hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 04. 09. (VIII/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A múmia visszatér

Nem teljesen váratlanul, de megdöbbentő győzelmet aratott Vladimir Meciar a szlovákiai elnökválasztás első fordulójában a múlt hét végén. Többszöri miniszterelnöksége alatt a kilencvenes években Meciar szélsőséges nacionalista politikája elszigetelte Szlovákiát, most viszont az euroatlanti integráció lelkes hívének mutatkozik, sőt még a magyarok felé is igyekszik gesztusokat tenni. Nyugaton mindenesetre nyugtalansággal figyelik a választás kimenetelét. 

A gyűlölet napjai

Heves harcok bontakoztak ki Irak több pontján a koalíciós erők és az iraki ellenállók között. Alig három hónappal a hatalomátadás előtt igen súlyos helyzet alakult ki az országban: több elemző szerint a háború befejezése óta a legválságosabb hetet tudhatják maguk mögött a katonák. Míg az amerikai haderők főként Irak középső részén szembesülnek heves ellenállással, a síita területeken állomásozó brit, spanyol, lengyel és olasz szövetséges erők is intenzív támadás alá kerültek, ami stratégiája átgondolására kényszerítheti a koalíciót – sőt az európai elemzők szerint akár a szövetség összeomlásához is vezethet.

Szólásszabadság

Folytatódik a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekmények előzményeinek kivizsgálására alakult független bizottság tevékenysége Washingtonban. A bizottság előtt a közelmúltban megjelent Condoleezza Rice jelenlegi nemzetbiztonsági főtanácsadó, és Richard Clark, aki mind Bush, mind két korábbi elnök szakértője is volt a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben. Richard Clark eskü alatt vallott, Condoleezza Rice azonban csak kötetlen beszélgetést folytatott a bizottság tagjaival. Szavai több alkalommal ellentmondtak Clarknak, illetve több más illetékes, többek között Dick Cheney alelnök szavainak.

Területekért fagyos békét

A héten a Pészachot, az Egyiptomból való kivonulást ünneplik Izraelben és szerte a világban. Egyiptomot az elmúlt hetekben sűrűn emlegették Izraelben: Saron kormányfő Kairóra bízná a Gázai övezet biztonsági ellenőrzését. Huszonöt évvel ezelőtt, 1979 márciusában írta alá Izrael és Egyiptom azt a békeszerződést, amely véget vetett a két nép között több mint három évtizede fennálló háborús viszonyoknak. Amikor Anvar Szadat és Menachem Begin a Fehér Ház zöld gyepén, Jimmy Carter elnök társaságában kézjegyével látta el a megállapodást, mindannyian azt hittük: új, békés és reményteli fejezet veszi kezdetét a Közel-Keleten. Sajnos ebben tévedtünk. 

Belföld

Barátságos arcot kérnek

Tavaszi megújulás vagy inkább tudatos politikai húzás, még nem tudni, de egy biztos: Orbán Viktor erős médiaszereplésbe kezdett. Egész oldalas interjúk sorozata jelent meg az elmúlt napokban, olyan lapokban, amelyek eddig karanténba voltak szorítva ebből a szempontból. A szakértők különböző módon vélekednek az ügyről, van aki azt állítja, most vált igazi politikussá a volt miniszterelnök, és van, aki szerint csak a külcsín változott, de belül minden maradt a régiben. 

Más pálya az EU

Az ellenzéki szavazók alacsonyabb választási aktivitása miatt egy "most vasárnapi" EP-szavazás kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat hozna egy országgyűlési választásnál: a Fidesz három százalékkal kevesebb, az MSZP három százalékkal több szavazatot kapna. Mindez azt jelentené, hogy a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig 1 képviselőt küldhetne a strasbourgi parlamentbe.

Hit és értékek

Kitüntetett figyelem

1834. május 30-án alapította XVI. Gergely pápa az elődjéről, a korai egyház egyik kiemelkedő egyházvezetőjéről, Nagy Szent Gergelyről elnevezett kitüntetést. Bár a hivatalos vatikáni rangsorban ez csupán a negyedik legrangosabb elismerés, Orbán Viktor ennél magasabb pápai kitüntetést nem kaphatott volna.  A legtekintélyesebb lovagi kitüntetések ugyanis csak katolikus személyiségeknek adhatók, a volt kormányfő pedig köztudottan református vallású. A Nagy Szent Gergely Lovagrendet megalapító XVI. Gergelyt egyháztörténészek az újkor egyik legkonzervatívabb pápájának tartják. Egyik bullájában a lelkiismereti szabadságot "őrült eszmének" nevezte, és Metternichtől kért Habsburg-sereggel verette le az "Ifjú Olaszország" nemzeti függetlenségért küzdő mozgalmát.

Kiátkozottak

Róma püspökei már a korai középkortól különös vonzódást tanúsítottak a hatalom iránt. A 4. század végéig – miként más püspökök is – csak saját szűkebb területük fölött gyakoroltak egyházkormányzati hatalmat. Syricius pápával jelent meg a világuralmi igény – egyelőre csak egyházi téren. Hamarosan a világi hatalom iránt is kinyújtották kezüket. Az Egyházi Állam 756-ban történt megalapításával az addigi egyházfő máig tartóan egy személyben államfő is lett, amivel régi babiloni vallási hagyomány képviselője Európában. A pápa kellő jogalapot kívánt teremteni a frissen létrehozott Egyházi Államnak, s ezért egy hamis oklevelet készíttetett, a nevezetes Konstantini adománylevelet. Az egész középkor folyamán – mindaddig, amíg a 15. században le nem leplezték, hogy hamisítvány – ez az oklevél szolgált a pápák számára annak bizonyításául, hogy joguk van az európai államok és uralkodók fölött politikai hatalmat és irányítást gyakorolni. Az irat szerint ugyanis Nagy Konstantin ajándékként átadta a pápának Rómát, Itáliát, az egész Nyugatrómai Birodalmat, s e területek fölött felruházta a tejes "uralkodói hatalommal", s feljogosította uralkodói jelvények viselésére. 

HÁTTÉR

Húsvét, az örömünnep

"Miben különbözik ez az este a többi estétől?" – kérdezték a zsidó családok kisgyermekei hétfő este szüleiktől, amikor az Egyiptomból való szabadulás emlékére megült, nyolcnapos zsidó ünnep kezdetét vette. A keresztény világ vasárnap és hétfőn ünnepli Jézus Krisztus halálát, eltemettetését, feltámadását, egy szóban a megváltást. A két ünnep viszont egyáltalán nincs távol egymástól, a keresztény húsvét a zsidó ünnepben gyökerezik. (2004. 04. 09.)

Tesszük, amit a szívünk diktál

Románia a korlátlan lehetőségek országa, itt bármi megtörténhet – állítja a huszonkilenc éves Simó József, aki svájci származású feleségével együtt egy valóban nem mindennapi történet főszereplőjévé vált. A házaspár hat árva gyereket fogadott saját otthonába. A gyerekek AIDS-fertőzöttek.

Különleges státusra törekszik a Vatikán

A több évszázados európai érdekérvényesítő hagyományokkal rendelkező katolikus egyház műhelyeiben jól érzékelhetően folyik a Vatikán Európa-stratégiájának kidolgozása. A program megvalósítása vitákat gerjeszt az Európai Parlamentben. Írásunkban a Szentszék tevékenységét vitató határozatokat és az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásait szedtük csokorba. 

Európai vitatéma

A laposnak ígérkező uniós kampányban mindkét parlamenti oldalnak kapóra jött Kósáné Kovács Magda szocialista képviselőnőnek a Vatikánt bíráló kijelentése. 

Kemény lecke a magyaroknak

– Az Európai Unió kapujában alapos felkészülésre, változtatások meghozatalára van szükségük a vállalkozóknak. Meg kell ismerkedniük az unióban bevett joggyakorlattal, a fogyasztóvédelmi, adóbevallási előírásokkal. Ismeretei szerint hogyan változik például az áfaelszámolás?

Újra történelmet írt a BUX

Amerikában kedvező munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot, ennek következtében pozitív hangulat uralkodott a világ vezető tőzsdéin. 

Új módszerek, új kegyetlenségek

Az emberek tudatában máig is ható, Leninhez fűződő egyik legmakacsabb mítosz az általa 1921-ben bevezetett Új Gazdasági Politikával (NEP) kapcsolatos. Ennek újdonsága abban állt, hogy a vezér és pártja által a hatalomátvétel után rögtön bevezetett hadikommunizmust másfajta gyakorlattal váltották fel: míg eddig a fegyveres erők segítségével elvették a parasztoktól szinte minden élelmüket, a NEP új, egységes "élelemadót" vetett ki. 

Egy értelmes hobbi

Van-e közöttünk olyan ember, aki szabadidejét, energiájának és pénzének nagy részét arra költi, hogy segíteni tudjon, ha a szomszédja bajba kerül? Hendzsel Ferenc, a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat (PKKM) technikai és logisztikai vezetője szerint tíz ilyen csapat létezik az országban, akik szükség esetén hosszú évek munkájával idomított kutyájukkal készen állnak a segítségnyújtásra. A PKKM azon kevesek közé tartozik, akik évente nemzetközi vizsgának vetik alá magukat.

Húsvéti orgonák

Bárhogy is töröm a fejemet, nem jut eszembe, vajon a húsvét köszöntött-e ránk a szokottnál később, avagy az orgonák nyitottak virágot idő előtt abban az évben, ötvenegynéhány évvel ezelőtt. Merthogy máskor nárciszt meg ibolyát tűztek húsvétkor a locsolkodó legények hajtókájára a lányok, akkor viszont orgonától volt illatos Böszörmény, gyermekkorom tündérkertje, s a nótázva bekopogó legények kalapját lila, fehér, rózsaszín virágfüzérekkel díszítették fel a leányos házaknál.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!