hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cserbenhagyott házasság
Megbukott a szenátusban az alkotmánymódosítási javaslat

2004. 07. 19.
Elvérzett az amerikai szenátus szerdai ügyrendi szavazása során az az alkotmány-módosítási javaslat, amely gyakorlatilag megtiltotta volna a meleg párok számára a házassági státus megszerzését. Bár elméletileg nem csak a republikánusok, de számos demokrata szenátor sem ért egyet a melegházasságok gondolatával, a gyakorlatban sok republikánus sem állt ki elvei mellett. 

"Számosan bizonytalankodnak, ide-oda sodródnak a homoszexuális lobbitól való félelmükben, és nem merik támogatni azt a javaslatot, amellyel amúgy egyetértenek" – állította korábban James Dobson, akinek nemrégen alapított politikai lobbicsoportja, a Focus Action éppen a most elvérzett módosítási javaslat támogatását tekintette legfőbb céljának. Dobson korábbi tapasztalataira alapozva számított arra, hogy a szenátorok többsége nem fogja megszavazni a javaslatot. Véleménye szerint számos törvényhozó "nevetséges kifogásokra" hivatkozva bújt ki a javaslat támogatása alól. "Egyesek arra hivatkoznak, hogy nem akarnak »belekontárkodni« az Egyesült Államok Alkotmányába, mintha valami helytelen dolog lenne azt megváltoztatni – állítja Dobson. 

– Ugyanakkor az alkotmány tiszteletére hivatkozó szenátorok üdvözlik – sőt bátorítják – azokat az aktivista bírókat, akik rendszeresen megváltoztatják az alkotmányt, mégpedig nem demokratikus módon, hanem független bírói határozatok révén."

Bill Frist szenátor szerint ezzel a döntéssel a szenátus az egyes államok hatáskörébe utalta az azonos neműek házasságáról való döntés jogát. Véleménye szerint az aktivista bírók, akiket nem is az amerikai nép választott meg, szétrombolhatják a házasság intézményét, azonban az ország népének a házasság mint a gyermekek felnevelésére leginkább megfelelő forma védelmére kellene kelnie. Frist még a szavazás előtt azon véleményének adott hangot, hogy ha most meg is bukna a javaslat, és így nem kerülne a szenátus napirendjére, a téma tovább fog élni. "Ez csak a kezdet, és vissza fogunk jönni" – mondta Frist. A George W. Bush amerikai elnök által is támogatott módosítási javaslat elbukása komoly csapást jelent a Republikánus Párt számára az elnökválasztási kampány során, mivel nyilvánvalóvá tette a Republikánus Párton belüli megosztottságot, és kivette a kezükből azt a fegyvert, hogy a demokratákra hárítsák a házasság védelmét célzó alkotmánymódosítás elvetésének felelősségét.

John Kerry demokrata elnökjelölt és alelnökjelöltje, John Edwards ugyanis ellenzik az alkotmány módosítását, mivel bár elvileg nem támogatják az azonos neműek közötti házasságot, a kérdésről való döntés jogát meg akarják hagyni az államoknak. A szerdai szavazás eredménye azonban azt mutatja, hogy számos republikánus szenátor is úgy véli: az alkotmánynál alacsonyabb rend? jogszabály is alkalmas a probléma kezelésére. 

Bush–Kerry: fej fej mellett

A legújabb felmérések szerint az amerikai elnökségért küzdő jelöltek továbbra is fej fej mellett haladnak, a legfőbb különbség elsősorban a jelöltek karakterében mutatkozik. Az amerikai választópolgároknak hét szempontból kellett jellemezniük Georges W. Bush jelenlegi elnök és John Kerry demokrata elnökjelölt személyiségét az AP hírügynökség felmérésében. Szeretetreméltóság, intelligencia, határozottság, együttérzés, őszinteség, arrogancia és gazdagság tekintetében kerültek megmérettetésre a jelöltek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!