hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Földindulás éjjel
Százötven áldozat Törökországban

2003. 05. 06.
A Richter-skála szerinti 6,4-es erősség? földrengés rázta meg Törökország délkeleti részét csütörtök hajnalban. A katasztrófa "letarolta" a környéket: minden ház öszszeomlott, és az áramszolgáltatás is megszűnt. Becslések szerint legalább százötven halálos áldozata van a rengésnek, és több száz sérültre számítanak. Egy bentlakásos iskola kollégiumában gyerekekre omlott rá az épület.



Az összedőlt kollégium romjai. Ingatag föld Fotó: Reuters

Helyi idő szerint hajnali fél négykor indult meg a föld a délkelet-törökországi Bingöl város környékén. Az eddigi felmérések szerint mintegy százötvenen haltak meg, de mivel a földrengés éjjel történt, amikor az emberek otthonukban tartózkodnak, ennél valószínűleg nagyobb az áldozatok száma. A becslések pontatlanságához hozzájárulhat, hogy Bingöl tartomány Törökország központi részétől távol helyezkedik el, és az információáramlás – különösen a katasztrófa okozta áramkimaradás helyzetében – nehézkes. A sérültek számát eddig legalább négyszázharmincra becsülik.

A földrengés során összedőlt egy bentlakásos iskola négyemeletes kollégiuma. Egyelőre nem lehet tudni, hány gyerek tartózkodott benne. Az iskolának kétszázharminc beiratkozott tanulója volt, a feltételezések szerint százkilencvenen lehettek az épületben. A mentőalakulatok több helyen gyereksírást hallottak a romok alól, ezért gyorsított ütemben folytatják a kutatást a bent rekedt áldozatok után.

A kora hajnali, nagy erősségűnek tekinthető rengés az isztambuli Kandilli szeizmológiai központ szerint tizenhét másodpercig tartott. Ezt mintegy hetven gyengébb utórengés követte. Mivel Törökország az észak-anatóliai törésvonalon fekszik, területén gyakoriak az erős földrengések, melyek – különösen a szegényebb, gyenge minőségben építkező területeken – komoly károkat okoznak emberéletben és anyagiakban egyaránt. Törökország földrajzi helyzete miatt felkészült a hasonló váratlan katasztrófákra, mentőalakulatai általában képesek a gyors bea-vatkozásra, és repülőgépen szállítható mentőfelszerelésekkel is rendelkezik. Ennek ellenére gondokat okozhat a már odaszállított felszerelés használata a szegényebb területek alkalmatlan úthálózata miatt.

Bingölben utoljára 1971-ben volt erős földrengés, amikor kilencven ember vesztette életét. Szalay Zsolt ankarai magyar nagykövet jelentése szerint a térségben magyar állampolgár nem tartózkodott, ezért magyar áldozata minden valószínűség szerint nem volt a katasztrófának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!