hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 06. 06. (VII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Csúcsra járatva

Szentpétervár, Evian, Sarm es-Sejk, Akaba: négy csúcstalálkozó egy hét alatt. Sokat elárul az Irak utáni világról, hogy George W. Bush európai és közel-keleti útjának szinte minden állomásán (az egyetlen kivétel Krakkó volt) összegyűltek a szűkebb vagy tágabb értelemben vett régió országainak vezetői, hogy találkozhassanak az amerikai elnökkel. Lengyelországban az iraki háborúban komoly érdemeket szerzett új európai szövetséges köszöntötte Busht, a háromszáz éves Pétervárott Putyin, a korábbi jóbarát igyekezett feledtetni a Szaddámnak szállított fegyverek miatti fagyos viszonyt. Az eviani G8-as csúcson nagy figyelem kísérte, vajon milyen arccal kénytelen kezet nyújtani Jacques Chirac annak a George W. Bushnak, akit hónapokon keresztül a francia politikusok és sajtó válogatott sértésekkel illettek.

Lengyelország emelkedik

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök egymásnak adta a kilincset az elmúlt héten Lengyelországban.  A látványos vendégjárást a BBC tudósítója úgy értékelte, hogy Washington megtalálta a számára ideális méretű baráti országot Kelet-Európában, amelyet cserébe kész felfejleszteni európai szintű középhatalommá. Az amerikai és brit vezetők számítanak arra is, hogy Varsó új, erős szövetségesük lehet az Európai Unióban. Igaz, ehhez az is kell, hogy a hétvégén sorra kerülő uniós népszavazáson a lengyelek egyáltalán megszavazzák a csatlakozást.

Osztrák vigyázz

Hétfőn sztrájkot szervezett az ÖGB, az egységes osztrák szakszervezet, megbénítva a vasúti és közúti közlekedést, valamint a tömegközlekedést. A sztrájkban a nagy és középméret? üzemek dolgozói is részt vettek.

Pétervári béke

Május végén, június elején Szentpétervár alapításának 300. évfordulóját ünneplő grandiózus rendezvénysorozat volt Oroszország legfontosabb belpolitikai eseménye. Sőt, igazából túl is lépett a belpolitika keretein – az ünnepségeken legalább negyven ország vezetői voltak jelen, ezenkívül számos külföldi turista. A két fő esemény, ami a második legnagyobb orosz várost a világpolitika porondjára emelte, az Oroszország–EU találkozó, valamint a következő napon rendezett Putyin–Bush tárgyalás volt. 

Belföld

Nem frankó a Cisco?

Folyamatos magyarázkodásra kényszeríti a legnagyobb ellenzéki párt a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztériumot. A tárca eközben fideszes m?balhénak minősíti a történteket.

Nagyevő magyarok

Az a tied, amit megeszel – tartja a mondás, s úgy tűnik, mi magyarok ezt halálosan komolyan vesszük, mert többnyire annyit eszünk, amennyi szó szerint belénk fér, messze túllépve a jóllakottság határát. Zsírosan, cukrosan, sósan, erősen fűszerezve, vastagon rántva, a lényeg az, hogy kiadós legyen, sok legyen, aztán jöhet egy kis tömény, hogy az egész traktát ne kövesse komoly rosszullét. A táplálkozási szokások terén különösen hagyománytisztelő nemzet vagyunk, generációról generációra száll a rossz minta és ízlés, vidéken különösen. Ha egyáltalán érzékelhető e téren némi lassú változás, az leginkább a városi életmód terjedésével hozható összefüggésbe.

Ha misszió, messzi jó

Végre megszületett a döntés: 300 fős magyar békefenntartó kontingens indulhat Irakba. Hosszú huzavona után sikerült megszavazni a magyar katonák kiküldését, és jószerével Magyarország volt az egyetlen NATO-tagország, ahol a katonai együttműködésnek komoly akadálya volt a belső jogi szabályozás, valamint az alkotmánynak a csapatmozgásokat szabályozó része. Az iraki válság kirobbanása óta a magyar törvényhozás képtelen volt egységes álláspont kialakítására: a kormány újabb és újabb konstrukcióit az ellenzék rendre megvétózta. Május végére aztán a Fidesz úgy látta, hogy az ENSZ BT határozata új helyzetet teremtett az iraki válság rendezésének ügyében. Németh Zsolt frakcióvezető- helyettes kijelentette: "Megszületett a nemzetközi felhatalmazás, így törvényessé vált az iraki misszió." Külügyi szakértők véleménye szerint ez a hosszú politikai huzavona Magyarország nemzetközi megítélésének ártott a leginkább.

Pialistán vagyunk

A hazánkban átlagosnak számított évi tíz liternyi szeszesital elfogyasztásával Magyarországnak sikerült "felzárkóznia" az európai élbolyhoz: Írországhoz, Nagy-Britanniához, Dániához. Ez a tíz liter – amely minőségileg lényegesen rosszabb italokat jelent – az államnak 700 milliárd forintjába kerül a WHO legfrissebb adatai szerint, hiszen a kezelés, a munkából való kiesés költségei mellett eltörpül az a 150 milliárd, ami az állam haszna a hazai alkoholfogyasztásból. A német Merck cég néhány éve forgalomba hozott gyógyszere, amely segítséget jelent az alkoholbetegségben szenvedők számára, mára a többi európai országhoz hasonlóan Magyarországon is     hozzáférhető, bár pillanatnyilag csak teljes áron vehető meg, mert a társadalombiztosítás nem támogatja.

Hit és értékek

Egy fantasztikus nyár eleji nap

A pünkösd a kiteljesedett szabadság, a jóság, az eksztatikus öröm, a megelégedettség és a Szellem ünnepe – többek között. Idén a zsidóság június 6-án és 7-én, a keresztény kultúrkör 8-án és 9-én tartja meg, így az eredetileg egy-napos ünnepet akár négyszeresen is élvezhetjük. Tartalma azonban annyira gazdag, hogy még ez is kevésnek bizonyulhat.

HÁTTÉR

Orbán és a hungaristák

A múlt pénteki, Üllői úti pogrom ismét rávilágított arra, hogy a náci, fasiszta és nyilas eszméktől hatvan év alatt sem sikerült megtisztítani Magyarországot. A hazai és nemzetközi hungarista mozgalmak kialakulásáról, jelenlegi helyzetükről, céljaikról és politikai kötődéseikről beszélgettünk Szemenyei-Kiss Tamás újságíróval, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának egykori vezetőjével.

Előtérben a gyermekes családok

A miniszterelnök két hét várakozás után a szerdai kormányülésen írta alá a lakástámogatásokról szóló kormányrendeletet. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ettől számított 10 nap után adhatnak új feltételekkel lakáshitelt a bankok. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint azok a családok, amelyek két gyermek után szociálpolitikai támogatást vettek fel, később, a harmadik és további gyermekek születése esetén azzal az összeggel csökkenthetik tartozásuk összegét, amely a hitelszerződés megkötésekor érvényes volt. A kormánymegbízott jelezte: a héten megjelenő kormányrendelet több szempontból is érinti a fiatalokat.

Gyengített forint

KFT – azaz kiszámíthatóság, fejlődés és takarékosság. Ezekkel a vezényszavakkal vezette be László Csaba pénzügyminiszter a napokban meghirdetett költségvetési szigorítást. A kormány döntése értelmében 75-76 milliárdot megtakarítanak a központi büdzsé számára azzal, hogy a költségvetési intézményekre 2,5 százalékos kiadáscsökkentést szorítanak rá. Ezzel 40-45 milliárddal több maradhat, de a mintegy 20-25 milliárdos megspórolt pénzek felhasználását is korlátozzák.  A "megszorító csomagba" tartozik még a hónap közepén életbe lépő új lakástámogatási rendelet is, amely révén 6-16 milliárd forintot spórol meg a kormány. Ami pedig a közvéleményt talán leginkább érinti, az a forint sávközép eltolása.

Műbalhé a NABI-ban

Újra a multicégek ellen borzolták a kedélyeket a NABI kaposvári buszgyárának dolgozóiról szóló hírek. Az üzem szakszervezeti vezetői ugyanis a nyilvánosság előtt kijelentették: a munkások félnek, kihasználják őket, és minősíthetetlenül bánnak velük. Az ügyben országos és megyei szakszervezeti vezetőket, politikusokat is megkerestek az érintettek, a gyár vezetői azonban cáfolnak, és a nyilvánosság kizárásával próbálják megoldani az ügyet. A Heteknek nyilatkozó buszgyári dolgozó azonban azt állítja: a tényeket eltorzítják a szakszervezeti vezetők, nem másról van szó, mint egyéni érdekek ütközéséről.

Fapados gépmadarak

Nagy sikerrel startoltak az úgynevezett fapados légitársaságok. Aki csak azért nem érdeklődik ezen járatok iránt, mert a "fapad" hallatán rémképek tűnnek a szeme elé, meg kell hogy nyugtassuk, ugyanis egy vadonatúj, 142 férőhelyes 319-es Airbust állítottak az utazóközönség szolgálatába igen kényelmes ülésekkel. Aki viszont azt hiszi, hogy a Germanwings által Kölnbe meghirdetett járat a kölni reptéren száll le, csalódnia kell, ugyanis ezen járatok sajátossága, hogy kisebb, alacsonyabb díjakkal üzemelő repülőtereken landolnak. Így ebben az esetben a Kölntől és Bonntól 50 km-re fekvő Cologne/Bonn reptéren landol a gép.  Jelenleg naponta egyszer fordul a járat, a német repülőtérről 14:30-kor száll fel, s a Ferihegyi 1-es terminálhoz 16:20-kor érkezik, majd 16:50-kor már vissza is indul. Június 18-ától mindezen időpontok 30 perccel korábbra tevődnek.

Egy másik háború

A szegény országok aggodalma újra megalapozottnak bizonyult a kedden záródott G8-csúcsértekezlettel kapcsolatosan. A világ hét leggazdagabb nemzetét és Oroszországot tömörítő találkozó zárónyilatkozata egyértelművé tette: ez a találkozó sem róluk szólt. A világ vezetői "zárójelentésükben" négy oldalon át taglalták egységüket és a nukleáris fegyverekkel fenyegető hatalmak elleni közös fellépésüket, miközben a legnagyobb szegénységgel sújtott afrikai országok és nemzetközi civil szervezetek egész héten közös akcióikban próbálták felhívni a világ figyelmét arra, hogy az iraki háborún kívül zajlik egy sokkal nagyobb szabású háború is, amelyre több figyelmet és pénzt kellene szentelni. Ez a háború a szegénység leküzdéséről szól.

A Bush-csomag

Hosszú utat járt meg Bush elnök adócsökkentési terve, mire a múlt hónap végén aláírhatta a 750 milliárd dollárról 350-re összezsugorított és a törvényhozás mindkét háza által jóváhagyott változatot. Mind a T. Házban, mind a szenátusban szinte késhegyre menő viták folytak, mivel a legtöbben úgy vélték, hogy az eredeti összeget nem bírja el a költségvetés, hiszen a hattrilliót is meghaladó államadósság felső határát így is meg kellett emelni több mint egytrillióval, amiről jó néhányan úgy vélekedtek, hogy ezt a terhet még a dédunokák is viselni fogják.

Két és fél éves forgalmi rekord a BÉT-en

Az elmúlt kereskedési napok során jelentős erősödést könyvelhettek el a részvénypiacok. Úgy látszik, az iraki háború okozta bizonytalanság lassan végleg elmúlik a befektetők emlékezetéből. Amerikában több kedvező makroadat is napvilágot látott, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, az első negyedéves GDP-növekedést 1,6-ról 1,9 százalékra módosították, és a bizalmi indexek is emelkedést mutattak. A hét második felében a dollár is erősödött valamelyest, amelynek az európai piacok örültek.

Prágától Erzsébetvárosig

A Nyájas Olvasót valószínűleg mérsékelten ütötte szíven a hír: Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapító tagja, Orbán Viktor egyik legközvetlenebb harcos- majd munkatársa nem lett a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke. Az egykori ifjúsági és sportminiszter jelenleg a Fidesz VII. kerületi szervezetének elnökeként úgy látszik – legalábbis egy időre – kiesett a pikszisből.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!