hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Műbalhé a NABI-ban

2003. 06. 09.
Újra a multicégek ellen borzolták a kedélyeket a NABI kaposvári buszgyárának dolgozóiról szóló hírek. Az üzem szakszervezeti vezetői ugyanis a nyilvánosság előtt kijelentették: a munkások félnek, kihasználják őket, és minősíthetetlenül bánnak velük. Az ügyben országos és megyei szakszervezeti vezetőket, politikusokat is megkerestek az érintettek, a gyár vezetői azonban cáfolnak, és a nyilvánosság kizárásával próbálják megoldani az ügyet. A Heteknek nyilatkozó buszgyári dolgozó azonban azt állítja: a tényeket eltorzítják a szakszervezeti vezetők, nem másról van szó, mint egyéni érdekek ütközéséről.



Rohammunka a kaposvári buszgyárban. Egymásnak feszülő elemek Fotó: MTI

A botrányt a buszgyár kaposvári üzemének szakszervezeti vezetői robbantották ki panaszos levelükkel, amelyben egyebek közt minősíthetetlen bánásmódról, a dolgozók kihasználásáról, megfélemlítéséről, nem megfelelő munkakörülményekről számolnak be. A levéllel – melyet több mint hatvanan írtak alá a mintegy 230 dolgozó közül – a Vasas Szakszervezet vezetését, az MSZOSZ megyei vezetőjét, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét és Kaposvár polgármesterét is megkeresték, segítségükben és a nyilvánosság erejében bízva. A megyei szakszervezet és a megyei közgyűlés vezetői a közvetítői szerepet vállalva a gyárba is ellátogattak. Ott azonban úgy látták: cég vezetőinek hozzáállása a dolgozók problémáihoz már-már "minősíthetetlenül arrogáns, alpári" stílusú. Szőke Károly, a Vasas Szakszervezet elnöke az üggyel kapcsolatban egy fórumon kijelentette: az érdekképviselet feljelentést tesz a NABI Rt. ellen, mivel vezetői úgy látják, hogy a kaposvári gyárban semmibe veszik a dolgozók jogait, gátolják a munkások szabad szervezkedési jogát, lehetetlenné akarják tenni a szakszervezetet, megfélemlítik a szakszervezet tagjait. Patai Mária, a kaposvári buszgyár szakszervezeti vezetője egyebek mellett a munkaköri leírások hiányát, a minősíthetetlen emberi bánásmódot kifogásolja. Mint mondta: a dolgozók félnek a gyár vezetőitől, s a megtorlástól, ugyanis eddig csak arra volt példa, hogy aki szót emelt a munkavállalók jogaiért, azt elbocsátották. Szőke Károly szerint ezt támasztja alá az is, hogy múlt csütörtökön két szakszervezeti vezetőnek jogtalanul, rendkívüli felmondással megszüntették a munkaviszonyát. Ha ezt nem vonják vissza, akkor munkaügyi bírósághoz fordulnak – közölte a Vasas Szakszervezet vezetője. Lapunk megkeresésére az elbocsátott kaposvári szakszervezeti vezetők – zaklatott idegállapotukra hivatkozva – nem kívántak nyilatkozni. Érsek Ákos, a NABI sajtófőnöke az ügyre reagálva leszögezte: a nyilvánosság kizárásával a napokban találkoznak majd a gyár alkalmazottaival. 

Mi is történik valójában? 

A Hetek megkeresésére egy neve elhallgatását kérő dolgozó úgy véli, a szakszervezeti vezetők saját érdekeik védelmében keltették a rossz híreket. Eltúlzottak, kisarkítottak az állításaik. Való igaz, hogy van feszültség a gyárban. Egy éve indult meg a termelés, az új technológia miatt a gyártás még ma is szinte kísérleti szakaszban van. Szerinte a NABI vezetése rosszul mérte fel a termelés ütemét, a munka ezért feszített tempóban zajlik. Ennek köszönhetőek a súrlódások, ebből viszont nincs lényegesen több, mint más munkahelyen – ecsetelte a közép beosztású dolgozó. Az említett vádak nyomát azonban nem találta. A probléma gyökere a közelmúltban keresendő. Elmondása szerint a szakszervezeti vezetők nem kaposvári, hanem székesfehérvári dolgozók, akiket még a korábban elbocsátott vezérigazgató-helyettes hozott a gyárba. Amikor megneszelték, hogy a kaposvári gyár vezetése őket is el akarta küldeni, személyes érdekeik leplezését a sajtóbotrány ernyője alá helyezték, hogy ezáltal minimálisra csökkenjen az elbocsátásuk esélye – vélekedett. Informátorunk szerint igazak azok az állítások, hogy a gyári munkások veszélyes anyagokkal dolgoznak. Az üvegszálhoz, az acetonhoz, a m?gyantához védőfelszerelés kell. Ebből eleinte nem minden esetben volt elegendő. Amióta viszont a félévente kötelező orvosi vizsgálatokon több dolgozó vérképénél gondok voltak, azóta biztosítják az elégséges mennyiség? védőfelszerelést. Más kérdés, hogy az aktív szenes védőmaszkot nem nyolc órai fizikai munkához találták ki. Az autóbuszok festéséhez használt anyag miatt pedig rendszeresen fejfájásra panaszkodnak a munkások.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!