hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magasabb fordulaton
Hová vezetnek Medgyessy ötletei?

2004. 03. 08.
Medgyessy Péter végre az ország vezetőjeként teszi a dolgát – fogalmazott a Heteknek az utóbbi napok miniszterelnöki aktivitásával kapcsolatban Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Medgyessy három javaslata – a nép által választott köztársasági elnök, a parlament létszámának radikális csökkentése és a négy párt közös listája az európai parlamenti választásokra – kétféle olvasatban is értelmezhető: amennyiben komolyan gondolja, a rendszerváltás óta legnagyobb közjogi változásokat idézheti elő általuk. Elképzelhető azonban az is, hogy csak az új kampánystáb lendületes munkájánakvagyunk szemtanúi. Medgyessy mindenesetre elszántnak tűnik, és a nép érdekeit szolgáló, a "nép kegyeit kereső" politikusként a pártok támogatása híján akár népszavazást is kész kezdeményezni az általa felvetett kérdésekben.



Medgyessy Péter Miskolcon az MSZP fórumán. Elkezdett vezetőként viselkedni Fotó: MTI 

Komolyan véve elképzeléseit ugyanakkor újabb kérdések merülnek fel: javaslatai a nemzeti egység erősítését, vagy a demokrácia gyengülését szolgálják? Mivel magyarázható például, hogy a közvetlen elnökválasztás éppen a szocialista párt számára lenne a legkedvezőtlenebb? A Hetek által megkérdezett politikusok és politológusok egy dologban egyetértenek: Medgyessy elképzelései jelenleg nem ismertek olyan konkrét formában, hogy tudható lenne: mi a valódi céljuk.

Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti frakciójának helyettes vezetője úgy véli, "Medgyessy Péter új kezdeményezéseivel csupán el akarja terelni a figyelmet arról, hogy valójában, hasonlóan Orbán Viktorhoz, neki sincs elképzelése arról, hogy mi a megoldás az ország szomorú állapotára."

Érdekes momentum, hogy jobboldali politikusok Medgyessy "új arcával" kapcsolatos általános véleménye azonos Fodor Gáboréval, nevezetesen, hogy a miniszterelnök "előre menekül" és igyekszik elterelni a figyelmet a kormányzás hibáiról. Bár ehhez a véleményhez hozzáteszik azt a baloldaliakat demoralizáló állítást is, miszerint a szocialisták bizalma megrendült a kormányfőben, aki ezt amerikai tanácsadói javaslatára a mindenkit meglepő heves aktivitásával igyekszik "visszaállítani". 

Medgyessy Péter korábbi stílusához képest erőszakosnak mondható fellépése ugyanakkor akaratlanul is hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz imidzse a mérsékelt irányba mozduljon el, hiszen az éles kritikát nem a fiatal demokraták, hanem a kis pártok és a külföldi politikai erők fogalmazzák meg a miniszterelnökkel kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!