hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 01. 16. (VIII/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Lehetnek-e utolsókból elsők?

Iowa államban napokon belül szavaznak a Demokrata Párt elnökjelöltjének személyéről – a harc egyre élesedik. Howard Dean volt vermonti kormányzó kiugrott a bolyból, és olyan vezetésre tett szert, amelyre jó ideje nem volt példa. Richard A. Gephard azonban alaposan felzárkózott, és veszélyeztetni látszik Dean elsőségét.  A szavazatok összeszámlálása előtt korai lenne jóslatokba bocsátkozni, bármi történhet még az Iowában és a New Hampshire-ben tartandó első előválasztásig. Megtörtént már, hogy a hátrányos helyzetben lévő fél megelőzte az esélyest (1984-ben például Gary Hart ugyancsak közel került ahhoz, hogy kiüsse a nyeregből Walter Mondale-t), ezekben az esetekben azonban az éllovas minden bizonnyal sebezhető volt. 

Mars a Hold után

A Kongresszus elé terjesztette nagyratörő űrkutatási terveit az amerikai elnök. Szerdai bejelentésében öt év alatt közel egymilliárd dolláros többlettámogatást kért a NASA számára, melynek nagyszabású tervei új fejezetet nyithatnak az űrkutatás történetében: az ember visszatérhet a Holdra, sőt előbb-utóbb a Marsra is eljuthat. A grandiózus tervek természetesen már Bush elnök választási kampányának is szerves részét képezik.

Villámgyors Ferrero

Április 25-én új elnököt választ az osztrák nép. A konzervatív néppárt, az ÖVP január 15-én fogja bejelenteni, hogy jelöli Benita Ferrero-Waldner külügyminisztert az elnöki tisztre. A miniszter asszony olyan türelmetlen volt, hogy a hivatalos jelölést meg sem várva bejelentette: rendelkezésre áll. Már alakult is egy párton kívüli bizottság, amelynek célja Ferrero-Waldner támogatása.

Szakító szilárdság

Több mint százezer ember vonult ki január második hétvégéjén a Tel Aviv-i Rabin térre, hogy nemtetszését fejezze ki Ariel Saron miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban, mely szerint Izraelnek egyoldalúan ki kell majd vonulnia a Nyugati Part és a Gázai övezet bizonyos területeiről. A tüntetők többségében a kérdésben leginkább érintett izraeli telepesek voltak, de a rendezvényen részt vett több olyan miniszter és knesszet-tag is, akik eddig a miniszterelnök támogatói közé tartoztak.

Ahogy a baloldal látja

"Nyílt titok az Európai Parlamenten és az Európai Bizottságon belül, hogy a Palesztin Hatóságnak átutalt európai uniós segélyt nem a céloknak megfelelően költik el" – állítja Ilka Schroder német zöldpárti képviselőnő, aki a közelmúltban uniós vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Schroder szerint a vizsgálat célját – kideríteni, hogy az európai adófizetők pénzéből jutott-e a palesztin terrorszervezetek számára is – baloldali képviselőtársai közül is sokan értetlenül fogadták.

Pusztító családanya

Három izraeli katona – a huszonkét éves rehovoti Vladimir Trostinsky őrmester, a húszéves Rishon Letzion-i Cur Or őrmester és a tizenkilenc éves nahariyai Andrei Kegles tizedes –, valamint egy civil személy vesztette életét, és tízen megsebesültek abban az öngyilkos merényletben, melyet egy palesztin nő követett el szerda reggel a gázai Erec ellenőrző pont épületében, amelyet mintegy húszezer palesztin lakos használ mindennap, a közeli Erec ipari zónában való munkába menet és jövet.

Belföld

Magyarország zsellérei

Él ma Magyarországon közel kétmillió ember, aki a kilencvenes évek viharaiban kiszorult a munkaerőpiacról, felélte tartalékait, s akinek nemhogy felemelkedési, de egyáltalán megkapaszkodási esélye sincs. Aki csak egyre csúszik lefelé, egyszer? létfenntartása sem biztosított. Aki tetszik, nem tetszik, önerőből képtelen talpra állni, s ha a tavalyi biztató kezdetet nem követik további határozott kormányzati intézkedések, leszármazottaival együtt végleg munkanélküli marad, kirekesztettsége visszafordíthatatlanná válik. Egyebek között ez derül ki a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) nemrégiben közzétett jelentéséből. 

Homoszexuális vitában a Károli Egyetem

A Károli Gáspár Református Egyetem elbocsátotta az intézményből azt az ötödéves hallgatót, aki nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát. A fiú édesapja jogellenesnek tartja a hallgatói jogviszony megszüntetését, ezért bírósághoz fordult. 

Negyvenöt évig titokban

Az elmúlt héten gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészségi nyomozóhivatal Molnár Csaba alezredest, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága pénzmosás elleni osztályának vezetőjét, a K&H-ügy nyomozásának egyik irányítóját. A gyanú szerint az alezredes meg nem engedett kapcsolatot tartott fenn szír pénzváltókkal. A vonatkozó jogszabályok fényében Molnár valóban követhetett el szabálytalanságokat, azonban erről a közeljövőben kevés konkrétum fog napvilágot látni: az ügyet ugyanis negyvenöt évre titkosították. 

A diploma nem fehérít

Az elmúlt évekhez képest a roma ösztöndíjasok száma a többszörösére nőtt. Egyes roma értelmiségiek szerint az állam bőkezűsége nem más, mint lobbizás a szavazatokért, amely abból is látszik, hogy az iskola elvégzése után, a munkaerőpiacra kikerülve magára hagyják a fiatalokat. 

Hit és értékek

Kivégzések harangszóra

Egy közelmúltban megjelent angol könyv az európai történelem első genocídiumának nevezi az albigens keresztények ellen indított keresztesháborút, amelynek a szerzők becslése szerint közel egymillió áldozata volt. Az újabb kutatások rávilágítanak arra, hogy a pápai megtorlás és a rettegett inkvizíció elsőszámú áldozatai maguk a középkori katolicizmussal szemben kritikus keresztények voltak. Az ő vallási-ideológiai "átprogramozásukat", ellenkezés esetén pedig likvidálásukat különböző egyházi intézmények és – szavakban igen ájtatos és a szeretetet hangoztató – szerzetesrendek legfontosabb feladatuknak tekintették. A megbélyegzettek nyilvános kivégzése, de már a per során is a kihallgatások és kínzások vallási események voltak, amelyeket liturgikus rend szerint imák, harangzúgás kíséretében végeztek. Az imát aztán nemritkán követte az égetés, miközben a bűnös lelkéért az erre hivatottak buzgón fohászkodtak tovább.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!