hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfeledett tragédia
Fiatalok tűzhalála Argentínában

2005. 01. 10.
Tragikusan végződött a 2004-es év Argentínában is, ahol a főváros egyik éjszakai klubjában keletkező tűz 175 koncertlátogató életét követelte. A szerencsétlenség után közel 700 tinédzserkorú és huszonéves fiatalt kellett kórházba szállítani, közülük több mint százat kritikus állapotban. A jelentések szerint az áldozatok száma jóval kevesebb lett volna, ha a vészkijáratokat a tulajdonos nem lakatoltatja be a koncert megkezdése előtt.Egy szerencsés túlélő, aki kijutott az izzó katlanból Fotó: Reuters

Az 1500 férőhelyes klubban közel 4000 ifjú rockrajongó gyűlt össze az egyik népszerű argentin együttes koncertjére. A szemtanúk szerint a tűz akkor ütött ki, amikor az egyik néző tűzijátékot indított be a zárt térben. Argentínában ilyesmi gyakorta előfordul a koncerteken, jóllehet a zenekar tagjai külön kérték a közönséget, hogy ezúttal tartózkodjon ettől a szokástól. A gyúlékony mennyezet azonnal lángra lobbant, és égő darabjai hamarosan záporozni kezdtek a megrémült tömegre. A helyiséget rövid időn belül sűr? füst töltötte be, így a pánikszerűen menekülő fiatalokat a vészvilágítás sem tudta segíteni a tájékozódásban. A helyzetet súlyosbította, hogy a vészkijáratok többségét a klub tulajdonosa korábban bezáratta: így próbálta megakadályozni, hogy bárki fizetés nélkül bejuthasson a koncertre. A tragédia után a rendőrség a férfit letartóztatta.

A helyi tűzoltóság szerint a tűz ugyanakkor nem volt jelentős, hamar sikerült megfékezni. Az áldozatok többnyire füstmérgezésben haltak meg, illetve a menekülő tömeg taposta el őket. Mint kiderült, az áldozatok között gyermekek is voltak, mivel számos koncertlátogató a családját is magával vitte a rendezvényre. A helyiség egyik mosdóját használták gyerekvigyázóként: a kicsinyek itt várakoztak, míg szüleik szórakozni mentek. 

A tűz kitörése után azonban családtagok és barátok hamarosan elvesztették egymást, miközben a sűr? füstfelhőben mindenki pánikszerűen kereste a kijáratot. "Az emberek nyomakodni és lökdösődni kezdtek. Beindult az emberáradat. Aki elesett azt egyszerűen letaposták" – számolt be az egyik túlélő. A mentési munkálatok felgyorsítása érdekében mentőautók egyszerre hat-hét sérültet is szállítottak, sőt még a rendőrautókat is ideiglenesen mentőkké alakították. A helyszínre érkező kétségbeesett szülők és rokonok a kaotikus állapotok között órákig keresgélték szeretteiket. Legutóbb Paraguayban tört ki hasonló tűzeset tavaly augusztusban egy szupermarketben. A tragédia 434 áldozatot követelt, és a beszámolók szerint a vészkijáratok ebben az esetben is zárva voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!