hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lerakták a Holokauszt Múzeum alapkövét

2002. 12. 23.
Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor akadémikus, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke elhelyezték a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét a Páva utcai zsinagógában. Az eseményen jelen volt Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök, Judith Varnai Shorer, Izrael Állam budapesti nagykövete, részt vettek továbbá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői. 

A központ 2004. április 16-án, a holokauszt emléknapján nyitja meg kapuit. Medgyessy Péter beszédében kifejtette: "A holokausztban elvesztett sok-sok hétköznapi embert családjának visszaadni nem tudjuk. De helyettük mesélni, a múltat őszintén és hitelesen továbbadni: ez a kötelességünk. Nem csak magunkért, értük is áll majd itt a Holokauszt Múzeum." A miniszterelnök leszögezte: "Nem kérünk a szélsőségekből. Nem vagyunk restek okulni a saját történelmünkből és más nemzetek példájából. Mert nem a múltért, hanem a jövőért emlékezünk. Közös jövőnkért itt és most is ki kell mondanunk: soha többé!" Fotó: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!