hetilap

Hetek hetilap vásárlás
170 milliós megérzés
Gát nélkül szárnyaló fantázia

2003. 05. 06.
Már az eredményhirdetés előtt eldőlt, hogy a Gát György producer által létrehozott konzorcium nyeri az EU-ról szóló animációs sorozatra kiírt 170 millió forintos pályázatot – állítja a rajzfilmszakma szereplőinek többsége. Mint mondják, a kiírás feltételeinek a szoros határidők miatt csak az a jelentkező tudott megfelelni, aki előre tudta, hogy lesz ilyen pályázat. Gát György ezzel szemben állítja: ő nem tudott semmit előre, csak "megérezte". Keller László közpénzügyi államtitkár lapunknak elmondta: az ügyben nem indít vizsgálatot, mivel "eddig csak állítások hangoztak el, bizonyítékokkal senki nem szolgált".



Gát György és Bodrogi Gyula egy korábbi filmsorozat felvételén Fotó: MTI

"A szakmán belül már tavaly decemberben nyílt titok volt, hogy Gá-ték csapata teljes erővel dolgozik egy EU-s rajzfilmsorozaton. Így amikor február 12-én kiírásra került az erről szóló pályázat, mindenkinek összeállt a kép, hogy ezt csakis ők nyerhetik meg. Már csak azért is, mert a kiírás feltételei kizárólag azok számára voltak teljesíthetők, akik előre tudtak rá készülni" – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő rajzfilmes szakember. A Belügyminisztérium és a külügyi tárca által közösen kiírt pályázat az Európai Unióval kapcsolatos tudnivalókat közérthető formában tálaló, harmincöt részes, darabonként négy-öt perces rajzfilmsorozatra szólt. A százhetven millió forint érték? megbízás az elmúlt évek legnagyobb állami megrendelésének számít. A tárgyalásos gyorsított eljárásban tizenegy napos határidőt szabtak meg az indulni kívánó stúdióknak a részvételhez szükséges dokumentumok és igazolások előteremtésére. A kiírás szerint a győztesnek a szerződéskötés után negyven nappal már szállítania kell az első részt, és sugárzási szerződés megkötésével biztosítania kell, hogy azt egy országos televízió főműsoridőben naponta legalább kétszer le is adja. Mindezt úgy, hogy a pályázat semmiféle konkrét elképzelést nem írt elő a sorozat tartalmára vonatkozóan.

A lapunknak nyilatkozó rajzfilmes szerint még számítógépes technikával is lehetetlen ilyen gyorsan összerakni egy animációt, nem is szólva a plusz időt igénylő előkészületi munkákról (kreatív terv, forgatókönyvek stb.). A tenderre öszszesen hét pályamunka érkezett. Arra a kérdésre, hogy az esélytelenség ellenére az ő stúdiójuk miért indult, informátorunk azt mondta: "Hogy ott legyen a nevünk."

Az ügy kapcsán nem csak a szakmán belül voltak meggyőződve arról, hogy valaki "súgott" a pályázatról Gát Györgynek. Sajtóhírek szerint Gát egy nyilatkozatában maga is elismerte, hogy a sorozat elkészítésén már decembertől "gőzerővel" dolgoznak. Lapunk kérdésére Gát György elmondta: ő ilyet nem nyilatkozott egyetlen lapnak sem, szerinte csúsztatásról lehet szó. 

Mindenesetre a szakma prognózisa bejött: április 17-én a Gát György által létrehozott – és nem mellesleg Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmes nevével fémjelzett – konzorciumot hirdették ki a pályázat győzteseként. (Rófusz Ferenc a Hetek megkeresésére úgy válaszolt: neki az a feladata, hogy rajzoljon, nem az, hogy nyilatkozzon.)

"A pályázati kiírásról nem értesültem előre, viszont abban biztos voltam, hogy valamikor lesz ilyen pályázat, és előre készültem rá" – mondta a Heteknek Gát György. A producer szerint ebben semmi titokzatosság nincsen. Mint hangsúlyozta, jelenleg is fekszik az asztalán négy darab előre kidolgozott műsorterv, amely csak a megvalósításra vár. Gát elismerte, hogy az előkészületekkel, a forgatókönyv elkészítésével, a karakterek kidolgozásával anyagi – megfogalmazása szerint milliós nagyságrend? – kockázatot vállalt, de hozzátette: "Kockázat nélkül nem lehet sikereket elérni." Arra a kérdésre, hogy mit csinált volna, hogyha a kiírás olyan alapkoncepciót tartalmaz, amelybe az ő – megérzésein alapuló – tervei nem illeszkedtek volna, azt felelte: "Ez kockázati tényező volt, de szerintem valószerűtlen, hogy a kormányzat a tartalmi elvárásokon túl konkrét terveket is kidolgozna, hiszen ez az alkotó feladata." A határidőkről szólva elmondta, hogy azok valóban nagyon rövidek voltak, de semmiképpen nem nevezhetők abszurdnak, amit az is jelez, hogy rajtuk kívül még másik hat pályázó is indult a tenderen. "Mit csináltak volna ezek a cégek, ha ők nyernek? Visszadobják a megbízást, hogy sajnos nem tudjuk teljesíteni?" – tette fel a kérdést a producer, aki kijelentette: ők február 18-án láttak munkához. 

Az egyik vesztes cég vezetője szerint Gát már a pályázat kiírása előtt mondogatta, hogy "fognak neki kiírni egy pályázatot". A producer az erről szóló híreszteléseket badarságnak tartja. "Az igaz, hogy az embereimnek mondtam, hogy »fiúk, tuti, hogy lesz ilyen pályázat, és meg is fogjuk nyerni«, de azt hiszem, ez teljesen természetes" – fogalmazott Gát György.

A pályázat eredményével kapcsolatban az egyik kizárt pályázó, a Focus Animation, panasszal fordul a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A cég producere, Szabó Árpád azt sérelmezte, hogy a pályázatában szereplő kiírási feltételeket túlteljesítve nem három, hanem hét hasonló alkotásról csatolt referenciát, a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. mégis a referenciák hiánya miatt zárta ki a versenyből. Szabó Árpád szerint ez csak úgy történhetett, hogy a kiírók nem olvasták el a dokumentumokat. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban elutasította a kifogást, mondván, a Focus egy évnél hosszabb ideje fennálló köztartozása miatt eleve nem lehetett befutó. Szabó Árpád levélben fordult Keller László közpénzügyi államtitkárhoz.

Keller László a Heteknek elmondta: nem indítanak vizsgálatot az ügyben. "Ha az egyik pályázót a tender kiírása előtt informálták, az valóban szabálytalan, de eddig ezzel kapcsolatban csak állítások hangoztak el, konkrét bizonyítékkal senki nem szolgált" – magyarázta az államtitkár, aki ugyanakkor elismerte, hogy a bizonyítás ilyen esetekben meglehetősen nehéz. Azt is elmondta, megvizsgálta a pályázat előkészítésével kapcsolatos iratokat, de abban semmi olyasmit nem talált, ami ütközne a közbeszerzési törvénnyel. Keller hangsúlyozta, hogy dolgoznak egy olyan közbeszerzési rendszer kialakításán, amely hasonló esetekben teljesen átláthatóvá teszi az eljárást, de mint fogalmazott: "A megoldást még nem látom."

"A mi feladatunk az, hogy a közbeszerzési eljárást a törvény előírásainak megfelelően folytassuk le. Azt nem vagyunk hivatottak vizsgálni, hogy melyik pályázónak milyen informális kapcsolatai vannak" – nyilatkozta lapunknak Lengyel László, a tendert lebonyolító BM Közbeszerzési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgató-helyettese.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!