hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 12. 20. (VI/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Demokrata Párt nem lesz Gore-é

Nemcsak az amerikai demokratákat, de az egész országot alaposan meglepte Al Gore volt alelnök vasárnapi bejelentése a CBS TV 60 Minutes cím? műsorában: "Elhatároztam, hogy nem indulok elnökjelöltként a 2004-es választáson." 

Két összeillő ember

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, az angol Sunday Timesnak adott nyilatkozatában határolta el magát az al-Kaida nemzetközi terroristahálózatától. Oszama bin Ladennek azt üzente, hogy "ne rejtőzzön a palesztin ügy mögé", és "ne használja ki a palesztinok ügyét". Ugyanakkor "nagy hazugságnak" minősítette azokat az izraeli vádakat, amelyek szerint az al-Kaida beszivárgott az autonóm területre és palesztin hálózatot épít ki a zsidó állam polgárai elleni terror folytatására. 

A szírrealizmus

Szíria titokban létfontosságú fegyvereket csempész Bagdadba, hogy segítsen felkészülni Szaddám Huszeinnek az USA vezette támadásra, miközben szóban teljes mellszélességgel a terror elleni háború mellett van. A nyugati hírszerzési források eredményeit a Daily Telegraph cím? brit lap Basar al-Asszad szíriai elnök londoni látogatása előesté-jén kürtölte világgá. 

Sűrűsödő viharfelhők Irak felett

Januárban ismét megkezdődhet a visszaszámlálás egy Irak elleni háborúhoz, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem találta teljes körűnek azt a nyilatkozatot, amelyet Irak az általa birtokolt tömegpusztító fegyverekről készített. Jack Straw brit külügyminiszter egyértelművé tette: Szaddám Huszein "nem nézhet senkit bolondnak" azzal, hogy egy "nyilvánvaló hiányosságokat tartalmazó" jelentést tett le az asztalra.

A kétszeres ellentmondás

Az izraeli választási kampány egyik paradox jelensége foglalkoztatja a szociológusokat. Minden közvélemény-kutatás eredménye arra utal, hogy az izraeli választók többsége az izraeli-palesztin viszály legfontosabb vitás kérdéseiben a Munkapárt új vezetője, Amram Micna, a "Béke most" mozgalom – vagy ha úgy tetszik – a baloldal álláspontját osztja. Jelentős többség – még a Likud Párt szavazóinak többsége is – elfogadja, vagy legalább belenyugszik a palesztin állam megalakulásába; támogatja a zsidó települések nagyobb részének kiürítését a békeszerződés keretében; úgy véli, hogy előzetes feltételek nélkül politikai tárgyalásokat kell folytatni a palesztinokkal, még akkor is, ha a terrorakciók nem szűnnek meg teljesen. Még a gázai zsidó települések esetleges egy éven belüli egyoldalú felszámolását is elfogadja a választók többsége.

Belföld

Az ellenzék durcás napja

Ellentmondásos napnak bizonyult a keddi parlamenti ülésnap, mivel az egyik órában ritkán tapasztalt összefogás, míg később nagy öszszeveszés tanúi lehettünk. Az uniós csatlakozás miatt szükséges alkotmánymódosítást ugyanis – a véletlenül rossz gombot nyomókat leszámítva – száz százalékban megszavazta a T. Ház.  A Btk. droggal kapcsolatos passzusainak módosítása előtt viszont a Fidesz-frakció Bárándy Péter igazságügy-miniszter maliciózus szavait sértőnek találva kivonult a teremből. Ennek következtében – az ellenzéki ígéretek ellenére, az ellenzéki képviselők hiányában – sem a drogtörvényekről, sem az egyházak hitéleti támogatásáról szóló szavazásnál nem került sor név szerinti szavazásra. Az ülésteremben maradó MSZP- és SZDSZ- frakció megszavazta ezeket a módosításokat. 

Topográfia

Míg harminc évvel ezelőtt százhatvanezer autó szelte Budapest útjait, napjainkban ez a szám közelíti a hatszázezret. A fővárosban egy átlagos munkanapon közel ötmillió utazás zajlik. A szakemberek szerint a sokszor idegtépő dugók oka a fenti számokon túl a keskeny útpályákban, a vezetési stílusban és a balesetekben keresendő. Mindehhez képest a megoldáshoz szükséges pénz – pestiesen szólva – a legkevesebb.

Tárcán kínált lehetőségek

Interjú Baja Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős politikai államtitkárával, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala vezetőjével.

Lerakták a Holokauszt Múzeum alapkövét

Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor akadémikus, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke elhelyezték a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét a Páva utcai zsinagógában. Az eseményen jelen volt Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök, Judith Varnai Shorer, Izrael Állam budapesti nagykövete, részt vettek továbbá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői. 

Hit és értékek

A jósok jó sokan lehettek

A szókimondásáról elhíresült anglikán püspök, Keith Sutton az elmúlt napokban különös értelmezéssel rukkolt elő a Jézus születése körüli eseményekkel kapcsolatban. Legmeglepőbb állítása az, hogy a három napkeleti bölcs valójában Heródes által fizetett bérgyilkosok voltak, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy felkutassák és megöljék a csecsemő Jézust. 

HÁTTÉR

Elértük a csatlakozást

Magyarország uniós csatlakozása minden korábbinál konkrétabb és elérhetőbb valósággá vált. A dátum meghatározása és az addig vezető út konkrétumai megrázó felismerésekhez vezetnek, egyre többen szembesülnek azzal, hogy tizenhat hónap múlva európai állampolgárok is leszünk.  A koppenhágai csúcs után az unió részéről elhárult minden akadály a bővítés útjából. A tizenöt tagállam vezetői kinyilvánították szándékukat, hogy 2004. május 1-jétől tíz ország, Magyarországon kívül Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia lesz az Európai Unió tagja. A bővítésnek most már csak két feltétele van: az egyik, hogy a tagországok egyen-ként elfogadják a döntést, a másik, hogy a csatlakozó országokban rendezendő népszavazásokon a lakosság többsége támogassa országa csatlakozási szándékát. Az unió fennállása óta a legnagyobb méret? bővítési döntésre szánta el magát, amivel kapcsolatban sok elemző felhívja a figyelmet, hogy történelmi tapasztalatok híján jelenleg még nehezen felbecsülhető ennek a folyamatnak minden lehetséges következménye. 

Karácsony: a szerepek ünnepe

Ez az írás azért született, mert nagyon szeretném a karácsonyt... Nagyon szeretem azt, aki miatt van. De nagyon nem szeretem azt, amit az emberek tesznek vele. Biztos vagyok benne, hogy sokan érzik ugyanezt, csak eddig nem bírták kimondani. Pedig itt az ideje. (2002. 12. 20.)

Ünnepi koplalás

Nincsen hiány a karácsonyi asztalra való étel- és italalapanyagokból, de a tradicionálisan karácsonyi ételeket (halat, pulykát, szaloncukrot, illetve a diót és a mákot) az ünnepekre való tekintettel kissé borsosabb áron ajánlják a kereskedők. Bőséges a kínálat a számítógépes játékok tekintetében. A játékfelhozatalban az idén nincsen igazi sláger, bár továbbra is nagyon kedvelt a legó, ám az inflációt jóval felülhaladóan drágult. Magyarországon két réteg, a leggazdagabbak és a legszegényebbek ügyelnek legkevésbé a karácsonyra, illetve az ajándékozásra. Az elsők azért, mert gyakorlatilag mindenük megvan, a nyomorban élők – 6–10 ezer család – pedig azért, mert nincsen pénzük rá.

Béreljünk fenyőfát

Ökotudatú honfitársaink figyelmébe ajánljuk a bérelhető élőfenyőfa lehetőségét. A hét végétől kezdődően két szervezet tart árusítást – illetve bérbeadást – a város különböző csomópontjaiban. A Hulladék Munkaszövetség cserepes ezüstfenyőt kínál december 21-én 8 órától a Móricz Zsigmond körtéren és 11 órától a Nyugati téren. A fák 1-1,5 méter magasak, a bérlési díj 3500 Ft, melyből 2000 Ft-ot visszaadnak, ha január 4-én a vásárlási helyszínre visszaviszik ép állapotban a fenyőfákat.

Mi van a csúcson túl?

Bár a koppenhágai csúcs óta a legtöbben szinte élve eltemették a magyar mezőgazdaságot, a képlet ennél összetettebb. Kétségtelen, hogy megrázkódtatásokkal, sőt egyes alágazatokban csődhullámokkal, átrendeződéssel jár a csatlakozás keltette új szituáció, mégis az ágazat egészére várhatóan előny lesz.  A magyar diplomácia vezetői teljes sikernek állítják be a koppenhágai csúcson elért, az agrárágazatot érintő támogatási keretet, de siker-e az, hogy az unió által ígért támogatást a saját kasszánkból egészíthetjük ki? A tárgyalási sorozat kezdeti pozíciójához képest mindenképpen siker ez az újonnan megnyílt lehetőség, ám a leginkább egy focibajnokságon megnyert meccshez hasonlítható. A bajnokság kimenetelét ez csak részben befolyásolja. Azt tudni kell, hogy Koppenhágában a 2006-ig szóló költségvetésben 2 milliárd euró tartalékkeret állt a tíz ország rendelkezésére, de ebből csak 500 millió eurót sikerült "kiénekelni" az eurokraták szájából, Magyarország pedig mindössze 56 milliót "hozott el". 

Árral szemben erősödött a BUX

Mérsékelt csökkenést mutattak a héten a világ vezető tőzsdeindexei. A makrogazdasági hírek között pozitív, hogy július óta először nőtt az ipari termelés, az inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. Eközben a bizonytalan geopolitikai kilátásoknak és a folyamatosan gyengülő dollárnak köszönhetően ötéves csúcsra emelkedett az arany jegyzése. Európában is mérsékelt pesszimizmus uralkodott, egyedül a pénzügyi és biztosítószektor mutatott erősödést a folyamatban levő felvásárlások pozitív megítélése következtében.

Olcsón megúsztak minket

Mennyiben siker vagy kudarc a koppenhágai csúcson kialkudott európai uniós támogatási keret? Mire lesz elég a 2004 és 2006 között várható 3,6 milliárd eurós támogatás? Kik lesznek a csatlakozás vesztesei és kik a nyertesei? Hol van az állam és az egyén felelőssége? A napokban ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre keresi mindenki a választ. Lapunknak Dezséri Kálmán, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa próbált feleletet adni. 

Eichmannra is rálicitáltunk

Budapesten köszöntötték a héten 80. születésnapja alkalmából a magyarországi holokauszt legismertebb kutatóját, Randolph Braham professzort.

Fedél nélkül

Az elmúlt hetekben minimum nyolc ember fagyott meg hazánkban: Budapesten egy Trabantban alvó hajléktalan járt szerencsétlenül, Egerben egy kapualjban, illetve egy barlangban találtak egy negyvenhat év körüli férfit és egy negyven év körüli asszonyt. A szociális munkások szerint egy hajléktalan legfeljebb három telet tud átvészelni a szabad ég alatt.

KÁVÉSZÜNET

Konyhai fortélyok

A huszadik század végére jelentősen megnőtt a konyhatervezésre fordított figyelem mind funkció, mind design szempontjából. Amíg régebben a konyha – modern berendezések hiányában keletkezett szagok és piszok miatt – egy alárendelt helyiségnek számított, ahol csak a fehérnép forgolódott, addig ma már sok esetben a nappalival egy légtérbe nyitott, dinamikus élettérként foglalkozunk kialakításával. Ha sikerül megtalálnunk a számunkra legideálisabb megoldásokat, az ételek elkészítése élvezetes családi programmá válhat, mely során a háziasszony tud kommunikálni a családtagokkal, segíteni a gyerekeknek a leckeírásban, így nem érzi második munkahelynek az otthonát. 

Briliáns helyett briliáns ötletek

Küszöbön a karácsony, a kereskedők nagy ünnepe. Ez a bámulatos leleményességek időszaka úgy az ötletes gyártók, mint az ajándékozók részéről: ki tud minél olcsóbban, minél értékesebb ajándékot kitalálni. Bár vannak időt álló meglepetések, melyekkel bármikor biztosra mehetünk, az árupiac nem fukarkodik a meghökkentőbbnél meghökkentőbb találmányokban. Cél megfelelően elkápráztatni a reklámdömpingtől szédelgő, tétova vásárlót, aki ott toporog minden december huszonharmadikán az üzletek polcai előtt. S ilyenkor már megvesz minden eladhatatlan portékát: elektromos fogkefét, műszaki szakszótárt, m?anyag, ezüstszín? gyertyatartót, kínai bóvlit, giccses kegytárgyat. Alábbiakban egy kis hazai és nemzetközi körkép, így ünnepek előtt.

Gólzápor a medencében

Nem sokkal a jugoszláviai Thetisz-kupa elhódítása után női vízilabda-válogatottunk a kenguruk földjére, Ausztráliába utazott, a Perth-ben rendezett világkupára. Faragó Tamás Eb-címvédő csapatára kemény ellenfelek vártak az olasz, orosz és a legesélyesebbnek kikiáltott, "kigyúrt" lányokból álló amerikai válogatott személyében. Lányaink, akik a sikeresség terén az elmúlt két évben túlszárnyalták a jelenleg a világ legjobb válogatottjának elismert magyar férfi válogatottat, ezúttal sporttörténelmet írhattak. Volt már a magyar női válogatottnak vb-aranya (1994), Eb-aranya (1991 és 2001), és most egy vk-győzelem is bekerült a vitrinbe. 

Gera Zoltán az év labdarúgója

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése alapján a Ferencváros válogatott játékosa, Gera Zoltán nyerte el az év labdarúgója címet. Az MTI kérésére a szakszövetségek 1964 óta minden decemberben megszavazzák az év legjobb sportolóját. 

Nem sikerült a címvédés

Az ötödik helyezést szerezte meg női kézilabda-válogatottunk a dániai Európa-bajnokságon, és – bár a címvédés nem sikerült – ezzel teljesítette az eredeti célkitűzést. A kontinensviadalt a házigazdák válogatottja nyerte.

Sípszó

Beckham, te édes Egy japán édességforgalmazó cég háromméteres szobrot állított David Beckhamnek – csokoládéból. Az angol futballválogatott, illetve a Manchester United középpályása a világbajnokság óta az egyik legnagyobb sztár, és egyben a legkeresettebb reklámhordozó is a szigetországban. A Tokióban rendezett "szoboravatásra" rajongók százai érkeztek, és az eseményről a BBC is tudósított, természetesen az ötletgazda cég legnagyobb örömére, hiszen az akcióval új, mandulaízesítés? terméküknek akartak marketing hátszelet biztosítani. Sikerrel.

Ronaldo utca: nem végállomás

A nemzetközi futballszaklapok, illetve a FIFA szokásos év végi értékelésükkel "pajzsukra emelték" Ronaldót: a szakmabeliek szerint a világbajnok brazilok támadója az idei év legjobb játékosa. Hazájában az ünnepi hangulatban még utcát is neveztek el a "Fenoménról". 

Karácsonyi menü

Kacsamell saláta 50 dkg kacsamellfilé; 1 db cikória vagy jégsaláta; 20 dkg erdei gomba; 2 cs. natúr gesztenyemassza; 1–2 gerezd zúzott fokhagyma. A szószhoz: 1dl olívaolaj; 0,5 dl tárkonyos almaecet; 2 ek. édes mustár; 1 cs. fodros petrezselyem; negyed darab póréhagyma.

Újévi étkek

Fetasajtos rétes 30 dkg fetasajt; 2 db tojássárgája; 1cs. koriander; 10 dkg olvasztott vaj; 1 cs. réteslap (6 lapos); olívaolaj; csipetnyi őrölt bors. Villával összetörjük a fetát, hozzáadjuk a tojássárgát és a fűszereket. A réteslapokat kettévágjuk. Olvasztott vajjal kenjük. Közepét vékonyan kenjük a töltelékkel. Hosszannti irányban lazán feltekerjük. Tetejüket vajjal kenjük. Olajozott tepsiben 200 °C-on pirosra sütjük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!