hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az al-Kaida beerősít
Véres kampány Irakban

2005. 01. 10.
Amint az várható volt, a január 30-ára kitűzött választások közeledtével emelkedett a merényletek száma Irakban. Az elmúlt napokban megölték Bagdad és környéke kormányzóját, Ali al-Haidrit, valamint a Független Választási Bizottság biztonsági főnökét, Khalefeh Ali Hassant is. Egyre több iraki tisztviselő, katona és rendőr válik a támadások áldozatává. Bár néhányan már felvetették a választások elhalasztásának szükségességét, Bush elnök és Ajad Allavi, Irak ideiglenes miniszterelnöke továbbra is ragaszkodnak az eredetileg tervezett menetrendhez. Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Bagdadban 35 ezer katona vigyáz majd a rendre a választások napján, Oszama bin Laden pedig legújabb videóüzenetében azt hangoztatta: hitetlennek minősül az a muszlim, aki voksolni mer január végén.

Peter Chiarelli, a bagdadi amerikai alakulatok vezetője kiemelte: "Az irakiak gondoskodnak majd a biztonságról, ők dolgoznak a szavazóállomásokon, ők számolják meg a szavazatokat, és ők jelentik be az eredményeket is. A multinacionális csapatok nem vesznek részt a választási folyamatban, de a Bagdadba vezényelt biztonsági erőkkel készen állunk arra, hogy az iraki kormány belátása szerint, szükség esetén segítséget nyújtsunk." Chiarelli ugyanakkor azt is hozzátette: természetesen nem tudják garantálni, hogy nem lesznek erőszakos cselekmények a fővárosban a választások napján, de megpróbálnak viszonylag nyugodt körülményeket biztosítani a szavazáshoz.

Közben Oszama bin Laden arra szólította fel Irak lakosságát, hogy bojkottálják a választásokat. Bush elnök szerint azonban az iraki nép többsége nem ért egyet a terrorista nézeteivel, hiszen támogatják a szólásszabadságot és a szavazáshoz való jogot, az al-Kaida vezetője viszont olyan világot képzel el "amelyben nincs szólás-, vallás- vagy lelkiismereti szabadság". Új fejlemény, hogy bin Laden nyilvánosan támogatásáról biztosította az iraki terrorakciók szellemi szerzőjét, Abu Musab al-Zarkavit. "Azért imádkozunk, hogy Isten fogadja el ezt az egységet, és áldja meg. Mindenkivel tudatjuk, hogy a drága mudzsahedin, Abu Musab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki részlegének vezetője, ezért arra kérjük testvéreinket, hogy engedelmeskedjenek neki jó cselekedetei végrehajtása során." A jordán származású al-Zarkavi számos merénylet és túszejtőakció irányítója volt eddig Irakban. 

Az iraki szavazók január 30-án egy 275 fős ideiglenes nemzetgyűlést választanak majd, amelynek fő feladata az állandó alkotmány megszövegezése lesz. Az alapszerződést népszavazásra bocsátják majd. Amennyiben minden a tervek szerint halad, és az alkotmány megkapja a zöld jelzést, később sor kerülhet az állandó kormány megválasztására is. A szakértők szerint azonban aligha várható, hogy a választások után békés demokrácia köszönt be Irakba. Chris Catherwood történész szerint például fennáll a veszély, hogy a mesterségesen létrehozott állam ugyanolyan polgárháborúba sodródik, mint annak idején a korábbi Jugoszlávia. A volt Baath Párt szunnitái és a velük együttműködő al-kaidás fanatikusok ugyanis nem örülnek sem a demokrácia kibontakozásának, sem annak, hogy várhatóan a többségben lévő síiták jutnak nagyobb hatalomhoz. További problémát jelenthet a kurdok helyzete is. Catherwood szerint ezért a legjárhatóbb megoldás Irak föderalisztikus hármas felosztása lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!