hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 07. 16. (VIII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Atombőröndök

Az al-Kaida terrorszervezet birtokában van atomfegyver, valószínűleg az Egyesült Államok területén is, és feltehetőleg a közeljövőben be is veti – állítja új könyvében Paul L. Williams amerikai oknyomozó újságíró, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója. Williams Oszama bosszúja: újabb szeptember 11-e című könyvében arról ír, hogy szerinte a bin Laden vezette terrorszervezet látványos atomtámadást tervez az Egyesült Államok ellen: emberei hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát akarnak felrobbantani egy időben különböző városokban.

Felbátorított merénylők

Egy ember életét vesztette, huszonegyen pedig megsebesültek, amikor a vasárnap reggeli csúcsforgalomban a Tel Aviv-i központi buszpályaudvar közelében felrobbant egy pokolgép. 

Túszok feje a tét

Folytatódik az erőszakhullám Irakban: autóba rejtett bomba robbant szerdán reggel Bagdad diplomáciai negyedében, mintegy tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga mögött; a két bolgár túsz egyikének kivégzéséről számoltak be a hírügynökségek – amit később cáfoltak; a Fülöp-szigetek kormánya pedig bejelentette, hogy engedve a terroristáknak, kivonja katonáit Irakból a Fülöp-szigeteki túsz életének megmentésére.

Az idő nem mentség

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a nyolcadik országban, Magyarországon is elindítja a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó akcióját – jelentette be Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a hét elején Budapesten. Az akcióval kapcsolatban ismételten zavar, manipulációk és az igazság elferdítése érhető tetten a magyar közéletben. 

Újabb fordulat a kampányban

Komoly fordulatot jelentett az amerikai elnökválasztási hadjáratban, amikor a demokrata párti John Kerry óriási politikai nyomás hatására megnevezte alelnökjelöltjét John Edwards személyében, aki az előválasztásokon a legádázabb ellenfele volt. A lépés megelégedéssel töltötte el a demokratákat, mivel abban bíznak, hogy a fiatal, dél-karolinai születés? szenátor mágnesként vonzza majd magához a falusi, illetve a független választópolgárokat.

Belföld

Tartalomhoz a forma?

Átalakult a kormányzati kommunikáció, adták hírül minden létező fórumon az illetékesek, az újonnan felállított struktúra azonban első tesztje alkalmával – a Heteknél legalábbis – elégtelenre vizsgázott. 

Hajléktalangyilkos tinédzserek

Vélhetően "szórakozásból" vert agyon még májusban egy hatvanéves hajléktalant az a két tizenéves fiú, akiket a héten fogott el a rendőrség. A gyanúsítottak bódult állapotban, "beszipuzva" ütlegelték az áldozatukat, aki ezt követően egy napon keresztül haldoklott.

Az best of panel

Egy munkás védőfelszerelést vesz fel, mielőtt bemutatja az azbesztmentesítés folyamatát egy budafoki panelházban. Az eljárás során speciális anyaggal vonják be a szórt azbesztet, elszigetelve ezzel a környezettől. Magyarországon az idén kezdődik el a tíz évre tervezett azbesztmentesítési program. Iván János, a budafoki önkormányzat alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy kerületük már tavaly jelentős összegeket különített el a panelházak azbesztmentesítésére, illetve az idén egy uniós pályázatot is benyújtottak a program megvalósítására. Bár az azbeszt rákkeltő hatása már több mint hatvan esztendeje ismert, hazánkban még a hetvenes években is használta az építőipar szigetelésre. Súlyosan egészségkárosító hatását felismerve Nyugat-Európában 1981-től megszüntették alkalmazását, és megkezdték a mentesítést.  Vizsgálatok bizonyították, hogy Magyarországon több lakótelepen (Győrben, Budapesten és Tatabányán) a 24-30 éve beépített, napjainkban porladó azbeszt koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. Az azbeszt problémája Magyarországon a jelenlegi adatok szerint mintegy húszezer lakást érint. (MTI–Hetek)

Kincstári magyarázat

Vélhetően csak szakmai és nem politikai okai vannak a héten végrehajtott titkosszolgálati vezetőcseréknek. A "vélhetően" szót azért kell alkalmaznunk, mert érdemi indoklást nem hallottunk. Tehát az is lehet, hogy az ellenzéki politikusoknak van igazuk, akik pártharcot sejtenek a vezetőcserék hátterében. Az illetékesek mentségére annyit elmondhatunk, hogy ezen a "szakterületen" amúgy sem szokták túlmagyarázni a történéseket. 

Hibák sorozata

Nem orvosszakmai, hanem a városi kórházban történt adminisztrációs hiba miatt műtötték meg tévedésből azt az idős férfit, aki a beavatkozás után meghalt Szegeden – állapította meg az ügyben indult előzetes vizsgálat. Az ügyben folyik a rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen, az érintett kórház igazgatóját pedig várhatóan menesztik.

Hit és értékek

Ikondiplomácia

Nyári vakációja megkezdése előtt II. János Pál pápa a múlt héten megjelölte egyháza számára a közeljövő legfontosabb célját, éspedig az Orosz Ortodox Egyházzal való, régóta feszültnek mondható kapcsolatok rendezését. Az egyházfő szándékainak határozottságát jelzi, hogy szóvivője útján egyúttal azt is bejelentette, hogy a közeljövőben a Vatikán visszaadja az oroszoknak azt a kazanyi Szűz Mária-ikont, amelyet az orosz nép körében évszázadokon keresztül vallási és nemzeti ereklyeként tiszteltek. Az ortodox elnevezése szerint csak Kazanyi Istenanyaként emlegetett ikon ugyanis az utóbbi évtizedben a pápa magánkápolnájának falán függött, és az eredeti tervek szerint a pápa már tavaly tervezte annak visszajuttatását az Orosz Ortodox Egyház számára, ám akkor ez II. Alekszij moszkvai pátriárka heves ellenállásába ütközött. 

HÁTTÉR

Értékválasztás

Lassan kultúrharccá "nemesedik" a finiséhez közeledő elnökválasztási kampány Amerikában.  A választópolgárokat megosztó kérdések között elsődleges szerepet játszik a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások és az iraki háború megítélése, valamint a melegházasság engedélyezése fölötti heves vita. A politikai és erkölcsi aspektus mellett a finis közeledtével egyre inkább előtérbe kerül az elnökjelöltek személyiségének megítélése.  A legutóbbi közvélemény-kutatások azt igyekeznek felmérni, hogyan ítélik meg az amerikaiak Bush elnök és vetélytársa, John Kerry személyiségjegyeit, és ennek alapján az elnöki tisztségre való személyes alkalmasságukat. 

Nincs béke odaát

A kisebbségek védelme az Európai Unió és a NATO elvárása is – mondta Kovács László külügyminiszter Belgrádban, ahol Boris Tadicnak, Szerbia új elnökének beiktatásán vett részt. Az új elnök megköszönte a vajdasági magyar szavazók támogatását, amit megválasztásához kapott, és megígérte: megfékezi a kisebbségellenes atrocitásokat, bűncselekményeket. A Vajdaságban reménykednek, végre talán újra béke lesz a magyarok lakta városok iskoláiban és utcáin.

A számítógépek már a spájzban vannak

Beírom a PIN-kódot a PDA-ba, és átküldöm bluetooth-szal a laptopodra, így könnyedén tudsz interneten keresztül bankolni. Öt-tíz éve még egy ilyen mondatért hárshegyi beutaló járt. Az elmúlt évtizedben az információtechnológia teljesen felgyorsította és átformálta az üzleti életet. A munkahelyek után most az otthonok meghódítását tűzték ki célul a világ nagy számítógépgyártói. Az Intel, piacvezető chipgyártó szerint az igazi robbanás még csak most kezdődik. Olyan új chipek kerülnek rövidesen a piacra, amelyek a személyi számítógépet alkalmassá teszik arra, hogy helyettesítse a hifi, a DVD- és videokészülékeket. Bill Gates szerint a DVD ideje lejárt. 

Fényűző út az adósságba

Az idei nyár egyik újdonsága az utazási hitel, amelynek ügyintézése közvetlenül az utazási irodában történik. Ez a fajta szolgáltatásfinanszírozás a nyugati, fejlett gazdaságokban már régóta működik, megjelenése pedig a hitelkártyák futótűzszer? elterjedéséhez köthető. Természetét tekintve azonban azt kell, hogy mondjuk: nincs új a nap alatt. Ez a kölcsönforma valójában nem sokban különbözik a szintén agyonreklámozott fogyasztási hitelektől és személyi kölcsönöktől. 

A világ első milliárdosa

A Rockefeller név egybeforrt a kőolajból való meggazdagodással, de az adakozás, a jótékonykodás szinonimája is. A világ első milliárdosa, John D. Rockefeller 165 éve született, unokája, Laurance Spelman Rockefeller, július 11-én kilencvennégy éves korában hunyt el. A közjóra kitüntetett figyelmet fordító üzletember a családi hagyományokat követve dollármilliókat áldozott a gyógyszerkutatásra és a természetvédelemre. Ő "csupán" a 377. leggazdagabb ember volt Amerikában. 

Többen többet keressenek

Ez egy új korszak – jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az újraelosztás mértékének csökkentése, gyorsuló növekedés, egészséges gazdaságszerkezet, egyensúly, felzárkóztatás a gazdaságban, a foglalkoztatottságban és az életkörülményekben… Ezek a 2005-ös költségvetési tervezet címszavai. A cél pedig, hogy "többen többet keressenek". 

Lankadatlan optimizmus

Irodatorony a Duna partján, loft lakások Budán, megújuló Szigony utca – számos újdonság jelent meg a fővárosi ingatlanfejlesztések palettáján. Míg a használt lakások piaca a tavaszi rügyezés után nemhogy virágba nem borult, hanem határozottan megrogyott, és az új lakások iránt is csökkent a kereslet, az ingatlanfejlesztők optimizmusa mindezek ellenére alig lankadt. 

Freesoft-kibocsátás – szokásostól eltérő kockázat

Mérsékelt csökkenést mutattak a vezető tőzsdék indexei a héten. A Merrill Lynch brókerház leminősítette a félvezető szektort, amit megsínylettek a szektor cégei. Nem tett jót az informatikában érdekelt cégeknek a Yahoo vártnál gyengébb eredménye sem. Akadt azért pozitív meglepetés is: a General Electric és a Johnson & Johnsons felülmúlta az elemzők eredményvárakozásait, az amerikai külkereskedelmi hiány pedig hat hónapja először mutatott csökkenő tendenciát, mégpedig a gyengülő dollárnak is köszönhető exportnövekedés következtében. A BUX mérsékelt forgalom mellett minimális, 0,1 százalékos csökkenés után 11 629 ponton zárta a hetet, továbbra is veszélyeztetve a 11 760 pontos történelmi csúcsot.

Cserbenhagyott házasság

Elvérzett az amerikai szenátus szerdai ügyrendi szavazása során az az alkotmány-módosítási javaslat, amely gyakorlatilag megtiltotta volna a meleg párok számára a házassági státus megszerzését. Bár elméletileg nem csak a republikánusok, de számos demokrata szenátor sem ért egyet a melegházasságok gondolatával, a gyakorlatban sok republikánus sem állt ki elvei mellett. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!