hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 12. 09. (IV/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Békedíjas géppisztollyal

A Likud elnöke, Ariel Saron bejelentette, hogy a szállingózó híresztelések ellenére a választásokat megelőzően nem alakít nemzeti egységkormányt a nagy riválissal, Ehud Barak "Egy Izrael" pártjával. Saron úgy gondolja: majd a választási győzelmet követően szólítja fel Barakot az egységkormány megalakítására – mint azt a politikus szerda este az izraeli televízió egyes csatornáján bejelentette. Véleménye szerint a Likudnak és a Munkapártnak össze kell fognia, hogy az ország "nyomasztó problémáival" szembenézhessen, és azokkal képes legyen megbirkózni.

Orvosi halálosztás

A holland parlament alsóháza a múlt héten elfogadta az eutanázia, illetve az orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosság legalizálására tett törvényjavaslatot, amellyel világviszonylatban is precedenst teremtett. A törvény januári hatályba lépésével Hollandia lesz a világ első országa, ahol hivatalosan is engedélyezik az eutanáziát. A mostani lépés egyébként csak formálisnak tekinthető a nyugat-európai országban, ahol az igazságszolgáltatás kegyes nagyvonalúsága miatt az orvosok immáron két évtizede büntetlenül gyakorolják a kegyes halálosztó szerepét. 

Bírói döntésre várva

Lapzártánktól – talán – már csak öt nap maradt a floridai talány megoldására. A Gore-tábor két súlyosnak mondható vereséget szenvedett, amikor a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elutasította a floridai voksok ismételt számbavételére irányuló keresetét, majd a floridai körzeti törvényszék tanácselnöke is olyan ítéletet hozott, hogy a vitatott 14 ezer szavazat újraszámlálására nem adtak elegendő indokot az alelnök jogászai.

Modern rabszolgaság

November végén a nőkkel szembeni erőszak, a kényszer? prostitúció, illetve az embercsempészet kérdéseit megvitató konferenciák kerültek megrendezésre a világ több pontján. A konferenciák résztvevői szerint az emberkereskedelem mára a világ leginkább globalizálódott piacává vált. Egy spanyolországi konferencián 110 ország közel ezer szakértője és társadalmi aktivistája a prostitúció legalizálása ellen emelt hangot, hangsúlyozva: az nem "a legősibb mesterség", hanem a férfiak részéről a nők és a kislányok ellen megnyilvánuló erőszak legősibb formája.

Belföld

Listavezetők

"Fordult a világ. A rendszerváltás idején engem kért meg Orbán Viktor egy Fidesz-sajtótájékoztató nemzetközi népszerűsítésére, most pedig listára tesz" – emlékezik Haraszti Miklós író annak kapcsán, hogy a Miniszterelnöki Hivatal nyilvánosságra hozott egy olyan listát, amelyen vele együtt a jelenlegi kurzust külföldi lapokban bíráló magyar közéleti személyek szerepeltek.

Végtelen történet

Az olajbizottság ugyan megszűnt, de továbbra is tart a vita az utolsó ülésen elfogadott jelentésről. A bizottság fideszes, MDF-es tagjai torzónak minősítették az Országgyűlés számára készült jelentést, és szeretnék, ha a témát lezáró országgyűlési határozat – ha már a jelentés ezt nem tette meg – kimondaná a felelősséget is. Ellenzéki képviselők szerint elképzelhető, hogy az olajos cégek tulajdonosi körének felderítésekor akár a Fidesz is a bizottság látókörébe kerülhetett volna.

Változó lapjárás

Egyes feltételezések szerint a liberális-ellenzéki Magyar Hírlap kénytelen lesz "megszelídülni", hiszen új tulajdonosa azt a célt tűzte ki, hogy az országos napilapok rangsorában jöjjön fel a második helyre. Mivel – e logika szerint – a szintén főleg baloldali olvasótáborral rendelkező Népszabadság és Népszava megelőzése irreális, kizárásos alapon a jobboldali-konzervatív közönség elcsábítása marad - ehhez viszont alapos "fazonigazításra" volna szükség a Hírlapnál. Vásárhelyi Mária médiaszociológus ezzel szemben úgy véli, a jobboldali piac nem bővíthető tovább, ezért még egy kormánylap működtetése oktalanság lenne. Vásárhelyi éppen a lap erősödését várja. Mindenesetre az tény: a Ringier a hazai hírlappiac legnagyobb vállalkozása lett. 

Hit és értékek

A két birodalom

Az elmúlt időkben a keresztény démonológiával kapcsolatban több állásfoglalást is közzétettek egyházak. Legutóbb például a Vatikán fogalmazta meg a démonűzéssel kapcsolatos útmutatásait. A karizmatikus-pünkösdi jellegű közösségekben rendszeresen tanítanak a szellemi harcról, démonok kiűzéséről (exorcizmus). De mi a Szentírás tanítása az Isten országa és a Sátán országa közötti konfliktusról, háborúról és a Rossz misztériumáról?

HÁTTÉR

Gladiátorok és az elveszett illúziók

"Nem biztos, hogy szeretném az álmaikat. Nem biztos, hogy akkor, amikor egyedül vannak, és valahol várakozniuk kell – persze nem tudom, miért kéne nekik bárhol is várakozni, de tegyük fel, mégis –, nem biztos, hogy szeretném átereszteni magamon azokat a gondolatokat, vágyakat, amik akkor átfutnak a fejükön."

Törvényesített törvénytelenség

Miközben a kormány hatpárti tárgyalásokat kezdeményezett a vallásügyi törvény módosításáról, a háttérben egy fideszes képviselő útján, a hatályos törvényeket durván megsértve kész helyzetet kíván teremteni az egyházügyi kérdés hosszú távú rendezésére. Az indítványt benyújtó képviselő merőben új, eddig sehol meg nem vitatott elvek alapján akarja újrarendezni a vallásfelekezeteknek juttatandó adókedvezmények szabályozását. A javaslat célja, hogy a kormánypártok által preferált felekezetek az eddigiek mellett további kedvezményeket kapjanak, míg a Fidesz számára nem szimpatikus felekezetek ne részesülhessenek ezekből. Cikkünk a kialakult helyzetet mutatja be, és a háttérben feltehetően meghúzódó paktum mozgatórugóit elemzi.

Ami megmenthető még az idén

A jövőre életbe lépő adóváltozásokat figyelembe véve cikkünkben azokról a könyveléstechnikai kérdésekről szólunk, melyek mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára az idén kedvezőbb feltételekkel számolhatók el, mint jövőre. Összeállításunk a Cégvezetők Klubja rendezvényén elhangzottak alapján készült.

USA: puha landolás

Az amerikai tőzsdeindexek közelmúltbeli rodeóját félelmek és bizonytalanságok táplálják. A bizonytalanságot az elnökválasztási maraton szolgáltatja, a félelmet pedig az, hogy a tíz éve dinamikusan fejlődő amerikai gazdaság milyen mértékben fog csökkenni: lassan, elnyúlóan vagy hirtelen, s ezzel komoly válságot idézve elő a világ más térségeinek gazdaságában. Az Economist cím? gazdasági lap elemzése azt vizsgálja, vajon mit tartogat a jövő az amerikai gazdaság – s az egész világ – számára. 

Megtorpant a GDP növekedése

Kisebb csalódást váltott ki a harmadik negyedéves GDP-növekedésről szóló adat, mivel közel egy százalékkal kisebbre sikeredett, mint ahogy a szakértők várták. A KSH legfrissebb adata szerint júliustól szeptemberig az előző év azonos időszakához képest 4,6 százalékkal teljesített többet, így az év első háromnegyed évében 5,7 százalékkal bővült a gazdaság. 

Internet-hozzáférés ingyen

Ezen a héten két cég is bejelentette, hogy ingyenesen minőségi internet-hozzáférést biztosít a lakossági felhasználók számára. Ha megnézzük, hogy hány cég foglalkozik ilyen szolgáltatással gazdasági vállalkozásként, akkor ez akár csődjüket jelenthetné, ha tényleg egy tiszta, ingyenes, minőségi szolgáltatásról lenne szó. De valójában már az első tapasztalatok sem ezt mutatták. 

Kíméletlen akciók

Ha a városban járva-kelve nagy tömeg vesz körül bennünket, az üzletek feldíszítve, a hangszóróból andalító zene szól, és mindenhol óriási akciós feliratokba ütközhetünk, tudhatjuk, hogy közeleg a karácsony. Szerte a városban, minden helyen vannak akciók a legkisebb bodegától kezdve a nagy üzletközpontokig. Az akciós termékek köre az élelmiszerektől kezdve egészen a tartós fogyasztási cikkekig terjed. Ezért mielőtt bevásárló körútra indulnánk, jól teszszük, ha tájékozódunk előbb az aktuális piaci árak felől.

Emelkedést hozott a Mikulás

Alan Greenspan beszéde után, amelyben az amerikai gazdaság lassulása kapcsán kamatcsökkentés lehetőségét is felvetette, száguldásba kezdtek a tengerentúli tőkepiacok. A Nasdaq történetének legnagyobb emelkedését produkálta közel 11 százalékos megugrásával. Jól teljesítettek a gyógyszer- és dohányüzletben érdekelt cégek részvényei is, mivel újra Bush esélyei jobbak az elnöki posztra. Mérsékelt emelkedést mutattak a nyugat-európai indexek, míg a török válság miatt mélybe döngölt fejlődő piacok valóságos szárnyalásba kezdtek: Hong Kongban 7, Moszkvában 9 szá - zalékkal erősödött az index. A BUX hosszú idő után először értékelhető forgalom mellett 7 417 pontig emelkedett.

Hosszú kezű orosz válság

Hosszú kezűnek bizonyul a két évvel ezelőtt lezajlott orosz válság, mivel az ezzel járó piacvesztést számos cég, sőt egész ágazatok megsínylették. A gyógyszeripari cégek rövid idő után magukhoz tértek, de az élelmiszerágazat sebei máig véreznek. Évtizedek óta stabil konzervgyáraink sorsa sorra megpecsételődik az utóbbi hónapokban, mára egy legény áll a gáton, a Globus. Legutóbb, a héten a szegedi konzervgyár bezárásának hírétől volt hangos a gyár környéke, ahol a dolgozók tüntetéssel tiltakoztak annak bezárása ellen.

KÁVÉSZÜNET

Megállíthatatlan a Real Madrid

Címvédésre készül a Real Madrid. A királyi gárda a Leeds United idegenbeli 2-0-s legyőzése után a belga Anderlechtet múlta felül 4-1-re a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A mérkőzés góljait a válogatott Fernando Morientes, az Aranylabda-aspiráns Luis Figo, a távozni szándékozó Ivan Helguera, a brazil Roberto Carlos, illetve a román Stoica szerezte. A madridiak 6 pontjukkal első helyről várhatják a tavaszi folytatást a D-csoportban.

A Fradi pihenhet a legnyugodtabban

Stílszerűen egy Újpest–Ferencváros mérkőzéssel ért véget a labdarúgó NB1. őszi, mindössze ötfordulós küzdelemsorozata. A két rivális pesti csapat rangadóját a vendégek nyerték 1-0-ra, ez azt jelenti, hogy a Fradi 18 év után szilveszterezhet listavezetőként. A képzeletbeli dobogóra három fővárosi csapat állhatott fel (azonos pontszám esetén a gólarányt vettük figyelembe): a zöld-fehéreket az MTK és az Újpest követi, míg három vidéki gárdát érint közvetlenül a kiesés veszélye: Sopron, Debrecen és a Zalaegerszeg. Zalában nem virágzik a futball-élet: a másodosztályban a Nagykanizsa is a bentmaradást tűzte ki céljául.

Van aki dalol, van aki nyer

A Lisszabonban megrendezett Mesterek Kupájára az idei év legjobb férfi teniszezőit hívták meg. A versennyel tulajdonképpen lezárultak a második évezred férfi teniszversenyei. Az évszázad és egyben az évezred utolsó szezonjában az idei év egyik meglepetése a brazil Kuerten volt, a legesélyesebb és az igazán rangadónak számító év végi tornát a 24 éves brazil meg is nyerte. 

Madár egy menetes bemutatkozása

Rövidre sikerült az első mérkőzése Erdei Zsoltnak a profik között. Az egykori amatőr világ- és Európa-bajnok az Univerzum Boksz Promotion színeiben lépett a szorítóba. A Sydneyben bronzérmet szerzett klasszis a félnehéz súlyban első ellenfélként a belga Filip Houthooft ellen bizonyíthatott. 

Kristálytisztán

Itt az ideje spanyolul tanulni! Ezt a bölcsességet mindig elmormolom, ha az immár sokadik esztendeje tartó spanyol-amerikai kultúrinvázió valamelyik újabb képviselőjével találkozom. Szóval, jó volna kristálytisztán érteni a hispán nyelvet. Kristálytiszta, vagyis Crystal Clear a címe annak a CD-nek is, amely az amerikai keresztény könnyűzene egyik nagy csillagának tartott Jaci Velasqueztől jelent meg.

Több mint kultúrház

Élénk színfoltot képvisel a főváros kulturális életében a Bálint Zsidó Közösségi Ház, mely nemrégiben ünnepelte fennállásának hatodik évfordulóját. Ebből az alkalomból beszélgettünk dr. Fischer Miklóssal, az intézmény igazgatójával.

Séta a könyvpiacon

Ha valaki jártában-keltében mostanában időt szán a könyvkínálat tanulmányozására, meglepődve tapasztalhatja az irodalmi közízlés időszakos hullámzását. Az előkarácsonyi szezonban ugyanis számottevően nő az érdeklődés a színes, magas árkategóriájú, Magyarország történelmi múltját vagy jelentős építészeti emlékeit bemutató albumok, valamint a lexikonok iránt. Ráadásul a vásárlók ilyenkor a szórakoztató, könnyebb m?fajokkal szemben előnyben részesítik a mind esztétikailag, mind irodalmilag igényesebb kiadványokat is – adta tudtunkra Őri Katalin, a Fókusz Könyváruház terjesztési igazgatója.

Színarany keret

Földes Andor természetes, emberi gesztusait megjelenítő fotói szinte lebegnek a sötét bársonyfüggönyök előtt az Új Színház színpadán. Középen, a zongora fölött vetítővászon: a rajta megelevenedő, múltból kilépő művész mintha "előjátszana" tanítványainak egy kurzuson.

Csak milliomosoknak

Ha lehet, mégis inkább a Ferrarit választanám... 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!