hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 05. 03. (VII/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Új figura a bábjátékos kezében

A Palesztin Törvényhozó Tanács a héten bizalmat szavazott Mahmoud Abbasz (vagy más néven: Abu Mázen) kormányának. A miniszterelnök korábban megszerezte Jasszer Arafat és vele a Fatah központi bizottsága támogatását is. Ez azt jelentette, hogy a két vezető ugyan az új kormány összetételében megállapodott, ám a hatásköreik megosztásáról információ nem szivárgott ki. Nem lehet tudni, hogy mennyire erős kormányfő lesz Abbasz. Gyanítható, hogy Arafatnak a kormány összetételéhez való hozzájárulásáért Abbasz súlyos árat fizethetett. A kormányalakítás után néhány órával Tel Avivban elkövetett robbantás – amelyet egy brit állampolgárságú fanatikus hajtott végre – a terrorhálózatok üzenete volt az új palesztin miniszterelnök felé is.

Földindulás éjjel

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősség? földrengés rázta meg Törökország délkeleti részét csütörtök hajnalban. A katasztrófa "letarolta" a környéket: minden ház öszszeomlott, és az áramszolgáltatás is megszűnt. Becslések szerint legalább százötven halálos áldozata van a rengésnek, és több száz sérültre számítanak. Egy bentlakásos iskola kollégiumában gyerekekre omlott rá az épület.

A két letört lator

Szaddám Huszein rezsimje és az Oszama bin Laden irányítása alatt álló al-Kaida terrorszervezet közvetlen kapcsolatban állt egymással – szerepel azokban az iraki titkosszolgálati dokumentumokban, amelyeknek a Telegraph cím? lap munkatársai Bagdadban jutottak birtokába.

Túszdráma az algériai sivatagban

Több turistacsoportnak is nyoma veszett az utóbbi két hónapban az algériai sivatagban. Az algériai hadsereg egyik magas rangú tisztje szerint szinte bizonyos, hogy a külföldieket elrabolták és két, egymástól független csoportban tartják őket fogva a líbiai határ közelében.

Rögös újrakezdés

George W. Bush nem helikopterrel, hanem egy S–3B Viking harci gépen érkezik meg csütörtökön este – lapzártánk után – az Abraham Lincoln repülőgéphordozó fedélzetére, a gép másodpilótájának szerepében. Az elnök, aki egyben az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, itt jelenti be, hogy Irakban nagyrészt megszűntek a harci cselekmények, de még maradtak ellenállási gócok. A háborúnak tehát hivatalosan is vége, de a demokratikus berendezkedést nem lesz könny? kialakítani Irakban.

Belföld

170 milliós megérzés

Már az eredményhirdetés előtt eldőlt, hogy a Gát György producer által létrehozott konzorcium nyeri az EU-ról szóló animációs sorozatra kiírt 170 millió forintos pályázatot – állítja a rajzfilmszakma szereplőinek többsége. Mint mondják, a kiírás feltételeinek a szoros határidők miatt csak az a jelentkező tudott megfelelni, aki előre tudta, hogy lesz ilyen pályázat. Gát György ezzel szemben állítja: ő nem tudott semmit előre, csak "megérezte". Keller László közpénzügyi államtitkár lapunknak elmondta: az ügyben nem indít vizsgálatot, mivel "eddig csak állítások hangoztak el, bizonyítékokkal senki nem szolgált".

Nem fenyeget nukleáris reakció

– Milyen egészségi állapotban van az a darukezelő, akinek az üzemzavar első napján kis mértékben szennyeződött az arca és a haja? Kapott-e rendkívüli szabadságot, kellett-e gyógykezelésben részesíteni?– A darukezelő – aki egyébként a nem megfelelő védőeszköz-használat miatt kapott kismérték? sugárterhelést – jól van, semmiféle gyógykezelésben nem részesült, szabadságot nem kapott, azóta is dolgozik. Dózisterhelése nem érte el az erőm? dolgozóira engedélyezett hatósági korlát tíz százalékát sem, így különleges tennivalóra nem volt szükség. Egyébként az erőm? munkavállalói közül senki semmiféle sugárterhelési korlátot nem ért el, nem lépett át. Ilyen irányú terhelésük semmivel sem több, mint a szokásos évi nagykarbantartás során.

Az aktív eutanázia gyilkosságnak számít

Az Alkotmánybíróság (AB) döntött: nem alkotmányellenes az eddigi gyakorlat, amely az aktív eutanáziát jogilag gyilkosságnak tekinti, a passzív eutanáziát viszont szigorúan szabályozott keretek között továbbra is elfogadhatónak tartja. Az Országgyűlés sem marasztalható el azért, mert hiányzik a Büntető Törvénykönyvből a "méltányossági ölés" tényállás. A tíz év után, április 28-án kihirdetett határozatot az élethez való jog védelmével indokolták a bírák, és elutasították azt az indítványt, amely szerint az eddigi szabályozással a gyógyíthatatlan betegek önrendelkezési joga sérült. 

Hit és értékek

Van nyoma a feltámadásnak

A húsvét utáni időszak különleges volt Jézus életében: a vasárnapi feltámadás után látszólag eltűnt ugyan a nagyközönség szeme elől, mégis az elkövetkező negyven nap alatt – az Evangéliumokban és Pál apostol egyik levelében található felsorolás szerint – több mint félezer emberrel találkozott, számos különböző helyszínen. Mivel ezek az írások legfeljebb néhány évtizeddel az események után készültek, a korabeli olvasók több száz még élő szemtanút találhattak. A későbbi generációk azonban ezt már nem tehették meg, így a 3–4. századtól kezdve elindult a feltámadás közvetlen tárgyi bizonyítékai után való kutatás, ami a mai napig tart. A keresztény hagyomány számos helyszínt, illetve tárgyat próbált kapcsolatba hozni Jézus földi életének utolsó szakaszával, több-kevesebb sikerrel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!