hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 09. 20. (VI/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az olajbirodalom kiépítése

Az 1968. július 17-ei hatalomátvételben már Szaddám is komoly szerepet játszott. Embereivel – noha maga nem is volt katona – elfoglalta az elnöki palotát. A puccs gyakorlatilag vérontás nélkül zajlott le. Egyesek szerint Szaddám személyesen tartotta a miniszterelnök halántékához a fegyvert, és az ország elhagyására kényszerítette. Valójában azonban Hardan al-Tikriti tábornok, a Baath katonai szárnyának tagja szólította fel Arefet a lemondásra. Némi huzavona után Aref le is mondott, ám csak azt követően távozott az országból, hogy előtte Hardannal elfogyasztott egy csésze teát. Arefet évekkel később a londoni Intercontinental Hotel előtt lelőtték. Hosszú távon tehát mégsem menekülhetett.

Iraki taktika: inkább az ellenőrök

"Az iraki kormányzat nemcsak az Egyesült Nemzetek tekintélyét, de a békét is fenyegeti – mondotta Bush elnök az ENSZ Közgyűlés megnyitóján. Majd befejezésül leszögezte: – Fel kell lépnünk biztonságunknak, valamint az emberiség örök jogainak és reményeinek érdekében." Az amerikai államfő sürgős lépéseket követelt, és hivatalosan is Szaddám Huszeint nevezte meg Amerika elsőszámú ellenségének Oszama bin Laden helyett, akinek a héten egy arab lap halálhírét keltette.

A Négyek három lépcsője

Másfél hónap viszonylagos csend után a héten, két nappal a jom kippuri ünnep után, újra öngyilkos merénylő robbantott Izraelben egy buszmegállóban. Az Afula város közelében, egy kereszteződésben végrehajtott támadásnak a terroristán kívül egy áldozata van. Ugyanakkor zsidó szélsőségesek öt palesztin kisgyermeket sebesítettek meg egy iskolaudvaron felrobbantott bombával. A terrorcselekményekkel egy időben négy nagyhatalom képviselői szerdán közzétett nyilatkozatukban 2003-ra egy palesztin állam létrehozását javasolják ideiglenes határokkal.

Oroszország füstjelei

"Moszkva felett kedden besűrűsödött a szmog. Füstbe burkolóztak a Kreml bástyái, a város magasabb épületei gyakorlatilag láthatatlanná váltak. Egyes útszakaszokon csak bekapcsolt fényszórókkal lehet autózni. Előző este a külvárosokban alig lehetett levegőt venni, a maró füst könnyet csalt a szemekbe, a látótávolság a minimumra szűkült…"

Belföld

Négyévente új nemzeti hősök

Az első száz nap eredményei után érdekes lépésre szánta el magát a szocialisták vezette kormány. Glatz Ferenccel az élen olyan szakértői bizottságot hoztak létre, melynek elsősorban az állami és nemzeti jelképrendszer, illetve szimbólumok áttekintése lesz a feladata. 

Jövőnk polgári feltételei

Orbán Viktor szerint a parlamenti ellenzék csak abban az esetben hajlandó megszavazni az európai uniós csatlakozást, ha a jelenlegi kormánypártok néhány feltételüket teljesítik. Ezek pedig a következők: az ellenzéknek garanciákat kell kapnia a kormánytól arra, hogy a földtörvény módosításával megakadályozzák a külföldi állampolgárok földvásárlását, hogy jövőre három százaléknál nagyobb béremelés lesz a versenyszférában, valamint arra, hogy folytatják a Széchényi tervet. A kormánypártok felháborodásuknak adtak hangot, míg a fideszes politikusok ismételten félremagyarázást emlegetnek. 

Nagy a jövés-menés

Miközben a kereskedelmi tévék ölre mennek a nézettségi mutatók feltornászásának versenyében, a háttérben egyre gyorsuló ütemben zajlik a "királyi tévé" feltámasztása.

Fővárost Európának

Demszky Gábor, az SZDSZ újbóli főpolgármester-jelöltje ismertette a "Fővárost Európának" – Budapest európai fővárossá való fejlesztésének programja címet viselő városfejlesztési programját. A jelenlegi főpolgármester újbóli megválasztása esetén új utakat és Duna-hidakat, a 4-es metró megépítését, az 5-ös metró előkészítését, új buszokat és villamosokat, a közlekedési szövetség létrehozását, egységes parkolási rendszert, a városrész-rehabilitáció folytatását, sétálóutcákat, teljes kör? szennyvíztisztítást, a hulladékégetők felújítását, a városháza udvarán 850 parkolóhelyet, nagyobb köztisztaságot és közbiztonságot, a zöldfelületek növelését, vízi vidámparkot, a műjégpálya felújítását, utcai internetterminálokat, a kórházak felújítását, szociális jóléti programot, élhető-gondoskodó várost ígér egyebek között városfejlesztési prog-ramjában. 

Hit és értékek

Utána az özönvíz

A napjainkban szinte kizárólagos tudományos paradigmaként elfogadott evolucionista világnézet számára a Biblia kétségkívül egyik legnagyobb botrányköve a vízözön története. A Szentírás szerint Ábrahám kora előtt négyszáz évvel (körülbelül az i. e. 26. században) globális áradás borította el a Földet, amelyből mindössze nyolc ember menekült meg egy maguk készítette bárkán. Noé és fiai, valamint azok feleségei lettek az emberiség újjáalapítói. 

HÁTTÉR

Kétesélyes német jövő

Az utolsó német válasz-tási felmérések egyike a szociáldemokrata–zöld koalíciót, míg a másik a CDU/CSU és az FDP formációját látja befutónak. A kettő közötti különbség azonban olyan kicsi, hogy szinte még a statisztikai hibahatáron belül van. Éppen ezért kemény küzdelem várható, amely vasárnap estig még mindenképpen kétesélyes. Sőt! Tekintettel arra, hogy a két koalíciós tömb egymás felé egyáltalán nem zárt, elvileg bármilyen eredmény, s azt követően bármilyen megegyezés lehetséges. A kommunista utódpárt, a PDS azonban szinte minden közvélemény-kutató egységes véleménye szerint nem fogja elérni az ötszázalékos küszöböt.

Jaj a cenzoroknak

Kétszáz éve, 1802. szeptember 19-én született az újkori magyar közélet egyik legeredetibb személyisége, akinek nemcsak politikai pályafutása és számos időtálló gondolata méltó a figyelemre, hanem az az emberi karakter is, amellyel a pályáján jelentkező megannyi nehézséget, súlyos kihívást kezelte. Ehhez egyaránt hozzátartozott a problémák megoldásának reménységgel való megközelítése, az erős küzdeni tudás és a nem mindennapi munkabírás is. Kossuth azon kevés magyar államférfi közé tartozik, akiknek a neve ma is integráló erővel bír.

Budapest a páston

– Egy augusztus végi felmérés szerint Demszky Gábor 52 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg Ön 32-vel. Két hónappal a választás előtt azt is mondhatnánk, hogy ez már behozhatatlan előny. Ön hogy látja? – Nem követem a közvélemény-kutatást, inkább arra figyelek, hogy mennyi bizalom árad felém a budapestiek részéről. Úgy látom, ez igen intenzív. Egyébként pedig volt már előrehozott választás Budapesten, háromszázezer ember szavazott: azok, akik az elmúlt tíz évben elköltöztek a városból, mert úgy gondolták, számukra nem megfelelő az az életminőség, amit Budapest nyújt. 

Még nem nő az adóügyek elévülési ideje

A hét elején még azzal a bejelentéssel borzolta a közvéleményt a Pénzügyminisztérium, hogy a jelenlegi öt évről nyolc évre emelné az adómegállapítás és végrehajtás elévülési idejét, azaz nyolc évig meg kellene őrizni a számlákat. Aztán a hét közepére váratlanul visszavonta a tárca az elképzelését, és Máté Dániel szóvivő bejelentette: mégsem nő az adóügyek elévülési ideje.

Euró-undor a görög piacokon

Négynapos gyümölcs- és zöldségbojkottra került sor a héten Görögországban. Ez immár a második alkalom ebben a hónapban, hogy a hellén lakosok tüntető nemfogyasztással adnak hangot az euró iránti ellenérzéseiknek. Az ígéretek ellenére ugyanis az átállás mindent megdrágított. A spekulatív felkerekítések következtében tízszázalékos lett a rejtett áremelkedés. A kormány is támogatja a sztrájkot, sőt szankciókat helyezett kilátásba az ok nélkül drágító kereskedőkkel szemben. 

Nemzetközi konferencia a kisvállalkozókért

Komoly probléma a mikro-, kis- és középvállalatok finanszírozása – ismerte el Nagy Róza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. A kormány ezért négyéves fejlesztési tervet készít, hogy azok az érintett cégek is hitelhez juthassanak, amelyek nem felelnek meg a banki feltételeknek – mondta a Bancraft Kft. és az ITDH által közösen szervezett konferencia beharangozó sajtótájékoztatóján. 

Véget ért a 106. Budapesti Nemzetközi Vásár

Csütürtökön zárta kapuit a 106. Budapesti Nemzetközi Vásár, amelyen idén is több mint nyolcszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A vásár Infomarket elnevezés? részlegében informatikai, telekommunikációs és médiavállakozások szerepeltek. 

Nagylelkű alamizsna

A parlament elé benyújtott indítvány szerint szeptember 1-jétől visszamenőleg húsz százalékkal emelkedne a családi pótlék, rendszeressé válna az augusztusi pluszhavi családi pótlék, több lenne az anyasági támogatás és az ikergyermekek járandósága is. 

Hosszú bájtok rövid pórázon

Októberben kezdheti munkáját az SZDSZ kezdeményezésére felállított, az APEH korábbi működését vizsgáló parlamenti bizottság. A javaslat beterjesztője, Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában elmondta, hogy indítványa hasonló vizsgálóbizottságok létrehozását sürgeti a Postabank konszolidációs botránya, illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sok vihart kavart autópálya-üzletei és az Orbán-bányákhoz fűződő tisztázatlan kapcsolata miatt is. 

KÁVÉSZÜNET

Táp secret

Az elmúlt években pusztító kergemarhakór, BSE, dioxin, csirkevész és társaik hatására az Európai Unióban tervezik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal felállítását. Hazánkban ennek hírére már úgyszintén felvetődött a szerv "made in Hungary" változata, melyet a fogyasztói oldal különösen üdvözölt. Ennek hátterét az adja, hogy a fogyasztói oldal részéről általánosan tetten érhető jelenség, miszerint alulinformálva érzi magát arról, amit fogyaszt, így könnyebben pánikot, hisztériát vált ki egy-egy felröppentett, de meg nem erősített információ. 

Drogozó fiatalok

A kábítószer- és alkoholfogyasztásnak lényegesen kisebb a valószínűsége azoknál a fiataloknál, akik teljes családban nevelkednek, akikre kellőképpen odafigyelnek, és akiket nagyon jó kapcsolat fűz családjukhoz, kiváltképpen édesanyjukhoz – többek között ez derült ki egy nemrégiben végzett, nagyszabású vizsgálatból, amelyet a nagy-britanniai New Castle egyetemének kutatói végeztek 14-15 éves fiatalok között Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban, Németországban és Hollandiában. 

Könyvsikerek

Norman Davies: Európa története

Guti harcol Ronaldo helyéért

Kedden nyolc mérkőzéssel vette kezdetét a Bajnokok Ligája (BL) idei küzdelemsorozata. A játéknap rangadóján a Real Madrid sima, 3–0-ás győzelmet aratott a Roma otthonában. A BL-címvédő frissen igazolt támadója, Ronaldo bemutatkozására várhatóan a jövő heti fordulóban kerül sor, amikor a madridiak a belga Genk csapatát fogadják. A madridiak ezúttal is iskolafocit mutattak be, különösen a második félidőben kerekedtek ellenfelük fölé. A mérkőzésen Guti nyújtotta a legeredményesebb teljesítményt, aki két gólt rúgott, adott egy gólpasszt is, ám Ronaldo érkezésével valószínűleg a kispadra kényszerül majd.

Ezek vagytok ti

Ismét botrányosra sikeredett az UTE–FTC "rangadó", a két csapat ultrái gondoskodtak róla, hogy az esztelen brutalitásé legyen a főszerep. A Simon-ügy óta a ferencvárosi keménymag tagjai minden eddiginél nagyobb gyűlölettel viseltetnek a rendfenntartó szervek irányában. A szombati összecsapást kirobbantó ok: egy rendőrséget gyalázó transzparens elkobzására irányuló intézkedés volt. Később már petárdák is robbantak, mivel az Újpest hívei sem akartak lemaradni a zöldektől, a Fradi kapusát vették célba. A Sz?cs Lajos közelében földet ért petárdák átmeneti süketséget okoztak a hálóőrnek, aki ezek után félve őrizte hálóját. A "mérkőzést" az UTE nyerte 3–0-ra, azóta viszont elvesztette több szponzorát. Megérte? Aligha. A sportszeretők tábora évek óta a drasztikus intézkedést követel az illetékesektől, akik 2003 januárjától egy új szurkolói kártya kötelezővé tételével próbálják kiszűrni a rendbontókat a stadionokból. Angliában egy hasonló megoldás az évek során sikert aratott, mivel a szigetországban a renitens szurkolók örökre kitiltattak a pályákról. Fotó: MTI

Dupláztak a Ferrarik

A monzai versenyen folytatódott a Ferrarik diadalmenete. Kettős győzelemmel ajándékozta meg a Ferrari két pilótája az olasz szurkolókat, hiszen Barrichello Schumacher előtt szerezte meg az első helyet, így újból a két ferraris pilóta állhatott a dobogó első két fokára. Barrichello rajtja remekül sikerült, s Michael Schumachert megelőzve, a két Williams mögött, a harmadik helyen kezdte meg a versenyt, majd Ralf Schuma-cher motorhibáját követően Montoyát megelőzve az ötödik körben az élre tört, és meg is nyerte a versenyt. "Rendkívüli érzés volt. Nem hiszem, hogy valaha is lesz részünk hasonló élményben. Csodálatos" – áradozott Barrichello a verseny utáni ünneplésen.

Fogas kérdések

Szeptember végéig ingyenes fogászati szűrővizsgálaton vehetnek részt, és ajándék fogkefét, fogkrémet kapnak mindazok, akik az ország 130 városának 180 kijelölt rendelője egyikében vizsgálatra jelentkeznek. 

Elöl ül a masiniszta

A nyár folyamán nagy népszerűségnek örvendő Mesehajó produkció most vonaton utazik tovább. A Mesevonat elnevezés? rendezvénysorozat tartalmas szórakozást nyújt a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt. Hétvégeken a Nyugati pályaudvar első vágányáról 9 óra 45-kor induló szerelvényeket a szervezők játszóházzá alakították át, így a legkisebbek is élvezhetik a tizenöt perces utazást a XIV. kerületben található Vasúttörténeti Parkba. A beérkezőket népszerű mesefigurák kísérik az előadás helyszínére, és már kezdődhet is a "sínház". 

Kirakatban a törékeny művészet

A fióka ART Galéria zsúfolásig telve a Fiatal Üvegművészek (FÜ) kiállításának megnyitója után egy-másfél órával is. A pici alapterület? galéria felső szintjén alig több mint egy tucat kis méret? üvegtárgy, a jórészt egyetemista üvegművész-jelöltek szárnybontogató próbálkozásai, öntudatos kísérletei átlátszó-áttetsző, tűnékeny üvegbe öntve. Tizenegy fiatal művész, tizenegy jó barát. Együtt próbálják az üvegből való alkotás lehetőségeit "szétfeszíteni", az izzó üvegláva megkövülésének folyamatát a maguk képére formálni – tizenegyen tizenegyféle módon, mégis titkaikat egymással megosztva. Lapunk kérdéseire az egyik kiállító fiatal művész, szakközépiskolai tanár, Horváth Balázs válaszolt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!