hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 03. 05. (VIII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A legvéresebb nap

Tragédiába fulladt kedden a síita muzulmánok legfontosabb vallási ünnepe, az Asura nap. Majdnem egy időben egyszerre több robbanás rázta meg Bagdadot és az attól délebbre fekvő Karbalát, ahová több ezer síita hívő zarándokolt el, hogy elvégezze a szent napra előírt rituálékat. A merényletek közel százhúsz halottat és több mint háromszáz sebesültet hagytak hátra, s így a háború befejezése óta kétségkívül ez lett a legvéresebb nap Irakban. Az Iraki Kormányzótanács háromnapos országos gyászt rendelt el, és elhalasztotta az átmeneti alkotmány egy nappal későbbre tervezett aláírását. Néhány órával az iraki merényletek után ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy szintén az Asurát ünneplő síita tömegre a pakisztáni Kvettában. A merényletnek negyvenkét halálos áldozata és több mint százötven sebesültje volt.

Megkezdődött az évszázad pere Belgiumban

Nyolcéves nyomozati időszak után a héten megkezdődött Marc Dutroux belga sorozatgyilkos pere, akit hat, 8 és 19 év közötti fiatalkorú lány elrablásával, fogva tartásával és megerőszakolásával, valamint közülük négynek a meggyilkolásával vádolnak. Az évszázad perének titulált, évek óta húzódó, újra és újra elnapolt pert nagy érdeklődés kíséri a média részéről, azonban az áldozatok szülei – de szinte a teljes belga közvélemény is – az évek során kiábrándultak a belga rendőrség és igazságszolgáltatás "teljesítménye" láttán, és nem fűznek nagy reményt ahhoz, hogy a per során a tényleges bűnösök kiléte kiderül, vagy hogy valami is kitisztul abból a ködösítésből, ami az ügyet a kezdetek óta körülveszi.

Haiti elnökre vár

Haiti elnöke, Jean-Bertrand Aristide a lázadók követeléseinek engedve lemondott hivataláról, és elhagyta az országot. Az elnök egy különgéppel a Közép-Afrikai Köztársaságba repült, ahonnan később Dél-Afrikába szeretne továbbutazni. Haitin eközben a lázadók vezére, Guy Philippe bejelentette, hogy ő lesz a rendőrség vezetője, de arra is célzást tett, hogy politikai babérokra nem pályázik, így az alkotmánynak megfelelően az ország főbírája gyakorolja majd a hatalmat a következő hivatalos vezető beiktatásáig. Ugyan a felszínen hatalmi harc zajlik, sokak szerint Haiti politikáját és kultúráját nem lehet igazán megérteni az ország vallási és szellemi hátterének figyelembevétele nélkül.

Belföld

Magasabb fordulaton

Medgyessy Péter végre az ország vezetőjeként teszi a dolgát – fogalmazott a Heteknek az utóbbi napok miniszterelnöki aktivitásával kapcsolatban Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Medgyessy három javaslata – a nép által választott köztársasági elnök, a parlament létszámának radikális csökkentése és a négy párt közös listája az európai parlamenti választásokra – kétféle olvasatban is értelmezhető: amennyiben komolyan gondolja, a rendszerváltás óta legnagyobb közjogi változásokat idézheti elő általuk. Elképzelhető azonban az is, hogy csak az új kampánystáb lendületes munkájánakvagyunk szemtanúi. Medgyessy mindenesetre elszántnak tűnik, és a nép érdekeit szolgáló, a "nép kegyeit kereső" politikusként a pártok támogatása híján akár népszavazást is kész kezdeményezni az általa felvetett kérdésekben.

Kísértet járja be Európát

Az uniós csatlakozással párhuzamosan megnövekedett a nyugati társadalmakban tapasztalható félelem a keleti munkaerő tömeges beáramlása miatt. A riadalom meglehetősen alaptalannak tűnik, sokak szerint csak egyes politikai erők populista riogatásának tudható be. A csatlakozás után ugyanis nem valószínű, hogy a munkavállalók tömegesen megindulnak nyugat felé. A hazai kutatóintézetek a lakosság körében tapasztalható nagy várakozásokkal egyidejűleg igen alacsony mérték? tényleges kivándorlást prognosztizálnak. 

Mi lesz a magyar gazdákkal?

"Félő, az EU-csatlakozást követően a hazai mezőgazdasági termékekről kiderül, hogy versenyképességük csak látszólagos, így a bővülés eredményeként a nyugati tagállamok jutnak hatalmas plusz felvevőpiachoz, és nem az újonnan csatlakozók" – állítja egy nemrégiben készült gazdasági tanulmány. A közel két hétig demonstráló magyar gazdák ugyan a vitás kérdésekben végül megegyeztek a kormánnyal, azt azonban továbbra is homály fedi: mi lesz velük az Európai Unióban.

Hit és értékek

Jézus Krisztus atlétája

– Sikeres focistaként kezdte a pályáját. Sokak szerint legalább akkora  tehetség szunnyadt Önben, mint Ronaldóban, akivel mellesleg a korai időkben egy csapatban játszott. De aztán az Ön élete másként alakult…– Már egész fiatalon több köztársasági államban játszottam Brazílián belül, például Rióban, Sao Paolóban vagy Santa Catherinában. A Cruzeiróval, egykori csapatommal bajnok is lettem. A sikereim miatt pedig hamarosan meghívtak Portugáliába, ahol négy évet töltöttem. 

Kereszttűzben a Passió

Igazi kasszasikernek bizonyult Mel Gibson The Passion of the Christ cím? filmje. A vetítés első hétvégéjének bevételét (több mint 76 millió dollár) tekintve minden idők legtöbb hasznot hozó filmjei közé sorolják, a hetedik helyen. Ugyanakkor a februárban bemutatott filmek között a legsikeresebbnek bizonyult. A február 25-ei bemutató óta a Passion összesen 117,5 millió dollárt hozott, beleértve az azt megelőző két nap premier előtti vetítéseinek bevételét is.  Gibson filmje még a Gyűrűk urával is majdnem versenyre kelt: a szerdán bemutatott filmek között az előkelő második helyen szerepel A király visszatér cím? harmadik rész mögött. Az első hétvégi bevétel szerinti ranglistán azonban a Passion veri A király visszatért. (Ezt a rekordot egyébként jelenleg a 2002-es Spider-Man tartja, 115 millió dollárral.) 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!