hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Változó lapjárás
Átrendeződik-e a magyar médiapiac

2000. 12. 09.
Egyes feltételezések szerint a liberális-ellenzéki Magyar Hírlap kénytelen lesz "megszelídülni", hiszen új tulajdonosa azt a célt tűzte ki, hogy az országos napilapok rangsorában jöjjön fel a második helyre. Mivel – e logika szerint – a szintén főleg baloldali olvasótáborral rendelkező Népszabadság és Népszava megelőzése irreális, kizárásos alapon a jobboldali-konzervatív közönség elcsábítása marad - ehhez viszont alapos "fazonigazításra" volna szükség a Hírlapnál. Vásárhelyi Mária médiaszociológus ezzel szemben úgy véli, a jobboldali piac nem bővíthető tovább, ezért még egy kormánylap működtetése oktalanság lenne. Vásárhelyi éppen a lap erősödését várja. Mindenesetre az tény: a Ringier a hazai hírlappiac legnagyobb vállalkozása lett. 

Mint a napokban kiderült, mégis igaznak bizonyultak azok a nyáron felröppent híresztelések, melyek szerint a Marquard-csoport tárgyalásokat folytat a szintén svájci tulajdonú Ringier-H Kft.-vel a Magyar Hírlap és a Mai Nap cím? bulvárújság eladásáról: az üzlet - október 1-re visszadátumozva - a héten megköttetett. A hivatalos magyarázat szerint Jürg Marquard "életmódmagazinjaira" - ide tartozik a Joy, a Playboy, a Shape és más "instant" lapok - kíván koncentrálni. Ennek nem mond ellent, hogy a Ringier ugyanakkor piacot vásárolt, hiszen a tulajdonában lévő Blikk mellett immár övé a másik bulvárlap, a Mai Nap is. Feltételezések szerint az üzlet lényege a bulvárpiac teljes megszerzése volt - a nagy múltú Magyar Hírlapot árukapcsolással vette meg a Ringier -, ami után nem lenne meglepő a Mai Nap összevonása a Blikk-kel. 

A Magyar Hírlappal kapcsolatban az új tulajdonos képviselője egyelőre azt nyilatkozta, hogy tavasz előtt nem terveznek változtatásokat. Sajtókörök információi szerint ugyanakkor kilátásba helyezték: amennyiben nem kezd el növekedni a példányszám, új főszerkesztőt állítanak a lap élére. 

Az eladások tekintetében a Magyar Hírlap a négy országos politikai napilap között az utolsó helyen áll a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Népszava mögött. (Bár, ahogy a Marketing Centrum közvélemény-kutatásából látható, a fővárosban az MH olvasottabb, mint a Népszava.) A példányszám növelésével kapcsolatban két ellentétes variációról beszélnek: az egyik szerint a Hírlap felhagy a liberális-ellenzéki újságírással, és kormány- közeli lapként megpróbál a jobboldalról új olvasókat szerezni, mivel a Népszabadság és a Népszava lekörözése irreális célnak tűnik. E feltevés alapja az lehet, hogy mintegy két éve komoly kormányzati szándék merült fel a Magyar Hírlap megvásárlására és az akkori Napi Magyarországgal való összevonására - Orbán Viktor személyesen is tárgyalt Jürg Marquarddal -, de az adásvétel elmaradt. Később a Napi Magyarország a patinás és nagy múltú Magyar Nemzettel olvadt össze. A két, az olvasottsági listán legrosszabbul szereplő lap fúziója - hozzácsapva a Sportfogadással - úgy tűnik, sikeres ötlet volt, hiszen az új Magyar Nemzet ma a második legolvasottabb lapnak számít. Bár azt nem lehet tudni, hogy a Magyar Nemzet jó eladási statisztikája mennyire köszönhető az állami intézmények által "rendelt" példányszámoknak. (Érdekes és egyben jellegzetes, hogy a Marketing Centrum felmérése szerint a Magyar Nemzet a MIÉP szimpatizánsai között számít a leghitelesebb lapnak, ugyanakkor nehezen értelmezhető, hogy miért az SZDSZ támogatói között a második a hitelességi érzületben.)

Vásárhelyi Mária médiaszociológus szerint több szempontból sem valószínű, hogy a Ringier kormányközeli lappá alakítaná a Hírlapot. Egyrészről azért nem, mert a publicisztikáiban sokszor már a szélsőségességet megjelenítő Magyar Nemzetet értelmetlen volna egy hasonló stílusú lappal versenyeztetni, ugyanis ezáltal nem bővülne e termékek piaca. Másrészről, mivel a szintén Ringier-tulajdonú Blikk (amely például lehozta Deutsch Tamás ifjúsági miniszter házasságon kívüli kapcsolatát, vagy éppen ujjat húzott Szabadi Béla kisgazda politikussal) több tekintetben ellenzékinek mondható, és úgy tűnik, "ez nem zavarja a tulajdonosokat", logikátlan lenne, ha egy másik kiadványukkal a kormány szolgálatába állnának. Vásárhelyi úgy véli, a Magyar Hírlapnak inkább a baloldali olvasók között van több esélye példányszáma növelésére, mivel ez az egyetlen deklaráltan liberális napilap. 

Mennyire tartja hitelesnek a következő napilapokat?

(százfokú skálára vetítve)

  MSZP SZDSZ MDF F-MPP FKGP MIÉP
Népszabadság 64 65 55 49 43 29
Magyar Nemzet 48 64 60 53 38 67
Magyar Hírlap 50 62 58 49 37 31
Népszava 52 52 50 41 37 32

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!