hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogas kérdések
Szájápolási hónap Magyarországon

2002. 09. 22.
Szeptember végéig ingyenes fogászati szűrővizsgálaton vehetnek részt, és ajándék fogkefét, fogkrémet kapnak mindazok, akik az ország 130 városának 180 kijelölt rendelője egyikében vizsgálatra jelentkeznek. 

A magyarok nem igazán szeretnek fogat mosni: nemzetközi kutatási eredmények szerint átlagban két év alatt használunk el egy fogkefét (szakemberek szerint pedig ajánlatos lenne havonta cserélni, de betegségek után feltétlenül), és egy év alatt két-három tubus fogkrémet, összességében legfeljebb ezer forintot költve évente szájápolásra. S bár az emberek többsége tisztában van a helyes fogápolás mikéntjével és fontosságával, mégsem ennek megfelelően éli mindennapjait. Hazai felmérések szerint a nők aránylag többet törődnek fogaik állapotával, mint a férfiak, vélhetően esztétikai megfontolásból – a lakosságnak így is csak negyven százaléka tartja be a na-

pi minimum kétszeri fogmosást. 

A rendszeres, megelőző célú fogászati szűrés, amely egyébként ingyenes, nálunk nem annyira divat, az emberek – akárcsak egyéb problémák esetén – többnyire akkor keresik csak fel a rendelőt (ügyeletet), amikor baj van. 

A fogszuvasodás és a fogágybetegség még mindig népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a már maradandó fogakkal bíró tizenkét éves magyar gyerekeknek átlagosan több mint három szuvas foguk van, míg például Svédországban ez az adat: nem egészen egy. Hazánkban sajnos a lyukas tejfogak is elég gyakoriak. 

A hatvanöt év feletti magyar lakosság majdnem fele teljes protézissel él, míg például a skandináv államokban alig található fogatlan ember. A szájápolás területén több évtizedes a lemaradásunk az élen járó skandináv országokkal szemben, ahol ezek az adatok messze kedvezőbbek, köszönhetően az ötvenes években elindított prevenciós programoknak. 

A tarthatatlan hazai állapotok felszámolása érdekében a Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának támogatásával idén negyedik alkalommal kerül sor a prevenciós célú Colgate-programra. A széleskör? kampány célja: felhívni a vidéki és városi lakosság, s különösen a fiatalabbak figyelmét a szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontosságára. További információk és szaktanácsadás a szeptember 30-áig működtetett forródróton: 06(40)200-260. (T. E.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!