hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bujkálástól a mosakodásig
A francia hangulat

2003. 03. 31.
Franciaországban a szövetségesek sikereiről szóló hírek nyomán úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő. Chirac elnök gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől. Az utóbbi napok fő témája a "háború képei, a képek háborúja" – ahogy egy kommentár fogalmazott. A francia sajtó az Egyesült Államokat rendszeresen Góliátnak vagy Gullivernek nevezi, aki a lilliputiak ellen vívja a háborút. A Nouvel Observateur a kommunista rendszerek totalitarizmusához hasonlítja az amerikai hegemónia kiépítését célzó "messianisztikus" háborút, melynek első lépése lenne a Közel-Kelet teljes meghódítása.Irak melletti tüntetés Párizsban. A tények nem zavarnak Fotó: Reuters

A Le Point helyszíni riportja Bagdadból megerősíti, hogy Szaddám Huszein nem fogja hagyni az embereket elmenekülni, hogy az amerikaiak ne egy üres várost találjanak. Ugyanez a lap vezércikkében hivatkozik arra, hogy Franciaország magatartására magyarázatot adhat a jelentős iszlám bevándorló réteg, amelyet kezelni kell. A Quai d\'Orsay (a párizsi külügyminisztérium) számára továbbra is a szent tehén jelentőségével bír az arab politika, annak ellenére, hogy eddig az nem sok eredménnyel járt. 

A Le Point véleménye szerint "Franciaország rég elveszett dicsőségének hamvait igyekszik széthinteni a népek tudatába, kialakítva egy új »univerzalista« látásmódot, amely szembehelyezkedik az amerikai messianizmussal."

A lap idézi egy amerikai kutató könyvét (Robert Kagan: A hatalom és a gyengeség. Az Egyesült Államok és Európa az új világrendben), melyet így jellemez: Egy erejében biztos Amerika szemben egy jogászkodásba menekülő Európával: ez az amerikai héják könyörtelen diagnózisa a kontinensről. 

A könyv értelmezése szerint az Egyesült Államok számára, amely egyre inkább magáénak tudhatja az erőt és a hatalmat, a követendő út az "unilateralizmus" lesz, amely számára a nemzetközi intézmények csak hátráltató tényezők. Európa viszont, amely egyre inkább veszít erejéből, a jogi normák, nemzetközi szabályok és közös intézmények védelmébe menekül.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!