés történt, mint máskor. A kisbefektetőket semmiben nem érinti ez a változás, ugyanúgy tudnak a tőzsdén üzletet kötni, mint eddig, azaz az általuk megbízott brókeren keresztül. A Budapesti Értéketőzsde terveiben szerepel egy hosszabb nyitvatartás is, de ennek ideje még nincs meghatározva. Az értéktőzsde jelenlegi nyitvatartása és annak ütemei a következők: 8 óra 30-tól tart a nyitvatartás 13 óra 45-ig. Ezen belül 9 órától 11 óra 20-ig tart az ajánlatgyűjtési és nyitó szakasz. Itt a vételi és eladási ajánlatokat viszik be a számítógépes rendszerbe, de ebben az időszakban még nem köthető üzlet. 11 óra 20-tól 11 óra 30-ig tart a nyitó árügyletkötési szakasz, melyben számítógép által meghatározott árfolyamon születnek az üzletek. 11 óra 30-tól 13 óra 15-ig tart a kereskedés ideje, majd ezt követi a zárószakasz, amely 13 óra 15-től 13 óra 45-ig tart. Ekkor a rendszer meghatározza valamennyi értékpapír záróértékét.

A nagyok a zsebükbe nyúlnak

Malajzia fővárosában kedden és szerdán lezajlott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója. Huszonegy ország vezetője vett részt a kétnapos, kötetlen tanácskozáson, melynek célja a térség gazdasági válságból való kilábalásának gyorsítása és a szabadkereskedelem fejlesztése volt. Az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett több latin-amerikai és ázsiai ország tagja az APEC-nek, és az idei tanácskozáson először vesz részt Oroszország, Peru és Vietnam is.

Hiteles értékpapírok

Sorozatunkban a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok piacát mutatjuk be.

Agrár-büdzsé

A költségvetési parlamenti vitákkal egyidejűleg a kormány elé került az agrárágazat 1999. évi pénzügyi szabályozó rendszerének tervezete. Az ebben szereplő változások indoka az eddigi rendszer szabályainak bonyolultsága, az elbírálás időigénye és az igénybe vehető támogatások nagy száma.

Bűnrészvények

Aki tőzsdézik, a hozamokat tartja szem előtt. De vajon számít-e valamit, hogy a vállalat, amelynek tulajdonosává válunk, mivel foglalkozik? Van, akinek számít: az Egyesült Államokban egyre nagyobb az érdeklődés a társadalmi szempontból felelősségteljes befektetések, alapkezelők iránt.

APRÓPÉNZ

"Utolsó szemét” Mintegy 242 milliárd forinttal növekszik meg az idei költségvetési hiány, mivel a kormány 158 milliárd forinttal kívánja konszolidálni a Postabankot. Járai Zsigmond pénzügyminiszter elmondta: ezzel végleg kisöprik az előző kormány szemetét. További 50 milliárdot fordít a kormány a gázvezetékek és más területek privatizációs költségeikre. A rekord összeg a jövő évi államháztartási hiányt tovább növeli, és az így megemelkedett kamat akár a 23 milliárd forintot is elérheti. (Hetek)

KÁVÉSZÜNET

Kulturális nagyhatalom

New York sokak szerint a világ kulturális fővárosa. Itt megjelenni hazai művészeink számára komoly megtiszteltetést, ám egyúttal komoly megmérettettést is jelent, hiszen a városban és környékén például nem kevesebb mint 450 ezer képzőművész él. A magyar kulturális élet megfelelő színvonalú bemutatkozásához nagy mértékben járulnak hozzá a helybeli magyar főkonzulátus rendezvényei. Erről, valamint a kultúrmetropolisz hétköznapjairól faggattuk Földvári Gábor helyettes főkonzult.

A jövő záloga a magasan kvalifikált munkaerő

Első kézből értesülhettek fontos törvényjavaslatokról azok az óvónők, akik részt vettek a múlt hét végén a VI. Országos Szakmai Módszertani konferencián.

Megtört a jég Svájc ellen

A magyar futballválogatott már majdnem egy évtizede nem tudott győzni Svájc válogatottja ellen. Szerencsére azonban minden sorozat véget ér egyszer. A nemzeti tizenegy az Üllői úton jótékonysági mérkőzésen 2–0 arányban győzte le a helvét gárdát, így remek pontot tehetett egész évi teljesítményére. Bicskei Bertalan legényei az idén kilenc mérkőzésből hatot megnyertek, kétszer ikszeltek, és csak egyszer, Portugáliától kaptak ki.

Továbbra is állóháború az NBA-ben

A bérügyi viták miatt hoszszú ideje álló észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) több klubjának vezetője mielőbbi megoldást sürget. Donald Sterling (Los Angeles Clippers), Abe Pollin (Washington Wizards) és Jeff Colangelo (Phoenix Suns) azt szeretné elérni, hogy David Stern, az NBA főigazgatója minél előbb egyezzen meg a játékosok képviselőivel és így elkezdődhessen az idény. "Nem gondolom, hogy Stern magától engedne a követeléseiből, le sem ül tárgyalni. Előbb-utóbb mindkét félnek engedményeket kell tennie, mert így soha nem lesz érdemi döntés. Ha a liga vezetői engednének valamelyest, akkor talán a játékosok is hajlandóak lennének követelésükből engedni" – vélekedett Sterling. Pollin, aki egyben a liga tulajdonosi testületének vezetője is, azon a véleményen van, hogy egy kevésbé követelő fellépéssel hamarabb lezárulhat a vita. "Csak akkor indulhat el végre valahára a bajnokság, ha egy kölcsönösen előnyös tervezettel állunk elő. Ha nem ez történik meg, akkor semmi nem fog megváltozni, és minden mérkőzés elmarad" – nyilatkozta Pollin. A tulajdonosok a nyáron még érvényben lévő kollektív szerződés alapján azért zárták ki (lockout) a játékosokat a ligából, mert a sportolók az NBA bevételeinek 57 százalékát kapták meg fizetésként, és ez a megengedett értéknél nagyobb volt. A vezetők a jelenlegi álláspontok szerint 50 százalékot engedélyeznének a bevételekből a kosarasoknak, míg a játékosok 60 százalékot szeretnének maguknak. (MTI)

Rodman házassága manipuláció

Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) fenegyereke a hét végén megházasodott, ám a kosárlabdázó ügyvédje szerint az esküvő valódisága erősen kérdéses. A Chicago Bulls csapatában szereplő középjátékos a hírek szerint Carmen Electrát, eredeti nevén Tara Patrickot, a Baywatch cím? televíziós sorozat egyik szereplőjét vette el. Az AP értesülései szerint a június óta együtt lévő páros egy Clark megyei kápolnában kapta meg a házasságkötésről szóló anyakönyvi kivonatot. Dwight Manley, a kosárlabdázó ügynöke azt mondta, hogy ügyfele az ünnepélyes ceremónia ideje alatt erősen ittas és kábult volt, ezért az okirat nem tekinthető hivatalosnak. "Úgy vélem, a házasságkötés nem érvényes. Ha valaki meg kíván házasodni, és ezt olyan módon hajtja végre, hogy kábult, képtelen saját akaratát érvényre juttatni, akkor e mögött manipulációt látok" – vélekedett Manley. Az ügyvéd továbbá azt is elmondta, hogy a házasságkötési ceremónián részt vett tanúk és vendégek szerint Rodman olyan rosszul volt, hogy megszólalni sem tudott. Cheryl Vernon, a Clark megyei házasságkötő hivatal anyakönyvvezetője ugyanakkor tagadta a manipuláció gyanúját. A házasságkötés hivatalosan még nincs érvényesítve, erre a ceremónia utáni 10 napon belül kerülhet sor. (AP)

Ben Johnson Izraelben edzősködik

A tiltott szerek használata miatt a versenyzéstől örökre eltiltott Ben Johnson kanadai rövidtávfutó a közeljövőben izraeli atlétáknak, a Maccabi Tel Aviv versenyzőinek mutat be új edzésprogramot. A 37 éves sprinter – akit 1988-ban, a Szöulban rendezett olimpián, győzelme után doppingolás miatt kizártak a 100 méteres versenyből – a fővárosi klub meghívására érkezett Izraelbe, ám a lap értesülései szerint munkájáért nem kap pénzt. "Úgy gondolom, hogy Ben Johnson számos jó tanáccsal szolgálhat fiatal atlétáinknak. Csodálatos lesz, ha kölcsönösen tudunk egymásnak segíteni" – nyilatkozta Lior Biderman, a Maccabi Tel Aviv elnöke. A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) Ben Johnsont visszaeső doppingolóként 1993-ban végleg eltiltotta a versenyzéstől. Mostani szerepvállalásával lehetősége nyílik arra, hogy fiatalok segítésével ismét a sportágban tevékenykedjen. (AFP)

2003-ban bennszülött olimpia

Az ausztrál őslakosok - az abók - azt tervezik, hogy a 2000-re elkészülő sydney-i stadionba a világ minden tájáról meghívják bennszülött társaikat egy olimpia jelleg? sportfesztiválra. Az úgynevezett Bennszülött Világjátékokra vonatkozó elképzelésről egy, az ausztrál őslakosok által Canberrában megszervezett sportkonferencián számolt be Charles Perkins veterán aktivista. – Sokan kérdezik, miért kell megrendezni egy ilyen jelleg? sporteseményt. Nos, erre csak annyit mondhatok, hogy különböző országokban élőknek is megvan már a maguk világméretű sportfesztiválja – mondta Perkins. A tervek szerint akár már 2003-ban megvalósulhat a "bennszülött olimpia", amelyet a sydney-i ötkarikás játékokra megépülő létesítményekben tartanának meg. A műsorban az atlétikán, úszáson és ökölvíváson kívül az őslakosoknál hagyományos dárdavetés vagy például a kanadai eredet? ütős labdajáték, a lacrosse is jelen lehetne. Összesen mintegy tízezer sportolóra számítva remélik azt az ötlet megálmodói, hogy a résztvevők - indiánok, eszkimók, aleutok, lappok, illetve afrikai és ázsiai őslakosok - tanúbizonyságát adják a bennszülött kultúrák létének. Az észak-amerikai indiánoknál már rendeztek hasonló játékokat, tavaly például hatezren szerepeltek az Egyesült Államokból és Kanadából. Ausztráliában ugyanakkor nem volt még országos bennszülött sportfesztivál, holott annak idején, 1868-ban éppen egy abókból álló krikettcsapat képviselte először sportegyüttesként az országot külföldön. (AP)

Étrendkiegészítő rákbetegek számára

A tévénézők pár héttel ezelőtt Frei Tamás műsorában hallhattak először nyilvánosan a búzacsíra-kivonat alapanyagú készítményről. A Hídvégi Máté biokémikus professzor nevéhez fűződő szer daganatgátló hatása szakmai berkekben rendkívül vitatott kérdés. Biztos tényként ugyanis egyedül az állítható róla, hogy az állatkísérletek során csak azoknál a rákos állatoknál nem történt áttétképződés, amelyeket a hagyományos terápiák mellett – és nem helyett! – ezzel a szerrel is kezeltek.

Nikotinnal a depresszió ellen

A csütörtöki dohányzásellenes világnapra való tekintettel sok szó esett a héten a dohányzással kapcsolatos problémákról, illetve a magyarországi állapotokról. Nevezetesen arról, hogy a nemdohányzók védelmére irányuló, jövő évre tervezett törvény nehezen akar megszületni, többek között azért, mert hazánkban igen erős a dohánylobby, nehéz e téren az áttörés. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a nyugaton egyre nehezebb helyzetbe kerülő multik mára már megvetették lábukat a keleti piacokon is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!