hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lankadatlan optimizmus
Szokatlan ingatlanfejlesztések a fővárosban

2004. 07. 19.
Irodatorony a Duna partján, loft lakások Budán, megújuló Szigony utca – számos újdonság jelent meg a fővárosi ingatlanfejlesztések palettáján. Míg a használt lakások piaca a tavaszi rügyezés után nemhogy virágba nem borult, hanem határozottan megrogyott, és az új lakások iránt is csökkent a kereslet, az ingatlanfejlesztők optimizmusa mindezek ellenére alig lankadt. 



Ilyen lesz a Duna Tower a Népfürdő utca és az Árpád híd kereszteződésében. Alacsony felhőkarcoló

Jelentősen formálni fogja a Duna-parti városképet az Árpád hídhoz közel, a Népfürdő utcában épülő irodatorony. A méretei ellenére (65 méter, 15 emelet) a köznyelvben felhőkarcolóként emlegetett Duna Tower 27 ezer négyzetméter irodafelületet kínál majd a legigényesebb cégeknek: a bérleti díj 14 euró/ négyzetméter havonta, jelenleg a piaci árak fölött helyezkedik el. A 2006-ban tervezett átadás után a fém- és üvegszerkezet? épület
messziről szembetűnő pontja lesz Budapestnek.

A folyó másik partján egészen más stílusú újdonság épül. Pontosabban csupán átépül: a volt Goldberger gyár területén készülő, Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendő loft lakásokról van szó. A Lajos utcai ipari műemléképületben nagy belmagasságú, tágas, különleges elrendezés? lakótereket alakítanak ki. (A korábban ipari célokra használt csarnokokban kialakított loft lakásokra jellemző, hogy a lakás akár 75 százaléka is egylégter? nappali-konyha-étkező-előszoba is lehet.) Az építkezés idén ősszel kezdődik meg, az 570 lakás átadására pedig két ütemben, 2005 és 2007 között kerül sor. A főként művészek körében kedvelt lakások négyzetméterára 350 ezer forint lesz – írja a
portfolio.hu. A fejlesztő az izraeli–magyar Engel Group, amely jelentős beruházásokat valósít meg Győrben, a volt Rába-gyár területén is.

A főváros legnagyobb mérv? ingatlanfejlesztése a VIII. kerület egyik leginkább leromlott részét rehabilitáló Corvin-Szigony Projekt. A tavalyi tendereztetett beruházás keretén belül új lakásokkal 50 felújított lakóépület, 60 ezer négyzetméter kereskedelmi terület és egy 30 méter széles sétány változtatja meg gyökeresen a városrészt. A kérdés csupán az, hogy mikor valósul meg mindez. Talán egy lépéssel közelebb jut a kerület a megújuláshoz a nemrégiben történt tulajdonosváltással: a Futó Péter nevével fémjelzett Futureál cégcsoport vásárolta meg a pályázatot eredetileg elnyerő konzorcium 75 százalékát – írta az MTI. A Futureál erős pénzügyi háttérrel rendelkezik, nevéhez fűződik a budai La Siesta lakópark építése is. A Corvin-Szigony Projekt átadását 2010-re ígéri, s az eredeti elképzeléstől némiképp eltérően egy új városközpontot képzelnek el szórakoztató, vendéglátó helyekkel, kulturális létesítményekkel, irodákkal, hotelekkel, nyugdíjasházakkal és körülbelül háromezer lakással. A VIII. kerületre rá is fér a fellendülés: a Nemzeti Múzeum környékétől (az úgynevezett Mágnásnegyedtől) eltekintve az elmúlt évszázad nagy építkezései elkerülték a Józsefvárost. A szomszédos Ferencváros példáján felbuzdulva itt is nekikezdtek a rehabilitációnak, méghozzá nem is kis területen: húsz hektáron.

A projekthez kapcsolódóan a Magyar Hírlap információi szerint a főváros és a kerület 14 milliárdos közprogram keretében 1400 lakást és egy iskolát újít fel. 

Hogy mekkora lesz majd a kereslet az újdonságok iránt, ma még bizonytalan. A jelenlegi helyzet nem sok jóval kecsegtet: az új lakások iránti kereslet is lankadt, a használt lakások piacán pedig óriási a túlkínálat. A kettő természetesen összefügg: az új ingatlant vásárlók nehezen tudják eladni korábbi lakásukat, ezért sokan azt a megoldást választják, hogy használt ingatlanjuk értékesítését az új lakásukat építő-értékesítő cégre bízzák. A fejlesztők az őszig nem is számítanak jelentős javulásra a fizetőképes kereslet tekintetében, akcióikat is szeptemberre tartogatják – tudta meg a portfolio.hu. Érdekes módon a túlkínálat dacára az újlakáspiacon az árak stabilak, sokan a kivárás taktikáját választják. A fővárosban élénkülés egyedül a budai, II. kerületi lakások között tapasztalható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!