hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haiti elnökre vár
Egy ország a mágia kötelékében

2004. 03. 08.
Haiti elnöke, Jean-Bertrand Aristide a lázadók követeléseinek engedve lemondott hivataláról, és elhagyta az országot. Az elnök egy különgéppel a Közép-Afrikai Köztársaságba repült, ahonnan később Dél-Afrikába szeretne továbbutazni. Haitin eközben a lázadók vezére, Guy Philippe bejelentette, hogy ő lesz a rendőrség vezetője, de arra is célzást tett, hogy politikai babérokra nem pályázik, így az alkotmánynak megfelelően az ország főbírája gyakorolja majd a hatalmat a következő hivatalos vezető beiktatásáig. Ugyan a felszínen hatalmi harc zajlik, sokak szerint Haiti politikáját és kultúráját nem lehet igazán megérteni az ország vallási és szellemi hátterének figyelembevétele nélkül.

Bár hivatalos statisztikák nem léteznek, a közfelfogás szerint Haiti lakosságának 80 százaléka katolikus, 15 százaléka protestáns – és 100 százaléka a vudu praktikák követője. A fekete mágiát még az Afrikából idehurcolt rabszolgák hozták magukkal, ám a praktikák nagy részét a gyarmatosítás korában betiltották. Bár az egyházak ádáz harcot vívtak ellene, a 20. században a vudu varázslást egyre nyíltabban elfogadták a haiti kultúra egyik meghatározó elemeként. Mivel Haiti jelenleg is súlyos nyomorban szenved, rossz az egészségügyi ellátás és a politikai helyzet évek óta ingatag, az emberek szinte minden kérdésben vudu papokkal és papnőkkel konzultálnak, beleértve a politikai problémákat is.

Ez alól Haiti eddigi elnökei sem voltak kivételek: a hírhedt korábbi diktátorról, Francois Papa Doc Duvalier-ről, aki 1957-től haláláig, 1971-ig volt hatalmon, közismert volt, hogy alkalmazta a vudu praktikákat, többek között a haiti népét terrorizáló paramilitáris erők védelme érdekében is. A napokban lemondott Jean Bertrand Aristide volt azonban az első haiti elnök, aki 1991-től 1995-ig tartó uralma alatt hivatalosan látott vendégül vudu papokat és papnőket palotájában, ezzel is elismerve azoknak a "haiti társadalomban játszott fontos szerepét". Tavaly áprilisban elnöki rendeletben ismerte el a vudut olyan teljes jogú vallásként, amely a "nemzeti identitás alapvető eleme". A mostani zavargások kirobbanásának hátterében egyes források szerint az egyik ellenzéki vezető vudu szertartások szerinti közelmúltbeli meggyilkolása áll, amelyet az áldozat fivére szerint Aristide elnök rendelt el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!