hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ikondiplomácia
A kazanyi Szűz hazatérhet

2004. 07. 19.
Nyári vakációja megkezdése előtt II. János Pál pápa a múlt héten megjelölte egyháza számára a közeljövő legfontosabb célját, éspedig az Orosz Ortodox Egyházzal való, régóta feszültnek mondható kapcsolatok rendezését. Az egyházfő szándékainak határozottságát jelzi, hogy szóvivője útján egyúttal azt is bejelentette, hogy a közeljövőben a Vatikán visszaadja az oroszoknak azt a kazanyi Szűz Mária-ikont, amelyet az orosz nép körében évszázadokon keresztül vallási és nemzeti ereklyeként tiszteltek. Az ortodox elnevezése szerint csak Kazanyi Istenanyaként emlegetett ikon ugyanis az utóbbi évtizedben a pápa magánkápolnájának falán függött, és az eredeti tervek szerint a pápa már tavaly tervezte annak visszajuttatását az Orosz Ortodox Egyház számára, ám akkor ez II. Alekszij moszkvai pátriárka heves ellenállásába ütközött. 



Júniusban tízezrek vártak Moszkvában egy külföldről hazatérő ikonra 

A pátriárka természetesen nem az ikon visszaadását kifogásolta, hanem inkább azt, hogy ennek alkalmával II. János Pál – a római katolikus egyházfők közül elsőként – orosz földre lépjen, "behatolva" ezzel a keleti kereszténység utolsó igazi fellegvárába. Tavaly ugyanis a pápa tervezett mongóliai útja során mintegy "mellékesen" útba ejtette volna Tatársztánnak, Oroszország egyik autonóm köztársaságának fővárosát, Kazanyt, hogy ott átadja e képet az Orosz Ortodox Egyház helyi képviselőinek vagy esetleg magának Alekszij pátriárkának, a képet ugyanis itt találták a hagyomány szerint, és innen indult aztán kalandos útjára. Miután erre nem volt meg orosz részről a fogadókészség, még a pápa tervezett mongóliai útját is törölték az utolsó pillanatban – igaz, egészségügyi okokra hivatkozva. 

Nyugat és Kelet közös nevezője

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!