hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 03. 28. (VII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ma Izrael a vízválasztó

A lassan egy hete tartó iraki katonai hadműveletekből Izrael igyekszik kimaradni. Ez persze az amerikaiak  kívánsága is, hiszen egy izraeli részvétel Washington számára az egyébként is szövevényes helyzetet tovább bonyolítaná. A leginkább kritikus napok elmúltak. Az angol–amerikai és – bizonyos értesülések szerint – izraeli kommandósok mindent megtesznek, hogy Irak a zsidó államra ne lőhessen ki Scud rakétát.  A kommandósok mellett a műholdas vezérlés? cirkálórakéták egy részét is a feltételezett kilövőállomásokra irányították. Gyakorlatilag Izraelnek idáig sikerült a hadműveleteken kívül maradnia. Elméletileg azonban nem.

Felváltva páholyban és harctéren

Ilyen háborút sem élt még át Izrael közel ötvenöt éves, sok fegyveres konfliktussal "tarkított" történelmében: lapzártánkig szinte páholyból, a képernyőn keresztül követi az iraki hadjárat történéseit. A képernyőn pedig egymást váltják a hivatásos hírmagyarázók, a nyugdíjazott hivatásos tábornokok és a tudósítók hada – az egyik Jordániából, a másik a török–iraki határvidékről, a harmadik egy amerikai repülőgép-anyahajóról, a negyedik Kuvaitból, "útban Bagdad felé". Szinte presztízskérdés minden valamirevaló tévécsatorna számára, hogy legyen egy különtudósítója, ha nem is a fronton, legalább a front közelében.

Radikális iszlám közhangulat

A muszlim világ a mecsetektől kezdve az interneten át az utcákig egyre radikálisabb vallási szóhasználattal él, amikor az Amerika vezette iraki támadás miatti haragját fejezi ki. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szerint az arabok "rendkívül szomorúak és dühösek". A DPA hírügynökség értesülése szerint a szíriai nagymufti felszólította a muszlimokat, hogy minden módon támogassák Irakot, "beleértve a mártírakciókat is".

Medvetánc

Komoly diplomáciai feszültség bontakozott ki az Egyesült Államok és Oroszország között, miután a Fehér Ház azt állította, bizonyítékai vannak arra, hogy néhány orosz cég az ENSZ-embargók ellenére fegyvereket és hadifelszerelést szállított Bagdadnak a közelmúltban. Egyes értesülések szerint orosz szakértők jelenleg is tartózkodnak Irakban abból a célból, hogy a helyi haderőket kiképezzék a berendezések kezelésére. Az orosz fél szerint az állítások teljesen alaptalanok, Colin Powell viszont azt nyilatkozta a Fox News tévécsatornán: "az elmúlt hónapok során elég bizonyítékot nyújtottak már a Kreml számára ahhoz, hogy az ügyet pontosan ki tudják vizsgálni".

Bujkálástól a mosakodásig

Franciaországban a szövetségesek sikereiről szóló hírek nyomán úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő. Chirac elnök gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől. Az utóbbi napok fő témája a "háború képei, a képek háborúja" – ahogy egy kommentár fogalmazott. A francia sajtó az Egyesült Államokat rendszeresen Góliátnak vagy Gullivernek nevezi, aki a lilliputiak ellen vívja a háborút. A Nouvel Observateur a kommunista rendszerek totalitarizmusához hasonlítja az amerikai hegemónia kiépítését célzó "messianisztikus" háborút, melynek első lépése lenne a Közel-Kelet teljes meghódítása.

Szaddám titkos fegyvere?

Szaddám Huszein legmegbízhatóbb katonái a Fedajín-gárdisták. A Fedajín név jelentése "azok, akik készek feláldozni magukat Szaddámért". A fanatikus gárdisták próbálják megakadályozni azt, hogy az iraki reguláris hadsereg megadja magát. A CBS hírtelevízió beszámolója szerint a Fedajínt az 1991- es Öböl-háborúban elszenvedett iraki vereséget követő, különösen az Irak középső és déli részén található elnyomott síita muzulmán területeken előfordult belső lázongások és zavargások elfojtása érdekében hozták létre. Az uralmon lévő Baath párthoz a végsőkig hűséges újoncok között voltak olyan bűnözők is, akik az egységekben töltött szolgálatukért cserébe kegyelmet kaptak. 

Belföld

Kivándorló orvosok

Orvosnak lenni sem feltétlenül egyszer? az adott rendszeren belül. "Bár a munkaidőm fél négykor lejárt, rendszeresen este hat-hét körül tudtam csak a munkából elszabadulni. Sokszor más kolléga hanyagsága vagy szervezési nehézségek miatt voltam kénytelen túlórázni. Amiért persze plusz juttatást nem kaptam" – írta egy jelenleg Svédországban dolgozó orvos. Külföldi kollégáival ellentétben Károly és felesége nem továbbképzés céljából utazott ki. "Hatvan-hetven órát dolgoztam hetente, két állásban, ami nagyon megviselt mindkettőnket, ám ha valamelyik állásomat feladtam volna, akkor a megélhetésünk is jóval nehezebbé vált volna. Nem tudtuk volna például az egyszobás lakásunkat nagyobbra cserélni" – számolt be a harmincnyolc éves, szakterületét tekintve aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. 

Árulások a pancsháromszögben

Alig egy hét leforgása alatt a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálatának emberei öt helyszínen több mint kétszázezer liter cukorcefrét, illetve tisztaszeszt foglaltak le Kiskőrös környéki tanyákon. Egyes vélemények szerint a vámkommandó hatékonyságának hátterében az állhat, hogy a hamisítók egymást "dobják fel", hogy a szűkülő piacon dominanciájukat fenntartsák.

Életfogytiglan Soproni Ágnes gyilkosainak

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Soproni Ágnes színésznő meggyilkolása miatt Lázár Zsoltot tettesként és az áldozat fiát, Petróczi Andrást felbujtóként a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán Budapesten. Az LB jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) tavaly márciusban hozott elsőfokú döntését. Az FB előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésben mondta ki a két fiatalember bűnösségét. 

Akik már ismerik a terrort

Szlazsánszky Ferenc

Hit és értékek

A nagy konspiráció

Kétszáznyolcvanmillió amerikai ízlelgeti mostanában, milyen is zsidónak lenni.  A USA Today, Amerika legolvasottabb napilapja nemrégiben címoldalon számolt be arról, hogy az amerikai turistákat az Óvilágban sorozatos atrocitások érik európai vendéglátóik részéről. Párizsban, Münchenben, Rómában, Amszterdamban az amerikaiakat járókelők köpdösik meg és ordítoznak velük. A beszámoló szerint egy amerikai úrhoz odasétált egy csinos fiatal európai hölgy, és tüzet kért tőle. Az úriember kötelességtudóan elővette az öngyújtóját, de amikor az ifjú hölgy észrevette az oldalán díszelgő amerikai zászlót, elfordult tőle, és szó nélkül otthagyta. Egy anya és a lánya elmondta, mennyire felháborította őket, amikor megpillantottak egy "Busht lődd le, ne Szaddámot" feliratú táblát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!