hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haiti elnökre vár
Egy ország a mágia kötelékében

2004. 03. 08.
Haiti elnöke, Jean-Bertrand Aristide a lázadók követeléseinek engedve lemondott hivataláról, és elhagyta az országot. Az elnök egy különgéppel a Közép-Afrikai Köztársaságba repült, ahonnan később Dél-Afrikába szeretne továbbutazni. Haitin eközben a lázadók vezére, Guy Philippe bejelentette, hogy ő lesz a rendőrség vezetője, de arra is célzást tett, hogy politikai babérokra nem pályázik, így az alkotmánynak megfelelően az ország főbírája gyakorolja majd a hatalmat a következő hivatalos vezető beiktatásáig. Ugyan a felszínen hatalmi harc zajlik, sokak szerint Haiti politikáját és kultúráját nem lehet igazán megérteni az ország vallási és szellemi hátterének figyelembevétele nélkül.

Bár hivatalos statisztikák nem léteznek, a közfelfogás szerint Haiti lakosságának 80 százaléka katolikus, 15 százaléka protestáns – és 100 százaléka a vudu praktikák követője. A fekete mágiát még az Afrikából idehurcolt rabszolgák hozták magukkal, ám a praktikák nagy részét a gyarmatosítás korában betiltották. Bár az egyházak ádáz harcot vívtak ellene, a 20. században a vudu varázslást egyre nyíltabban elfogadták a haiti kultúra egyik meghatározó elemeként. Mivel Haiti jelenleg is súlyos nyomorban szenved, rossz az egészségügyi ellátás és a politikai helyzet évek óta ingatag, az emberek szinte minden kérdésben vudu papokkal és papnőkkel konzultálnak, beleértve a politikai problémákat is.

Ez alól Haiti eddigi elnökei sem voltak kivételek: a hírhedt korábbi diktátorról, Francois Papa Doc Duvalier-ről, aki 1957-től haláláig, 1971-ig volt hatalmon, közismert volt, hogy alkalmazta a vudu praktikákat, többek között a haiti népét terrorizáló paramilitáris erők védelme érdekében is. A napokban lemondott Jean Bertrand Aristide volt azonban az első haiti elnök, aki 1991-től 1995-ig tartó uralma alatt hivatalosan látott vendégül vudu papokat és papnőket palotájában, ezzel is elismerve azoknak a "haiti társadalomban játszott fontos szerepét". Tavaly áprilisban elnöki rendeletben ismerte el a vudut olyan teljes jogú vallásként, amely a "nemzeti identitás alapvető eleme". A mostani zavargások kirobbanásának hátterében egyes források szerint az egyik ellenzéki vezető vudu szertartások szerinti közelmúltbeli meggyilkolása áll, amelyet az áldozat fivére szerint Aristide elnök rendelt el.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!