hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újévi étkek

2002. 12. 23.
Fetasajtos rétes 30 dkg fetasajt; 2 db tojássárgája; 1cs. koriander; 10 dkg olvasztott vaj; 1 cs. réteslap (6 lapos); olívaolaj; csipetnyi őrölt bors. Villával összetörjük a fetát, hozzáadjuk a tojássárgát és a fűszereket. A réteslapokat kettévágjuk. Olvasztott vajjal kenjük. Közepét vékonyan kenjük a töltelékkel. Hosszannti irányban lazán feltekerjük. Tetejüket vajjal kenjük. Olajozott tepsiben 200 °C-on pirosra sütjük.

Narancsos lazacfilé 

tárkonyos mogyoróburgonyával

4–6 szelet lazacfilé; 1 csokor friss oreganó finomravágva; 

1 csokor friss kakukkf?; só; őrölt borskeverék; olívaolaj; 3 db narancs karikára vágva, 1 kifacsarva; 10 dkg olvasztott vaj; 1 cs. friss tárkony finomra vágva.



A mogyoróburgonyát sós vízben háromnegyedig megfőzzük. Az olvasztott vajban megfuttatjuk a tárkonyt, majd hozzáadjuk a burgonyát, és fedő alatt pároljuk. Megforgatjuk, hozzáöntjük a facsart narancslevet, és további 5 percig pároljuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk, ha nem lehetséges sütőben 50 °C-on melegen tarthatjuk.



Citromos cipó

2 tojás; 20 dkg liszt; 20 dkg porcukor; 4–5 evőkanál tejszín; 6 ek. olv. vaj; 1 cs. élesztő; 2 db citrom leve; 2 cs. vaníliás cukor.



Dolgozzuk össze a lisztet, élesztőt, cukrot, tejszínt, az olvasztott vajat, a citrom héjat és a tojásokat. Kivajazott tortaformába töltjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Sütőből kivéve meglocsoljuk a vaníliáscukros citromlével. Formából kiborítva hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tejszínhabbal, juharsziruppal kínáljuk.



Ananászleves 

póréhagymával, 

mandulával

2 ananászkonzerv vagy 1 egész friss ananász; 1 dl tejszín; 3 dl rosé bor; fél póréhagyma karikára vágva; 20 dkg szeletelt mandula; olívaolaj; só; fehérbors; mentalevél.



8 dl vízben főzzük fel a póréhagymát és az ananászt. Ha felforr, takarék lángra véve fűszerezzük enyhén, majd keverjük bele a tejszínnel kevert tojássárgát. A rosé bort 1–2 perccel ezután adjuk hozzá. Lassan főzzük további 

5 percig. Tálaláskor olívaolajon pirított mandulát és friss mentalevelet helyezünk rá.



A fogások 4–6 személyre szólnak. Jó étvágyat és sok sikert kíván Kózel Gyula, a Budai Skála Kávézó főszakácsa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!