hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízcsapás a terrorizmusra
Váratlan segítség az al-Kaida ellen

2005. 01. 10.
Az al-Kaida a délkelet-ázsiai térséget is behálózta: az elmúlt években a régió a különböző iszlám terrorcsoportok melegágyának bizonyult. Néhány szakértő szerint azonban a szökőár következtében visszaszorulhat a terrorizmus, az Egyesült Államok pedig új lendületet nyerhet az ellene folytatott harchoz.

Rohan Gunaratna, a Védelmi és Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik kutatója szerint a szökőár a térségben működő különböző terrorista és lázadó csoportokra is jelentős csapást mért, hiszen nemcsak harcosokat vesztettek el, hanem infrastruktúrájuk is jelentősen meggyengült. A Srí Lanka-i születés? szakértő szerint ugyanis a cunami pontosan azokra a területekre sújtott le legnagyobb erővel, ahol ezek a szervezetek aktívan tevékenykedtek. Gunaratna szülőföldjén a Tamil Tigrisek már 1987 óta öngyilkos merényleteket alkalmaztak. Thaiföld déli részén iszlám szeparatisták csaptak össze rendszeresen a thaiföldi hadsereggel. Aceh pedig a GAM nev? terrorszervezet bázisa volt. Ez a csoport szórványos támadásokat intézett a közelmúltban a dzsakartai kormány ellen. Indonézia másik két hírhedt terrorcsoportja a Laskar Dzsihad és az al-Kaidával kapcsolatba hozott Jamaah Islamiyah, amely egyes források szerint egész Délkelet-Ázsiát behálózta. A hatóságok ezt a szervezetet tették felelőssé a 2002-es balii merényletért, a 2003-ban a dzsakartai Marriott Hotel ellen végrehajtott támadásért, és a tavaly szeptemberben az ausztrál nagykövetség ellen intézett bombatámadásért is. 

Gunaratna szerint az Egyesült Államok számára váratlan ajtó nyílt most meg a terror ellen folytatott harc során. Az al-Kaidáról szóló közelmúltbeli konferencián a résztvevők rendre azt ismételgették, hogy az Egyesült Államok és a nyugati világ egyre inkább vesztésre áll az ideológiai háborúban. A szakember azonban úgy véli, az Aceh-ban landoló amerikai segélyszállító helikopterek olyasvalamit hoznak most a régióba, amit a terroristák és lázadók nem tudnak biztosítani. Gunaratna szerint a katasztrófa kiválthatja a harcokba való belefáradást is. Az elmúlt napokban beszélt ugyanis a Tamil Tigrisek egyik harcosával, aki a pusztítás láttán kijelentette: a politika most kevésbé fontos, a szenvedés enyhítése a cél. Túlzott optimizmusra azonban nincs ok: a Tamil Tigrisek és a Srí Lanka-i kormány között máris viszály bontakozott ki annak kapcsán, hogy ki szállítsa a segélycsomagokat.

Zach Abuza, a bostoni Simmons College délkelet- ázsiai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint a lehetőség nemcsak az Egyesült Államok számára áll most fenn. A szakértő szerint a térségbeli kormányok propagandaháborút nyerhetnek a terroristákkal szemben, ha az elkövetkező időszakban gondoskodnak szerencsétlenül járt polgáraikról. Ezenkívül az emberi jogok tiszteletben tartása terén jelentős hiányosságokat felmutató thaiföldi, indonéz és Srí Lanka-i katonai erők most pozitív szerepeket vállalhatnak fel. Abuza szerint fontos lesz ellenőrizni a muszlim jótékonysági alapítványoktól érkező összegeket, mivel ezek a szervezetek korábban az al-Kaidához kapcsolódó csoportokat, például a Fülöp-szigeteki Abu Szajjafot is finanszírozták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!