hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árulások a pancsháromszögben
Borban a hamisság

2003. 03. 31.
Alig egy hét leforgása alatt a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálatának emberei öt helyszínen több mint kétszázezer liter cukorcefrét, illetve tisztaszeszt foglaltak le Kiskőrös környéki tanyákon. Egyes vélemények szerint a vámkommandó hatékonyságának hátterében az állhat, hogy a hamisítók egymást "dobják fel", hogy a szűkülő piacon dominanciájukat fenntartsák.

A napokban Tabdin, Pirtón, Kiskőrösön, Kaskanytún, Császártöltésen bukkantak a vámkommandó emberei – többnyire földbe ásott tartályokban – több ezer liter cukorcefrére, illetve tisztaszeszre. Előbbiből a hamis bor, utóbbiból a szintén hamis borpárlatok (likőr, konyak), vagy pálinka készül. Érdekes – bár semmiképpen nem meglepő –, hogy a fogások mind az aranyháromszögként emlegetett Kiskőrös-Kecel-Soltvadkert környékén történtek. Az egykor neves bortermelő vidék hírneve jócskán "amortizálódott" a kilencvenes években, amikor számos helyi család alapozta meg egzisztenciáját kétes eredet? alkoholos italok előállításával, a hozzáértők pedig még véletlenül sem ittak térségbeli borokat (lásd még: "pancsháromszög" kifejezés). Azóta egy-egy neves helyi borpincének hosszú évek alatt sikerült ezeknek a nemes italoknak a hírnevét némileg helyreállítania, a jövedéki törvény szigorításának hatására pedig egy időre "visszavettek" a hamisításra szakosodott szervezetek, ám a "pancsolás" a mai napig nem szűnt meg. Hogy a térségben jelenleg mennyien foglalkoznak ezzel az "üzletággal", azt a helybeliek szerint is nehéz megbecsülni, mindenesetre beszédes adat, hogy két éve – a Bács-Kiskun megyei APEH információi alapján – a megyei kereskedelmi egységek közül egy soltvadkerti cukorbolt bonyolította a legnagyobb – milliárdos nagyságrend? – forgalmat.

A vámkommandó hatékonyságának hátterében egyes információk szerint az állhat, hogy a hamisítók egymást "dobják fel" a hatóságoknak. A piac ugyanis – részben a vendéglátóipari egységekben meg-szaporodott ellenőrzések következtében – csökkenni látszik, és kevesebb "termelőt" tud eltartani.

A hamisítók ugyanis nem kis tételben utaznak. A Kiskőrös külterületén lévő egyik tanyán például a fináncok 11 ezer liter cukorcefrét és 3 ezer liter tiszta szeszt találtak (többek között egy sziklakert alatti tartályban); Kaskantyún 140 ezer liter, Bócsán pedig 50 ezer liter cukorcefrét foglaltak le a vámosok. Ezeken a helyszíneken talált eszközökből arra lehet következtetni, hogy évek óta ipari méretekben állítottak elő itt hamisított alkoholos italokat. A kiskőrösi és a kaskantyúi esetben a lefoglalt lőré "piaci" értéke összesen többszáz millió forint, az elkövetőkre kiszabott jövedéki bírság pedig meghaladhatja a hárommilliárd forintot is. Ez utóbbit kérdéses, hogy valaha is be tudják majd hajtani, nem csak az összeg nagysága miatt, sokkal inkább azért mert a hamisítás telephelyét bérlő gazdasági társaságok tulajdonosai – papíron – általában hajléktalan személyek. 


Vakságot és halált okozhat

A hamisított bor előállítása meglehetősen egyszerű, és ami a hamisítók számára még fontosabb, olcsó. Némi borseprő vagy törköly emlékeztet csak benne a szőlőre. Ehhez adnak vizet, hektoliterenként húsz kiló cukrot, majd az erjedést elősegítendő élesztőgomba, esetleg műtrágya kerül a lőrébe. Miután a folyadék kiforr, lefejtik, derítik, aromát, savat, színezéket adnak hozzá. (Egy "hozzáértő" helybéli szerint a bodza például kiváló színezőanyag, amelynek segítségével "minőségi" Kék Zweigelt állítható elő, de általában kereskedelmi forgalomban is kapható ételszínezéket szoktak hozzá használni.) Ezzel a módszerrel egy liter "bor" előállítási költsége 35 forint körül alakul – amíg egy kiló szőlő megtermelésének a költsége 80 forint körül van. A környékbeliek arról is beszélnek, hogy nemcsak a magánzók, hanem egyes pincészetek is állítanak elő a fent leírtak szerint cukorcefrét: ők a valódi szőlőmustot "nyújtják meg" ilyen módon, így csökkentve a költségeket. 

A konyakok, likőrök készítésénél az alapanyag a denaturált szesz, amelynek jellegzetes szagát különféle szűrők segítségével veszik el, majd vízzel higítják, és aromát adnak hozzá. Az elkészült "pancs" szaga ugyan nem emlékeztet a denaturált szeszre, de az egészségre ártalmas, vakságot, halált okozó káros összetevők benne maradnak. Az ilyen módon hamisított italokat leginkább kocsmákban értékesítik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!