hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Osztrák vigyázz
Figyelmeztető sztrájk

2003. 06. 09.
Hétfőn sztrájkot szervezett az ÖGB, az egységes osztrák szakszervezet, megbénítva a vasúti és közúti közlekedést, valamint a tömegközlekedést. A sztrájkban a nagy és középméret? üzemek dolgozói is részt vettek.

A sztrájk oka a kormány nyugdíjreform-tervezete volt, melynek értelmében 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, és az egész életpályabért vennék figyelembe a nyugdíj megállapításakor, ellentétben a jelenlegi rendszerrel, melyben csak az utolsó tizenöt év bére számít. Az érdekképviseletek és a kormány eddigi tárgyalásai nem vezettek eredményre, ezért folyamodott a szakszervezet a munkabeszüntetéshez. 

A hidegháború időszakában, 1989-cel bezárólag kiépített osztrák nyugdíjrendszer Európában a legjobbak közé tartozik. A fordulat óta, mint minden más európai országban, itt is érzékelhető a rendszer kedvezményeinek szűkítésére való törekvés. 

Az osztrák sztrájkstatisztika egyébként Európában a legalacsonyabb. Eddig mindössze másodpercekben mérték az egy főre eső időt. 

A hétfői sztrájk azonban jelentősen megnövelte ezt az arányt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!