hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pusztító családanya
Öngyilkos női merénylő Gázában

2004. 01. 19.
Három izraeli katona – a huszonkét éves rehovoti Vladimir Trostinsky őrmester, a húszéves Rishon Letzion-i Cur Or őrmester és a tizenkilenc éves nahariyai Andrei Kegles tizedes –, valamint egy civil személy vesztette életét, és tízen megsebesültek abban az öngyilkos merényletben, melyet egy palesztin nő követett el szerda reggel a gázai Erec ellenőrző pont épületében, amelyet mintegy húszezer palesztin lakos használ mindennap, a közeli Erec ipari zónában való munkába menet és jövet.Reem Salih al Rayashi. Hősi póz után alattomos mészárlás

A huszonegy éves öngyilkos merénylő – Reem Salih al Rayashi – arra hivatkozva kerülhette el a fémdetektort, hogy a lábába platina van beépítve. Az átvizsgálás elvégzése érdekében egy oldalhelyiségbe vezették, majd várakozásra kérték, amíg női rendőrt hívnak a számára. A várakozást kihasználva ájulást színlelt, majd mikor az izraeli katonák a segítségére siettek, felrobbantotta magát. 

A Gázai övezetért felelős Gadi Samni dandártábornok szerinti "A robbantással az együttműködés folytatását akarják akadályozni. Mi mindent megteszünk, hogy megkönnyítsük a palesztinok számára a munkavállalást Izrael területén, azonban a robbanást követően több napon keresztül biztos, hogy le lesz zárva ez az átkelőhely."

David Baker, a miniszterelnöki hivatal egy munkatársa a Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy "az Erec ellenőrző pont működtetésének célja az volt, hogy megkönnyítse a palesztinok izraeli munkavállalását, lehetővé téve ezáltal számukra, hogy elláthassák a családjaikat. Ez a támadás azonban egyértelm? bizonyítéka annak, hogy a palesztin terrorizmus nemcsak Izraelt támadja, hanem saját gazdaságát is" – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg egy tisztje szerint az egyetlen dolog, amit a merénylettel elértek, hogy ezután több ezer palesztin család asztalán nem lesz kenyér.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök nem volt hajlandó elítélni a szerdai robbantást, azt állítva, hogy Izrael felelős a merényletért. "A biztonsági fal építése, palesztin falvak lerombolása csak tovább fokozza az erőszakot" – állította. Ahmed Jasszin sejk, a Hamasz szellemi vezetője szerint az ellenállás folytatódni fog. Nő alkalmazása egyedi eset volt, azonban a szent háborúban való részvétel minden muzulmán kötelessége, legyen férfi vagy nő – jelentette ki.

A robbantás előtt készült egy videofelvétel, amelyen a kétgyermekes Rayashi mosolyogva kijelentette, hogy gyermekkori vágya volt, hogy öngyilkos merénylő lehessen. "Mindig is az volt a vágyam, hogy az első női mártír lehessek, hogy a testem darabjai szanaszét repüljenek. Ez az egyetlen, amit Allahtól kérhetek" – mondta, amint egy géppisztolyt ölelt magához. A család azt állítja, hogy nem tudott Rayashi terveiről, aki az iszlám fundamentalista terrorista szervezet, a Hamasz első női öngyilkos merénylője lett. Nők alkalmazása a robbantások során annak jele, hogy a támadások sikeres kivitelezése érdekében a szervezet kész kompromisszumot kötni a vallási elveiben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!