hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 01. 07. (IX/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A türelmi idő lejár

A hétvégén sorra kerülő választásokon a nemzetközi közösség reményeit most abba a személybe veti, akit minden bizonnyal megválasztanak a Palesztin Hatóság elnökévé január 9-én. A legesélyesebb ugyanis Mahmud Abbasz, a PFSZ jelenlegi elnöke, a Fatah egyedüli és kizárólagos jelöltje. Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió is az ő győzelmére számít. Azt remélik, hogy a "mérsékeltnek" tekintett Abbasz véget vet a terrorizmusnak és részt vállal az izraeli–palesztin béke megteremtésében.

Elfeledett tragédia

Tragikusan végződött a 2004-es év Argentínában is, ahol a főváros egyik éjszakai klubjában keletkező tűz 175 koncertlátogató életét követelte. A szerencsétlenség után közel 700 tinédzserkorú és huszonéves fiatalt kellett kórházba szállítani, közülük több mint százat kritikus állapotban. A jelentések szerint az áldozatok száma jóval kevesebb lett volna, ha a vészkijáratokat a tulajdonos nem lakatoltatja be a koncert megkezdése előtt.

Az al-Kaida beerősít

Amint az várható volt, a január 30-ára kitűzött választások közeledtével emelkedett a merényletek száma Irakban. Az elmúlt napokban megölték Bagdad és környéke kormányzóját, Ali al-Haidrit, valamint a Független Választási Bizottság biztonsági főnökét, Khalefeh Ali Hassant is. Egyre több iraki tisztviselő, katona és rendőr válik a támadások áldozatává. Bár néhányan már felvetették a választások elhalasztásának szükségességét, Bush elnök és Ajad Allavi, Irak ideiglenes miniszterelnöke továbbra is ragaszkodnak az eredetileg tervezett menetrendhez. Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Bagdadban 35 ezer katona vigyáz majd a rendre a választások napján, Oszama bin Laden pedig legújabb videóüzenetében azt hangoztatta: hitetlennek minősül az a muszlim, aki voksolni mer január végén.

Két legyet egy csapásra

A választási hadjárat során Bush elnök ígéretet tett: 2009-ig a felére csökkenti az egyre emelkedő költségvetési hiányt. A kérdés csupán az: hogyan tudja majd betartani ezt a fogadalmát, amikor a szövetségi kiadások egyre csak emelkednek, míg a dollár folyamatosan veszít értékéből. Ráadásul a nehézségek sem akarnak mérséklődni. Az iraki háború egyre nagyobb áldozatokat követel és a felkelők mind jobban próbára teszik a szövetséges erőket. 

Vízcsapás a terrorizmusra

Az al-Kaida a délkelet-ázsiai térséget is behálózta: az elmúlt években a régió a különböző iszlám terrorcsoportok melegágyának bizonyult. Néhány szakértő szerint azonban a szökőár következtében visszaszorulhat a terrorizmus, az Egyesült Államok pedig új lendületet nyerhet az ellene folytatott harchoz.

Hit és értékek

És mégis mozog

Gyilkos földrengések, pusztító árvizek a múltban egész civilizációk pusztulását idézhették elő. Történészek úgy vélik, a Platónnál olvasható Atlantisz-mítosz hátterében is ilyesfajta katasztrófa állhatott, s vannak régészek, akik – állításuk szerint – ennek bizonyítékaival is rendelkeznek. E természeti kataklizmák ugyanakkor vajmi kevéssé érdekelték az ókori történetírókat, az ókori írók, költők és filozófusok ugyanakkor furcsábbnál furcsább teóriákat gyártottak a katasztrófák eredetéről. Ezzel szemben a Biblia egyértelművé teszi, hogy a földrengések és a kapcsolódó természeti katasztrófák legtöbbször Isten haragjának és ítéletének az eszközei.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!